Κριτική κατά της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και της πολιτείας για καθυστερήσεις στην αδειοδότηση των υποδομών και την λήψη αποφάσεων σε κρίσιμες υποθέσεις ανταγωνισμού, αλλά και για υψηλό τίμημα στον διαγωνισμό για το ψηφιακό μέρισμα άσκησαν την Πέμπτη οι επικεφαλής των εταιριών της κινητής τηλεφωνίας, κατά την διάρκεια της πανηγυρικής τελετής για την υπογραφή της εκχώρησης του φάσματος στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.
Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, κ. Κωνσταντίνος Λουρόπουλος σημείωσε ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη χορήγηση δικαιωμάτων μέχρι σήμερα και το τέλος μίας «μακράς προσπάθειας για την μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή εποχή». Το νέο φάσμα, τόνισε, έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση των παροχών για την ανάπτυξη έργων υποδομής και την διάθεση νέων καινοτόμων υπηρεσιών.
Τσαμάζ: Οι μέτοχοί μας επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΤΕ, κ. Μιχάλη Τσαμάζ, η επένδυση της Cosmote, ύψους 135 εκατ. ευρώ για την αγορά φάσματος έρχεται να προστεθεί στο σύνολο των επενδύσεων ύψους 1,2 δις. ευρώ που πραγματοποιεί ο όμιλος, με ορίζοντα την επόμενη τετραετία.
«Είναι μία επένδυση με στόχο να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες που προσφέρει η Cosmote στους πελάτες της» είπε, τόνισε ότι έρχεται να «ενισχύσει την ελληνική οικονομία» και πρόσθεσε ότι αποτελεί «επιβεβαίωση των μετόχων μας ότι με τις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα, θα βγει από την κρίση».
«Ο ΟΤΕ και η Cosmote παραμένουν πιστοί σε αυτό τον στόχο και καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να μπορέσει η χώρα μας να ικανοποιήσει τους στόχους της ψηφιακής ατζέντας του 2020» πρόσθεσε ο κ. Τσαμάζ, ο οποίος τόνισε το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου ικανοποιεί συνάδει πλήρως με αυτούς τους στόχους.
Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, το νέο φάσμα θα αξιοποιηθεί για 4G και θα βελτιώσει την εμπειρία του πελάτη, καθώς θα αναβαθμιστούν παράλληλα και οι υποδομές των κεραιοσυστημάτων. «Εάν η κεραία έχει νομικό πρόβλημα, αυτό μας δυσκολεύει» σχολίασε.
Περσιάνης: Αποδεικνύουμε την δέσμευσή μας στην Ελλάδα
Παράλληλα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος, κ. Γλαύκος Περσιάνης τόνισε ότι με αυτή την επένδυση η εταιρεία αποδεικνύει την δέσμευσή της για αναβάθμιση των υποδομών και ανάπτυξη στη χώρα. «Η επένδυσή μας, ύψους 124,5 εκατ. ευρώ μας καθιστά ακόμη πιο ικανούς να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας» είπε και πρόσθεσε ότι παρά την συμπίεση των εσόδων του κλάδου, η Vodafone έχει επενδύσει σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ από το 2008 και έχει κάνει κινήσεις, που δίνουν ώθηση στην αγορά, όπως η εξαγορά της hol.
Σύμφωνα με τον κ. Περσιάνη, η Vodafone ήδη προσφέρει 4G από το 2012 μέσα από το φάσμα των 1800 Mhz. Με το ψηφιακό μέρισμα, θα χρησιμοποιήσει το φάσμα των 800 Mhz για μεγαλύτερη κάλυψη στην επικράτεια και το κομμάτι των 2600 Mhz για χρήση στις αστικές περιοχές. Αυτή η επένδυση ξεκινά άμεσα πιλοτικά και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η πλήρης ανάπτυξη του νέου δικτύου.
Ωστόσο, ο κ. Περσιάνης σημείωσε ότι παρόλο που η εταιρία έχει καταβάλει τα τελευταία χρόνια 300 εκατ. ευρώ για φάσμα, για να μπορέσει να συνεχίσει να επενδύει, «θα πρέπει να υφίσταται το κατάλληλο θεσμικό περιβάλλον, που να διασφαλίζει» ότι η αγορά λειτουργεί σωστά και ανταγωνιστικά.
Έτσι, ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών αδειδότησης των κεραιών, καθώς εκκρεμεί η ολοκλήρωση των διαδικασιών περίπου τεσσάρων χιλιάδων κεραιοσυστημάτων. «Μόνο αν λυθεί το πρόβλημα της αδειοδότησης θα έχουν νόημα οι επενδύσεις» εξήγησε.
Επίσης, ο κ. Περσιάνης έκανε λόγο για ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών λήψης αποφάσεων της ΕΕΤΤ, καθώς «οι καθυστερήσεις που αφορούν σε θέματα ομαλής λειτουργίας της αγοράς μπορούν να δημιουργήσουν στρέβλωση του υγιούς ανταγωνισμού» με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Δεν είναι δυνατόν να υποβάλλεται αίτημα το 2012 και στο τέλος του 2014 να μην έχουμε απόφαση. Η ρυθμιστική αρχή έχει καθοριστικής σημασίας ρόλο και είναι ανάγκη να παρεμβαίνει άμεσα, εάν υπάρχουν στρεβλώσεις» είπε.
Ζαρκαλής: Έλλειψη εθνικής στρατηγικής
Ο επικεφαλής της Wind Ελλάδος, κ. Νάσος Ζαρκαλής τόνισε ότι μέσα στα χρόνια της κρίσης, η εταιρία έχει επενδύσει 500 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη υποδομών. Όπως είπε, η Wind ξεκινά τις αμέσως επόμενες εβδομάδες την διάθεση υπηρεσιών 4G μέσα από το φάσμα των 1800 Mhz και μέσα στο 2015 και με αποκορύφωμα το 2016 θα γίνει η πλήρης ανάπτυξη του δικτύου.
«Δυστυχώς, το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει ένας διάλογος με τους μετόχους, που γίνεται με έναν τόνο, που με υποχρεώνει να μεταφέρω τον προβληματισμό τους και την ανησυχία τους» είπε.
«Είναι εξαιρετικά προβληματισμένοι, όχι μόνο από την απουσία εθνικής στρατηγικής στις τηλεπικοινωνίες, η οποία είναι πανθομολογούμενη, αλλά και από φαινόμενα που υπονομεύουν την υγιή ανάπτυξη του κλάδου» τόνισε ο κ. Ζαρκαλής, ο οποίος υπογράμμισε ότι η κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα έχει την δεύτερη υψηλότερη φορολόγηση στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα, παρόλο που ο κλάδος έχει τις χαμηλότερες πρωτογενείς τιμές, αυτό να μην φαίνεται στους καταναλωτές.
Στην αδειοδότηση των σταθμών βάσης, συνέχισε, η πολιτεία δεν μπορεί επί 20 χρόνια να φτιάξει ένα επαρκές σύστημα αδειοδότησης και υποχρεώνει τους παρόχους είτε να μην παρέχουν κάλυψη σε νευραλγικά σημεία της χώρας είτε να κινούνται στα όρια της νομιμότητας και να είναι έρμαια στις διαθέσεις οποιουδήποτε προσπαθεί να ασκήσει επιρροή.
«Η πολιτεία έρχεται να μας τιμωρήσει γιατί με την δική της ανεπάρκεια», είπε, αναφερόμενος στα πρόσφατα πρόστιμα που επέβαλε η ΕΕΤΤ στους παρόχους, τα οποία, όπως υπογράμμισε, «ανατρέπουν πλήρως τον σχεδιασμό της εταιρίας».
Ο κ. Ζαρκαλής επανέλαβε ότι η τιμή του φάσματος ήταν πολύ υψηλή σε σχέση με την πορεία του κλάδου, ο οποίος έχει χάσει το 55% των εσόδων του τα τελευταία έξι χρόνια. «Κάθε ένα εκατ. ευρώ που φεύγει για φάσμα, είναι 50 θέσεις εργασίας για έναν χρόνο» τόνισε και συμπλήρωσε ότι δεν βλέπει την αντίστοιχη προθυμία της πολιτείας όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση χρονιζόντων προβλημάτων της αγοράς με τον ανταγωνισμό ή την αδειοδότηση.
Λουρόπουλος: Όλες οι αποφάσεις βρίσκονται στο αμόνι
Απαντώντας, ο κ. Λουρόπουλος μίλησε για «πολυπλοκότητα των στιγμών», τόνισε ότι «καλό θα ήταν να περιμένουμε να δούμε λίγο ακόμη το τέλος μερικών διαδικασιών» και συμπλήρωσε ότι η ΕΕΤΤ καταβάλει προσπάθειες για να «τρέξουν» τα θέματα προς όφελος των καταναλωτών και της αγοράς.
Σε σχέση με το ύψος του τιμήματος για το ψηφιακό μέρισμα, σημείωσε ότι «η κρίση έχει ξεθεμελιώσει ορισμένες παραδοχές με τις οποίες αξιολογούσαμε και μετράγαμε το μέλλον» και παραδέχθηκε ότι η αποτίμηση ενδεχομένως θα μπορούσε να είναι διαφορετική, αν και τελικά επικράτησε η σημερινή παραδοχή, βάσει της οποίας έγινε ο διαγωνισμός.
Για την επικείμενη λήξη των αδειών 3G σημείωσε ότι η ΕΕΤΤ έχει δεσμευτεί να βελτιώσει το νομοθετικό πλαίσιο και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει, ώστε να καλυφθεί «το κενό από το παρελθόν», δηλαδή η αδειοδότηση των τεσσάρων χιλιάδων κεραιών, που τελούν υπό προσωρινό καθεστώς. Για τις κρίσιμες αποφάσεις των θεμάτων ανταγωνισμού, σημείωσε ότι «όλες οι αποφάσεις βρίσκονται στο αμόνι και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε τελειώσει με όλες αυτές».
Για τα πρόστιμα τόνισε ότι υπάρχουν ενέργειες και από άλλες αρχές και κατά συνέπεια δεν γίνεται να υπάρχει εξαίρεση και για τις τέσσερις χιλιάδες κεραίες κάθε φορά που προκύπτει κάποιο ζήτημα.
Παράλληλα, ερωτηθείς από «Το Βήμα» για την τύχη του αποθεματικού της ΕΕΤΤ, το οποίο στην αρχή του έτους ήταν, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, 280 εκατ. ευρώ, ο κ. Λουρόπουλος απέφυγε να αναφέρει το ακριβές ποσόν, ωστόσο τόνισε ότι αυτοί οι πόροι θα αποδοθούν στο δημόσιο.