Στις δικαστικές αίθουσες επέστρεψε ο Όσκαρ Πιστόριους προκειμένου να ακούσει την ποινή που θα του επιβληθεί για την ανθρωποκτονία εξ αμελείας της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ.

Σύμφωνα με το Associated Press, η διαδικασία για την ανακοίνωση της ποινής του θα διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Η δικαστής, Τοκοζίλε Μασίπα, αναμένεται να ακούσει νομικά επιχειρήματα και μαρτυρίες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, όπως αναφέρει το BBC.

«Έχουμε μπροστά μας έναν τσακισμένο άνθρωπο, που έχει χάσει τα πάντα» δήλωσε η ψυχολόγος του Πιστόριους, Λορ Χάρτσενμπεργκ, η οποία κλήθηκε από την υπεράσπιση να καταθέσει ενώπιον του δικαστηρίου της Πρετόριας.

«Έχει χάσει την ηθική και επαγγελματική του υπόληψη, έχει χάσει τους φίλους του, έχει χάσει την καριέρα του και κατά συνέπεια τη δυνατότητα να κερδίσει τα προς το ζην και την οικονομική του ανεξαρτησία» είπε η ψυχολόγος.

«Σε συναισθηματικό επίπεδο, η εικόνα που έχει για τον ίδιο, για την αξία του και για την ταυτότητά του έχει πληγεί σοβαρά» πρόσθεσε.

Περιγράφοντας τις συνεδρίες που είχε μαζί του, η Λορ Χέρτσενμπεργκ δήλωσε ότι ο Πιστόριους ήταν ανίκανος να μιλήσει, έκλαιγε και κατέρρεε. Κατά τη γνώμη της, ο Οσκαρ Πιστόριους «έχει βαριές τύψεις» και υποφέρει για την οικογένεια του θύματός του.

Απαντώντας στις δηλώσεις της ψυχολόγου, ο εισαγγελέας Τζέρι Νελ επικεντρώθηκε στην οδύνη της οικογένειας του θύματος: «Εδώ έχουμε έναν τσακισμένο άνθρωπο, αλλά είναι εν ζωή» είπε.
Η κατηγορία για τον οποία κρίθηκε ένοχος ο Πιστόριους μπορεί να επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι και 15 έτη.

Ωστόσο, δεδομένου του λευκού ποινικού μητρώου του, ο 27χρονος αθλητής μπορεί να υπολογίζει ότι θα πέσει «στα μαλακά», σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών που επικαλείται το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι στην μαραθώνια ανάγνωση του σκεπτικού της απόφασης, βάσει της οποίας ο Πιστόριους κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, η δικαστής είχε υπογραμμίσει ότι δεν αποδείχθηκε η προμελέτη στο έγκλημα με θύμα την φίλη του.

Η Τοκοζίλε Μασίπα είπε ότι ο νοτιοαφρικανός ολυμπιονίκης και παραολυμπιονίκης δεν μπορούσε να προβλέψει ότι θα σκότωνε τη σύντροφό του Ρίβα Στέενκαμπ, η οποία βρισκόταν πίσω από την πόρτα του μπάνιου.

Οι γονείς της Ρίβα Στέενκαμπ δήλωσαν απογοητευμένοι με την απόφαση του δικαστηρίου που απαλλάσει τον Πιστόριους από την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης.