ΠΟΥ: «Φτωχή η αντιμετώπιση του Εμπολα, ανίκανο ιατρικό προσωπικό»

Φωτιές έχει ανάψει το έγγραφο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά και ΜΚΟ για την αποτυχία των πολιτικών που εφαρμόστηκαν στη δυτική Αφρική, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του Έμπολα.

Φωτιές έχει ανάψει το έγγραφο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά και ΜΚΟ για την αποτυχία των πολιτικών που εφαρμόστηκαν στη δυτική Αφρική, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του Έμπολα.

Ο ΠΟΥ ανέφερε σε έγγραφό του ότι οι προσπάθειες να σταματήσει η εξάπλωση του ιού ήταν «φτωχές», ενώ παράλληλα κατήγγειλε την ανικανότητα του ιατρικού προσωπικού και την έλλειψη πληροφοριών.

Σε προσχέδιο εγγράφου για εσωτερική χρήση που επικαλείται το πρακτορείο Associated Press, τονίζεται ότι οι ειδικοί θα έπρεπε να συνειδητοποιήσουν ότι τα παραδοσιακά μέσα περιορισμού της εξάπλωσης ενός ιού δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε μία περιοχή με προσπελάσιμα σύνορα και κατεστραμμένα συστήματα υγείας.

«Σχεδόν όλοι όσοι συμμετείχαν στην αντιμετώπιση της επιδημίας απέτυχαν να αναγνωρίσουν» τα αυτονόητα, ανέφερε το κείμενο του ΠΟΥ.

Αλλά και η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, μέσω του συντονιστή της Κρίστοφερ Στόουκς, σημειώνουν ότι ο ιός εξακολουθεί να είναι εκτός ελέγχου.

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του ΠΟΥ, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Νταβίντ Ναβάρο απάντησε ότι υπάρχει σχέδιο. Αν και αναγνώρισε ότι θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το τέλος του 2014 για να φανεί στην πράξη ο περιορισμός της ασθένειας, υπογράμμισε ότι η κινητοποίηση είναι καλύτερη, οι προμήθειες αυξάνουν, οι χώρες ανταποκρίνονται.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα υπάρχουν 4.000 κλίνες για ασθενείς, σε σχέση με τις 300 που υπήρχαν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία του Έμπολα έχει φτάσει τους 4.546 στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Συνολικά, τα κρούσματα φτάνουν τα 9.191.

Άλλα 20 κρούσματα και 8 θάνατοι σημειώθηκαν στη Νιγηρία.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και 239 εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk