Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αυξήσει την οικονομική βοήθεια (που θα προσφέρει) για την καταπολέμηση του Έμπολα σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ, όπως ανακοίνωσε σήμερα, δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Από την πλευρά του, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) προειδοποίησε ότι η επιδημία του Έμπολα κινδυνεύει να προκαλέσει επισιτιστική κρίση στις χώρες της Δυτικής Αφρικής την ώρα που δύο νέα κρούσματα στο Μαλί και στη Νέα Υόρκη αυξάνουν την ανησυχία ότι η νόσος ενδεχομένως να εξαπλωθεί περαιτέρω σε παγκόσμιο επίπεδο.


Γαλλία: Επέκταση ελέγχων για Εμπολα σε όλα τα μέσα μεταφοράς

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες την επέκταση των ελέγχων σε όλα τα μέσα μεταφοράς στη Γαλλία για να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του αιμορραγικού πυρετού Εμπολα.

«Η Γαλλία οφείλει να έχει συστήματα ελέγχου που δεν πρέπει να είναι απλώς έλεγχοι στις αερομεταφορές, αλλά και έλεγχοι σε όλα τα μέσα μεταφοράς, ακόμη και στα θαλάσσια. Αυτό το σύστημα ελέγχου θα εφαρμόσουμε», δήλωσε ο Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

Ο γάλλος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση να «μην υπάρξει επηρεασμός από την καταστροφολογία ούτε όμως και αδράνεια», απέναντι στην επιδημία αυτή.

«Η καταστροφολογία προκαλεί πανικό, κάτι που δεν ωφελεί, καθώς ο Εμπολα μπορεί να θεραπευτεί, στην Αφρική και παντού στον κόσμο, αλλά ούτε πρέπει να υπάρξει και αδράνεια»
, πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι είναι μια επιδημία που εξελίσσεται με γεωμετρικό ρυθμό».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο γάλλος πρόεδρος εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει όχι μόνο να στηρίξει με χρηματοδότηση, όχι μόνο να συγκροτήσει ομάδες νοσηλευτών που θα μπορούν να επέμβουν αλλά και να παράσχει μέσα για την διακομιδή ασθενών.

Ο Ολάντ υπενθύμισε ότι η Γαλλία δραστηριοποιείται ήδη στη Γουινέα όπου αναμένεται να ανοίξει ένα τρίτο κέντρο θεραπείας, όπως και ένα ακόμη κέντρο ειδικά για τα μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού στη Γουινέα.

Η επιδημία του Εμπολα έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 4.900 ανθρώπων στα περίπου 10.000 κρούσματα που έχουν καταγραφεί και η νόσος συνεχίζει να εξελίσσεται εκθετικά στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ένα πρώτο κρούσμα Εμπολα καταγράφηκε χθες στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για έναν γιατρό που επέστρεψε από τη Γουινέα όπου πολεμούσε τον ιό μέσω της δράσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Ένα πρώτο κρούσμα επίσης ταυτοποιήθηκε στο Μαλί, σε ασθενή που έφθασε από τη γειτονική Γουινέα.

Στη Γαλλία, σύμφωνα με τον Ινστιτούτο Υγειονομικής Επαγρύπνησης (InVS), σε σύνολο 480 αναφορών για Εμπολα που έχουν καταγραφεί στη χώρα από τον Ιούνιο, 17 περιπτώσεις είχαν χαρακτηριστεί πιθανά κρούσματα αλλά κανένα από αυτά δεν αποδείχθηκε θετικό στον ιό.

Την ίδια ώρα στο Τόκιο, μικρή ιαπωνική εταιρία αποφάσισε να προσφέρει 10.000 μάσκες υψηλής προστασίας στις τρεις πλέον πληγείσες από την επιδημία του Εμπολα χώρες της Δυτικής Αφρικής.