Χεζμπολάχ: Θα απαντήσουμε στις επιθέσεις του Ισραήλ εντός Συρίας

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα, επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι η οργάνωσή του διαθέτει από το 2006 ιρανικής κατασκευής πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να πλήξουν το Ισραήλ.  Παράλληλα, προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις των Ισραηλινών εντός συριακού εδάφους δεν θα μείνουν αναπάντητες.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα, επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι η οργάνωσή του διαθέτει από το 2006 ιρανικής κατασκευής πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να πλήξουν το Ισραήλ.

Οι πύραυλοι Fateh-110 έχουν βεληνεκές 200χλμ και «μας ήρθαν πριν από πολύ καιρό, το 2006», είπε ο Νασράλα αναφερόμενος στην παράδοση των όπλων αυτών από το Ιράν.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι τα ισραηλινά πλήγματα εντός του συριακού εδάφους συνιστούν επίθεση και εναντίον των συμμάχων της Συρίας στην περιοχή, κατά συνέπεια διατηρούν το δικαίωμα να απαντήσουν.

Όσον αφορά τα αντίποινα στις ισραηλινές επιθέσεις, υποστήριξε ότι «δεν έχει μόνο η Συρία το δικαίωμα να απαντήσει αλλά είναι και δικαίωμα του άξονα της αντίστασης», αλλά το πότε θα συμβεί αυτό «εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες […] θα μπορούσε να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή» συνέχισε.

Ο συγκεκριμένος «άξονας αντίστασης» περιλαμβάνει το Ιράν, η Συρία, τη Χεζμπολάχ και ορισμένες παλαιστινιακές ομάδες.

Η Χεζμπολάχ είναι στενός σύμμαχος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και έχει στείλει εκατοντάδες μαχητές της να πολεμήσουν μαζί με τον συριακό στρατό στον εμφύλιο πόλεμο που διαρκεί σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Στο διάστημα αυτό το Ισραήλ έχει πλήξει περιοχές της Συρίας, καταστρέφοντας κυρίως οπλικά συστήματα όπως πυραύλους που, όπως υποστηρίζουν ισραηλινοί αξιωματούχοι, προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ.

Στον πόλεμο των 33 ημερών με το Ισραήλ, το 2006, η Χεζμπολάχ είχε εκτοξεύσει χιλιάδες ρουκέτες εντός του ισραηλινού εδάφους.

Ο Νασράλα προειδοποίησε ότι η οργάνωσή του είναι έτοιμη για έναν ενδεχόμενο μελλοντικό πόλεμο με το Ισραήλ, παρ’ όλο που συμμετέχει ήδη στον πόλεμο στη Συρία.

«Αν οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι η αντίσταση έχει αποδυναμωθεί ή ότι έχει εξαντληθεί, τότε κάνουν λάθος» υπογράμμισε.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk