Ο Π. Λαφαζάνης μπορεί να τρίβει τα χέρια του με ικανοποίηση. Πρώτον, επειδή οι συναντήσεις των Γ. Σταθάκη και Ι. Μηλιού με τους εκπροσώπους των αγορών στο Λονδίνο την προηγούμενη εβδομάδα, αν μη τι άλλο, δεν επιβεβαίωσαν την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παρακάμψει τις διεθνείς επιφυλάξεις. Δεύτερον, επειδή οι επενδυτικοί κύκλοι του Σίτι γνωρίζουν πολύ καλά την ύπαρξη και τη δράση της «αριστερής αντιπολίτευσης» στον Αλ. Τσίπρα
Η αντίληψη πάντως που διαμορφώθηκε μετά τις συναντήσεις αυτές, έστω και με εν πολλοίς αθέμιτα μέσα (όπως η διαρροή ενός e-mail με προσωπικές εντυπώσεις), συνδυάστηκε με το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – τρόικας στο Παρίσι και συνέθεσε μέσα σε λίγες μόλις ώρες μια εικόνα «εθνικού ναυαγίου».
Παρά τις αντιδράσεις, ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας έχει ήδη αξιολογήσει τα αποτελέσματα των επαφών του Λονδίνου. Και όπως μεταδίδουν συνομιλητές του, εκτιμά ότι οι συναντήσεις ήταν χρήσιμες. «Δεν θεωρώ ότι είχαμε κάποια αποτυχία στο Λονδίνο. Δεν πήγαμε για να δώσουμε εξετάσεις» φέρεται να δηλώνει και να σημειώνει: «Αυτές οι επαφές εντάσσονται σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης που έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι η διαπραγμάτευση της επόμενης κυβέρνησης, που έχει ήδη ξεκινήσει».
Την ίδια στιγμή οι συνομιλητές του εμφανίζονται ψύχραιμοι παρά την αναστάτωση που προκλήθηκε. «Σίγουρα δεν μας αφορά το γεγονός ότι το Μαξίμου προσπαθεί να παρουσιάσει τις συναντήσεις του Λονδίνου ως αποτυχημένες» λένε και συμπληρώνουν: «Αυτά είναι παιχνίδια και στρατηγικές τρομοκράτησης. Κάποιοι έχουν διαστρεβλώσει την ατμόσφαιρα που επικρατούσε για να αναπαραγάγουν την αβεβαιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ».
Το χρέος των ιδιωτών


Στον απόηχο της αναταραχής που δημιουργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Τσίπρας, έχοντας ήδη επικοινωνήσει και με τους απεσταλμένους του στο Λονδίνο, εμφανίζεται καθησυχαστικός. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις δηλώνει πως «θέλουμε να καταστήσουμε σαφές στους συνομιλητές μας στις ξένες αγορές –και γι’ αυτό κάνουμε αυτές τις επαφές –ότι δεν θα υποβάλουμε σε κούρεμα το 17% του χρέους που ανήκει στον ιδιωτικό τομέα» και διευκρινίζει –για πρώτη φορά με τέτοια σαφήνεια: «Θα ζητηθεί διαγραφή μόνο στο χρέος που ανήκει στον επίσημο τομέα, μόνο στο θεσμικό χρέος».
Στο ίδιο πνεύμα εμφανίζεται πρόθυμος να διαλύσει «κάποιες υπερβολικές φήμες που κυκλοφορούν κάποιοι εκ του πονηρού», όπως χαρακτηριστικά λέει, «ότι δήθεν θα κάνουμε μονομερείς ενέργειες ή ότι είμαστε αποφασισμένοι να ιδρύσουμε τη Σοσιαλιστική Δημοκρατία». Σε αυτό το πλαίσιο οι συνομιλητές του μεταφέρουν τη διάθεσή του να εξηγήσει: «Θέλουμε να συνομιλούμε με τις αγορές και πιστεύουμε ότι οι σοβαροί εκπρόσωποί τους θα εκτιμήσουν τις θέσεις μας».
Παρά ταύτα από το στενό περιβάλλον του διαμηνύεται: «Εχουμε επίγνωση πως οι αγορές θα παραμείνουν αυστηρές απέναντι στην Ελλάδα. Και θα παραμείνουν αυστηρές για όσο καιρό δεν θα υπάρχει κούρεμα του χρέους που ανήκει στον επίσημο τομέα. Και θα είναι εχθρικές όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα αλλά και απέναντι σε όλη την Ευρώπη. Ηδη οι αγορές αυτή τη στιγμή που μιλάμε δοκιμάζουν την Ελλάδα, όχι απλά τον Σαμαρά, που μάλλον τον έχουν ξεγράψει, αλλά κυρίως εμάς, που μας θεωρούν επερχόμενους».
Μέτωπο του Νότου


Με το βλέμμα στραμμένο στις διαφαινόμενες εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, ο κ. Τσίπρας επιμένει σε ένα σημείο: «Μην υπερτιμάτε τις δυνατότητες του Βερολίνου να κάνει ό,τι θέλει» λέει και επισημαίνει: «Το ερώτημα είναι απλό: Τι θα κάνει η Γερμανία αν μέσα στο 2015 εκλεγούν μια κυβέρνηση στην Ελλάδα και μια κυβέρνηση στην Ισπανία που θα αποφασίσουν ότι θα θέσουν τέρμα στη λιτότητα; Αν σπάσουν τον δικομματισμό στην Ισπανία οι Podemos και οι Σοσιαλιστές στηρίξουν, όπως έχουν πει, μια κυβέρνησή τους, η Μέρκελ τι θα πει;».
Ως προς το μεγάλο και διαρκές ερώτημα «τι θα πουν οι αγορές;», η εκτίμηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αυτό «θα εξαρτηθεί από τη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβερνήσεων στο νέο ευρωπαϊκό σκηνικό που θα έχει δημιουργηθεί». Παράλληλα όμως διευκρινίζεται με ιδιαίτερη σαφήνεια και το εξής: «Είναι σίγουρο ότι εμείς σχεδιάζουμε το πρώτο διάστημα να κινηθούμε χωρίς δανεισμό από τις αγορές. Αυτό είναι το σχέδιό μας».
Το μεγάλο ερώτημα το οποίο τέθηκε πιεστικά προς τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ στις επαφές του Σίτι είναι τι θα γίνει με τις τράπεζες. «Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έξι χρόνια τώρα «πληρώνει» τις τράπεζες» αναφέρει ο κ. Τσίπρας και σημειώνει: «Ολα γίνονται για να εξασφαλιστούν η ρευστότητα και η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος. Αρα το τι θα γίνει με τις τράπεζες είναι το βασικό σκέλος της συνολικής διαπραγμάτευσης».

Δίλημμα
Ολα ανοιχτά για τους «180»

Ως προς τις επικείμενες εξελίξεις, ο στενός κύκλος συνεργατών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι θα επιτευχθεί τελικά συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα. «Δεν ξέρω πότε, αλλά ο Σαμαράς θα συμφωνήσει» φέρεται να δηλώνει στους συνεργάτες του ο Αλ. Τσίπρας.
Εκτιμά ότι το προσεχές διάστημα «θα καλλιεργηθεί κλίμα φόβου και σασπένς, κινδύνου και επείγοντος» και ότι «εκεί θα επέλθει μια συμφωνία, που βέβαια θα είναι σκληρή, αλλά θα παρουσιαστεί ως σωσίβιο λίγο πριν από το ναυάγιο και θα τεθεί το δίλημμα «ή παίρνεις το σωσίβιο ή πας στον πάτο»».
Υπό αυτό το πρίσμα βλέπει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και την επόμενη φάση των πολιτικών εξελίξεων. «Αυτή τη συμφωνία ο Σαμαράς θα την εντάξει στον σχεδιασμό για τους 180», εκτιμά και όπως μεταδίδεται από τον στενό του κύκλο η επόμενη κίνηση της κυβέρνησης θα είναι η εξής: «Θα πει: «Ορίστε, πετύχαμε και πάλι τη διάσωση, ψηφίστε Πρόεδρο της Δημοκρατίας»». Με βάση αυτά, η κυρίαρχη εκτίμηση στο στενό περιβάλλον του Αλ. Τσίπρα είναι πως «λογικά θα υπάρξει κάποια συμφωνία πριν από την ψηφοφορία για τον Πρόεδρο».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως, έπειτα από τις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας, παρουσιάζει το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν εμφανίζεται βέβαιος για την αδυναμία της σημερινής Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετριάζοντας κατά πολύ τους υπαινιγμούς του για την έκβαση της διαδικασίας. «Δεν ξέρω αν θα συγκεντρώσει ή δεν θα συγκεντρώσει 180 η συγκυβέρνηση. Το σίγουρο είναι ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να τους συγκεντρώσει…» φέρεται να δηλώνει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ