Τέλος έλαβε η «πολιορκία» του Πανεπιστημίου Αθηνών από φοιτητές που αποχώρησαν λίγο πριν από τις 22.00 από το κεντρικό κτίριο των Προπυλαίων. Οι εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων στη διάρκεια της κοινής συνέλευσης που πραγματοποίησαν με τους διοικητικούς υπαλλήλους του ιδρύματος αποφάσισαν τελικά να αποχωρήσουν.
Με την απόφαση αυτή έληξε η συμβολική κατάληψη που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα.
Οι φοιτητές έχουν δηλώσει ωστόσο ότι θα επανέλθουν την προσεχή Πέμπτη που συνεδριάζει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών προκειμένου να θέσουν τα αιτήματά τους: από τις διαγραφές των «αιωνίων» ως τη φύλαξη των πανεπιστημιακών χώρων.
Η η κρίση που ξέσπασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μετά την κατάληψη του κεντρικού κτιρίου φαινόταν ότι έβαινε προς εκτόνωση.
Νωρίτερα, το μεσημέρι της Πέμπτης φοιτητές αλλά και μαθητές πραγματοποίησαν πορεία από τα Προπύλαια προς το υπουργείο Οικονομικών, με βασικό αίτημα «λεφτά για την παιδεία», ενώ τα θέματα της φύλαξης του ιδρύματος θα συζητηθούν ξανά, όπως έγινε γνωστό, την επόμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος.
Πάντως σε δηλώσεις του σήμερα, Πέμπτη, έπειτα από συνάντησή του με τα προεδρεία της Ομοσπονδίας των καθηγητών δημοσίων σχολείων (ΟΛΜΕ) και δασκάλων (ΔΟΕ), ο υπουργός Παιδείας κ. Α. Λοβέρδος δήλωσε σχετικά ότι «το θέμα πάρα πολύ καθαρό».
«Δεν νομίζω ότι αξίζει τον κόπο τόσες πολλές συζητήσεις και τόσες πολλές αντεγκλήσεις. Στη Βουλή έκανα έκκληση και επαναλαμβάνω την έκκλησή μου προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Να τηρήσουμε κάποιους κανόνες κοινής λογικής όχι κάτι περισσότερο. Δεν είναι δυνατόν, στο κέντρο της Αθήνας, στο κέντρο διοίκησης του μεγαλυτέρου και ιστορικοτέρου Πανεπιστημίου της Ελλάδος, του Πανεπιστημίου Αθηνών, να μην μπορεί να ελέγχεται ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει, στο διοικητήριο, στην Πρυτανεία, στο ιστορικό εκείνο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Είναι πέρα από κάθε λογική να θεωρείται ανελευθερία το γεγονός ότι για το διοικητήριο -δεν μιλάμε για τον εσωτερικό πανεπιστημιακό χώρο, για εκεί που βρίσκεται ας πούμε το campus του Πανεπιστημίου, όπου, τέτοια μέτρα ενδεχομένως να είναι και δυσκολότερα-, αλλά μιλάμε για το διοικητήριο του Πανεπιστημίου, την Πρυτανεία· είναι δυνατόν να είναι ανεξέλεγκτη η είσοδος και η έξοδος από αυτό το κτίριο και να μην υπάρχουν οι στοιχειώδεις κανόνες που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία του; Αυτό προκαλεί κινητοποιήσεις σε μία Αθήνα, μία πόλη που πρέπει να ζήσει από τον τουρισμό, τα αγαθά του οποίου είδαμε φέτος; Δεν θα υπάρξει κοινή λογική; Δεν έχει κανένας το δικαίωμα. Τι πάει να πει είσαι βουλευτής; Είσαι βουλευτής για να παραβιάζεις τον νόμο;» συνέχισε ο υπουργός Παιδείας
Η Σύνοδος Πρυτάνεων
Για το θέμα εκδόθηκε ανακοίνωση και το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων στην οποία και αναφέρεται ότι «οι κτιριακές υποδομές των πανεπιστημίων αποτελούν δημόσια περιουσία που οφείλουμε να προστατεύουμε από κάθε απαξίωση ή καταστροφή. Η πανεπιστημιακή κοινότητα -φοιτητές, διοικητικοί υπάλληλοι, καθηγητές- απαιτεί οι πανεπιστημιακοί χώροι να είναι ασφαλείς, καθαροί, με υψηλή αισθητική και να αποτελούν χώρους διδασκαλίας, έρευνας και πολιτισμού, ενώ μέσα σε αυτούς πρέπει να διασφαλίζεται η ελεύθερη διακίνηση ιδεών και η ακαδημαϊκή ελευθερία. Για την επίτευξη των παραπάνω, οι χώροι του Πανεπιστημίου θα πρέπει να φυλάσσονται και να προστατεύονται και την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία φέρουν, βάσει του νόμου, οι πρυτανικές αρχές.
Δυστυχώς, οι δημόσιες πολιτικές των τελευταίων ετών είχαν ως αποτέλεσμα την αποστελέχωση των πανεπιστημίων και τη διάλυση των υπηρεσιών φύλαξης και προστασίας. Η αρμόδια πολιτεία συμπεριφέρεται σαν να μη βλέπει το πρόβλημα.
Όσοι αγωνιούν για το ελληνικό πανεπιστήμιο και πιστεύουν στον ρόλο του και στην αποστολή του, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι είναι απαραίτητο, εντός νομοθετημένου πλαισίου αρχών να λειτουργεί σε κάθε πανεπιστήμιο υπηρεσία φύλαξης που θα μεριμνά για την ασφάλεια των κτιριακών υποδομών και εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, εντός αυτών, για το σύνολο των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Καλούμε την πολιτεία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών, να συνεργαστεί με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων για να ορίσει το πλαίσιο και να διαθέσει τους απαραίτητους πόρους, καθώς οι τρέχουσες επιχορηγήσεις του τακτικού προϋπολογισμού δεν επαρκούν για να καλύψουν τη φύλαξη. Κάθε στάση απουσίας ή αδιαφορίας δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και το μέλλον του δημόσιου πανεπιστημίου» καταλήγει η ανακοίνωση των πρυτάνεων.
Η συνάντηση με ΟΛΜΕ και ΔΟΕ
Στα θέματα τροποποίησης του πειθαρχικού δικαίου των εκπαιδευτικών διαπιστώθηκε συμφωνία στη συνάντηση του κ. Λοβέρδου με τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και ΔΟΕ σήμερα, Πέμπτη. Οι εκπαιδευτικοί είχαν ζητήσει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των υπερβολικών διώξεών τους σε πειθαρχικά συμβούλια ύστερα από καταγγελίες που δέχονταν για τη συμπεριφορά τους στον προσωπικό τους βίο και όχι τη διδακτική και παιδαγωγική τους συμπεριφορά στην τάξη.
Μάλιστα ορίστηκε νέα συνάντηση με την ΟΛΜΕ για τη μεθεπόμενη Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου, στην οποία θα συζητηθεί μάλιστα το θέμα των διαθεσίμων εκπαιδευτικών στην τεχνική εκπαίδευση.
«Υπάρχουν πάρα πολλές αυθαίρετες διώξεις γιατί προκύπτουν από αυθαίρετες καταγγελίες, δηλαδή έχω πρόβλημα εγώ γιατί δεν έβαλες καλό βαθμό στο παιδί μου, κάνω μία καταγγελία και σε ταλαιπωρώ για τέσσερα χρόνια» είπε σχετικά ο υπουργός Παιδείας. «Φτάνουν μέχρι και τη διαθεσιμότητα. Οπότε, για να έχουμε μία δίκαιη απόδοση της πειθαρχικής δικαιοσύνης, χρειάζονται καλύτερες ρυθμίσεις. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποδέχτηκε το περίγραμμα των σκέψεων μας και είπε «ναι» και θα κάνουμε μία συζήτηση. Είναι ο μεγαλύτερος κλάδος των εργαζομένων στη χώρα αυτή στο πλαίσιο της ΑΔΕΔΥ, θα κάνουμε μία αυτοτελή συζήτηση με ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και με τον κ. Μητσοτάκη τις επόμενες μέρες» κατέληξε.
Από την πλευρά τους οι δάσκαλοι, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, ζήτησαν:
– Την εξειδίκευση κατά τρόπο περιοριστικό της έννοιας του πειθαρχικού παραπτώματος της χαρακτηριστικώς ανάξιας και αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς εντός και εκτός υπηρεσίας, ώστε να μην μπορεί να υπαχθεί στο αδίκημα κάθε συμπεριφορά είτε αφορά στον ιδιωτικό είτε στον υπηρεσιακό βίο του υπαλλήλου.
– Να ορισθεί ότι συμπεριφορές που άπτονται του ιδιωτικού βίου του υπαλλήλου δεν μπορούν να αποτελούν πειθαρχικά παραπτώματα και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να οδηγούν σε αυτοδίκαιη αργία.
– Να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της άκριτης παραπομπής για κάθε σοβαρή ή μη καταγγελία που γίνεται εναντίον εκπαιδευτικών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
– Να επιστρέψουν οι αιρετοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών στα πειθαρχικά συμβούλια.