Τη σύγκληση συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να διαμορφωθεί εθνική συνεννόηση τουλάχιστον στο ζήτημα του χρέους, προτείνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Αction 24.
«Μπορούμε να αναζητήσουμε ένα θεσμικό τρόπο, όπως τη σύγκληση του συμβουλίου των αρχηγών των πολιτικών δυνάμεων, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τα ζητήματα που έχουν σχέση με τις οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας έναντι των δανειστών, την από κοινού αντιμετώπιση της διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση του χρέους και βεβαίως εκείνη την πολιτική η οποία μπορεί να δρομολογήσει διαδικασίες για το αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται η χώρα» υποστήριξε ο κ. Κουβέλης.
Επεσήμανε ότι η επιμονή των κυβερνητικών εταίρων περί της βιωσιμότητα του χρέους είναι λάθος, δεν είναι ειλικρινής και δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα.
«Ο ελληνικός λαός οφείλει να ξέρει, οφείλει να γνωρίζει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Πρέπει να αναδιαρθρωθεί και δεν υπάρχει άλλος τρόπος από τη συστηματική και επίμονη διαπραγμάτευση, με συνεννοημένες όλες τις πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η Ελλάδα θέλει τη διαπραγμάτευση και τη διεκδικεί, αναδεικνύοντας μάλιστα όλα εκείνα τα στοιχεία που δικαιολογούν και αιτιολογούν τη διαπραγμάτευση και την αναδιάρθρωση του χρέους μας» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
Απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά και τον κ. Τσίπρα, τούς κάλεσε να σταματήσουν να τροφοδοτούν μια τεχνητή πόλωση, η οποία απομακρύνει την πολιτική από την αντιμετώπιση των ουσιαστικών προβλημάτων του τόπου και να υπάρξει ο ελάχιστος κοινός τόπος.
Δεν συμμετέχει η ΔΗΜΑΡ σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ
Ο κ. Κουβέλης κατέστησε σαφές ότι η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να συνεργαστεί για να στηριχθεί κυβέρνηση μετά από εκλογές, στην οποία θα έχουν συμμαχήσει οι ΑΝ.ΕΛ. «Σε καμία περίπτωση δεν βλέπω πως μπορεί να αρθρωθεί, να συνεργαστεί και να συνδυαστεί μια πολιτική, η οποία θα αναφέρεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και βεβαίως της ΔΗΜΑΡ. Δεν βλέπω να υπάρχει τέτοιο ενοποιητικό στοιχείο».
Τέλος, αναγνώρισε ότι το μέτρο των πολλών δόσεων από 70 έως 100, έρχεται ως ένα στοιχείο ανακούφισης, χωρίς, όμως, να αντιμετωπίζει το μείζον πρόβλημα, το οποίο, όπως σημείωσε, έχει σχέση με την περικοπή μέρους των οφειλών των Ελλήνων φορολογουμένων, διότι η πραγματική αδυναμία των πολιτών να καταβάλουν τα οφειλόμενα στο ελληνικό δημόσιο έχει προκαλέσει τις προσαυξήσεις στα οφειλόμενα ποσά.