Εμφαση στη διαχείριση των εκκρεμοτήτων με την τρόικα και στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η τρικυμία στις αγορές γύρω από τα ελληνικά ομόλογα δίνει το υπουργείο Οικονομικών. Η βασική γραμμή είναι να πεισθούν οι εταίροι και οι αγορές ότι η Ελλάδα κινείται εντός πλαισίου και υλοποιεί τα συμφωνημένα του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.

Η τρόικα αναμένεται στην Αθήνα την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των stress-test των τραπεζών (στις 26 Οκτωβρίου).

Το σύνθημα «τώρα τρέχουμε για τα προαπαιτούμενα» εκπέμπεται στην οδό Νίκης μετά την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη στο γραφείο του, μετά το τετραήμερο ταξίδι σε Ουάσινγκτον (Σύνοδος ΔΝΤ) και το Λουξεμβούργο (Eurogroup/Ecofin).

Ειδικά στη συνεδρίαση του Eurogroup το κλίμα ήταν βαρύ για την Ελλάδα καθώς δεν έλειψαν οι δηκτικές εκφράσεις από ομολόγους του κ. Χαρδούβελη για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των συμφωνημένων δράσεων του μνημονίου.

Το Ασφαλιστικό

Η αντίδραση σε αυτό το κλίμα ήταν άμεση και δεν θεωρείται τυχαία η δήλωση κορυφαίου παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών το βράδυ της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο: «Ολοι θέλουμε βιώσιμο Ασφαλιστικό, χωρίς εσωτερικές αδικίες. Αυτό θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο δέσμης ενεργειών στο «καυτό θέμα» (κάτι που απέκλειαν ως πρόσφατα κυβερνητικοί παράγοντες).

Ο στόχος της δήλωσης ήταν προφανής: να δοθεί το σήμα ότι η Ελλάδα επιθυμεί να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός με την τρόικα και να κλείσει η αξιολόγηση.

Οι στόχοι

Ως αντίστοιχη διαβεβαίωση προς την τρόικα (και τις αγορές) ότι η Ελλάδα κινείται εντός του πλαισίου των συμφωνημένων ερμηνεύεται και η δήλωση έτερου παράγοντα του ΥΠΟΙΚ την Τρίτη ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την αλλαγή στόχων» τα επόμενα χρόνια.

Το θέμα έχει ασφαλώς παρασκήνιο καθώς οι παροικούντες την οδό Νίκης γνωρίζουν ότι η Αθήνα έβαλε αρχικά τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015 στο 2,3% πριν φτάσει στο 2,9% που μπήκε στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2015 και απέχει «μια ανάσα» από το συμφωνημένο στόχο του 3% του ΑΕΠ που υπάρχει στο μνημόνιο.

Οι εκκρεμότητες

Βέβαια το εγχείρημα της πλήρους υλοποίησης των μνημονιακών δράσεων δεν είναι καθόλου εύκολο (ιδίως από πολιτική άποψη) καθώς το «τεφτέρι» της τρόικας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: 5.500 απολύσεις, νέο Ασφαλιστικό (με την τριμερή να ζητεί μείωση συντάξεων), Εργασιακά (ελεύθερες απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος, λοκάτουτ), μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, στελέχωση φοροελεγκτικού μηχανισμού κ.α..

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι έχει καλύψει το 65% των δράσεων στο τέλος Σεπτεμβρίου από 22% που ήταν τον Ιούνιο. Ωστόσο δεν υπήρξε καμία συνεννόηση για τα δύσκολα θέματα κατά την πρόσφατη επίσκεψη της τρόικας τον Σεπτέμβτιο την οποία ο Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ χαρακτήρισε «τεχνική» πριν από λίγες μέρες λέγοντας ότι πρέπει να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις.