Συνεχίζεται η κόντρα για το ζήτημα της ελεγχόμενης εισόδου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το πρωί της Τρίτης, μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 ο πρύτανης Θ.Φορτσάκης αναφέρθηκε στην είσοδο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με πλήθος φοιτητών και εργαζομένων, ενώ εξήγησε και τις αιτίες της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί με τα σκουπίδια.

«Μπήκαν χωρίς άδεια»

Υπό κατάληψη είναι το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο έχει αμιγώς διοικητικές αρμοδιότητες, με τον κ. Φορτσάκη να περιγράφει το πώς οι 3 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ.κ. Μαντάς, Φωτίου και Αλεξόπουλος, εισήλθαν στο κτίριο. Συγκεκριμένα, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ τόνισε: «Μπήκαν χωρίς άδεια και διευκόλυναν την είσοδο πολλών φοιτητών και εργαζόμενων του πανεπιστημίου».

Eνώ εξήγησε και τις αιτίες που προκάλεσαν αυτό το γεγονός, λέγοντας ότι «το πρόβλημα δεν είναι η φύλαξη από ιδιωτική εταιρεία security, καθώς αυτό είναι απόφαση της προηγούμενης πρυτανείας, η οποία εφάρμοσε τον νόμο. Το μόνο μέτρο που λάβαμε ήταν να ρωτάμε στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου το εξής ‘ποιος είσαι και πού πηγαίνεις;’ Δηλαδή, αυτό που γίνεται στην Κουμουνδούρου, δεν μπορεί να γίνει στο ΕΚΠΑ;».

Σχετικά με τα σκουπίδια

Όσον αφορά το πρόβλημα με τις εικόνες ντροπής από τους σωρούς σκουπιδιών, ο κ. Φορτσάκης δήλωσε πως «το κληρονομήσαμε από την προηγούμενη πρυτανεία, διότι για διάφορους λόγους δεν είχε γίνει εγκαίρως διαγωνισμός για να ανατεθεί σε ιδιωτικό φορέα η αποκομιδή απορριμμάτων», ενώ πρόσθεσε ότι «είναι απαράδεκτη η κατάσταση, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν ευθύνεται μόνο το Πανεπιστήμιο, αλλά και η πολιτεία».

Δεν θα πραγματοποιηθούν τελικά οι προγραμματισμένες συναντήσεις του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρου Φορτσάκη, τόσο με φοιτητές και διοικητικούς υπαλλήλους όσο και με τους 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ. Μαντάς, Φωτίου και Αλεξόπουλος. Ενώ στη 13:00 το μεσημέρι της Τρίτης συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσουν φοιτητές και διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ.

Φωτίου: «Μας θίγουν οι δηλώσεις του κ. Φορτσάκη»

Λίγη ώρα αργότερα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, μίλησε στο ΒΗΜΑ 99,5 λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν είναι δική μου ευθύνη το ποιοι μπορεί να πέρασαν μετά από εμένα».

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τρεις βουλευτές ενημερώνουν ότι ουδέποτε παραβίασαν την πόρτα του Πανεπιστημίου.

«Προσήλθαμε προκειμένου να ενημερωθούμε για την κινητοποίηση διοικητικών και φοιτητών που διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο των εισόδων, για την παρουσία των ΜΑΤ στον περιβάλλοντα χώρο και για τον εγκλεισμό των υπαλλήλων που εργάζονται στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ.

» Λόγω απουσίας του κ. Φορτσάκη , ζητήσαμε συνάντηση και μας δέχθηκε τελικά ο Αντιπρύτανης κ. Μπουραζέλης μαζί με αντιπροσωπεία του ΔΣ των εργαζομένων, μελών της εκτελεστικής γραμματείας της ΑΔΕΔΥ και φοιτητών.

» Στον αντιπρύτανη εκφράσαμε την οργή μας και την λύπη μας για τον αυταρχικό τρόπο αντιμετώπισης από την Πρυτανεία των φοιτητών και των εργαζόμενων στο Πανεπιστήμιο. Επισημάναμε τα μεγάλα προβλήματα του ΕΚΠΑ, που συνδέονται με την υποχρηματοδότηση, τη συρρίκνωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, την απουσία φοιτητικής μέριμνας, καθαριότητας κλπ.


» Ζητήσαμε οι πρυτανικές αρχές να αφουγκραστούν τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και όλη την Πανεπιστημιακή κοινότητα και να μην περιορίζουν ή να καταστρατηγούν δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα.

» Οι δηλώσεις του κ. Φορτσάκη μας θίγουν ως πανεπιστημιακούς και βουλευτές. Συνεπώς δεν μπορούμε να τον συναντήσουμε την Τρίτη, όπως είχαμε προγραμματίσει, εάν δεν ανακαλέσει δημόσια τους απαράδεκτος ισχυρισμούς του.»