Εκατοντάδες διαδηλωτές αψήφησαν τη βροχή και πραγματοποίησαν πορεία την Παρασκευή το βράδυ ως το δικαστήριο του Σεντ Λιούις, ξεκινώντας ένα Σαββατοκύριακο κινητοποιήσεων κατά της αστυνομικής βίας στην πόλη αυτή των ΗΠΑ όπου τον Αύγουστο ένας νεαρός μαύρος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ενός λευκού αστυνομικού.

Αυτή την εβδομάδα νέα επεισόδια ξέσπασαν στο Σεντ Λιούις αφού ένας λευκός αστυνομικός εκτός υπηρεσίας πυροβόλησε και σκότωσε την Τετάρτη έναν άλλο μαύρο έφηβο. Παρόλα αυτά δεν σημειώθηκαν τόσο βίαιες συγκρούσεις όπως αυτές του καλοκαιριού.

Οργανώσεις προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων και ομάδες διαμαρτυρίας έχουν καλέσει τους Αμερικανούς από όλη τη χώρα να συμμετάσχουν στις ολονυκτίες και τις πορείες που θα πραγματοποιηθούν στο Σεντ Λιούις από την Παρασκευή ως τη Δευτέρα για τον φόνο στις 9 Αυγούστου του Μάικλ Μπράουν, 18 ετών, από τον λευκό αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον στο προάστιο Φέργκιουσον.

Οι γονείς του Μπράουν έκαναν έκκληση οι κινητοποιήσεις να είναι ειρηνικές.

«Κατανοούμε την ανήμπορη αγανάκτηση που αισθάνονται οι άνθρωποι όλων των τάξεων στις συναναστροφές τους με τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας», ανέφεραν οι γονείς του Μπράουν σε ανακοίνωσή τους. «Ζητάμε από όσους έρθουν να δείξουν τη συμπαράστασή τους για τον γιο μας να το κάνουν στο πλαίσιο του νόμου».

Ο δήμαρχος του Φέργκιουσον Τζέιμς Νόουλς δήλωσε ότι οι αρχές προετοιμάζονται για μεγάλες συγκεντρώσεις, αλλά και το ενδεχόμενο επεισοδίων.

Οργανώσεις όπως η Hands Up United έχουν προγραμματίσει ολονυκτίες, παρουσιάσεις, δωρεάν μαθήματα γιόγκα και διαλέξεις για το πώς να συμπεριφέρονται οι πολίτες όταν τους σταματά για έλεγχο η αστυνομία.

«Τα τοπικά αστυνομικά τμήματα μας έχουν ρίξει δακρυγόνα, μας έχουν χτυπήσει και μας έχουν πυροβολήσει με πλαστικές σφαίρες, όμως δεν μπορούν να σταματήσουν την πορεία μας υπέρ της δικαιοσύνης», είπε ο Τεφ Πόε ράπερ από το Σεντ Λιούις και στέλεχος της Hands Up United.

Οι διαδηλωτές ζητούν τη σύλληψη και την προσαγωγή στη δικαιοσύνη του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον. Προς το παρόν οι δικαστικές αρχές εξετάζουν τα στοιχεία για να αποφασίσουν αν ο Ουίλσον θα κατηγορηθεί για τον φόνο του Μπράουν.

Παράλληλα ο φόνος του Βόντεριτ Μάιερς Τζούνιορ, 18 ετών, από έναν αστυνομικό εκτός υπηρεσίας που εργαζόταν για μια ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας περίπου 16 χιλιόμετρα μακριά από το Φέργκιουσον έχει οξύνει και πάλι τα πνεύματα στο Σεντ Λιούις. Η αστυνομία συνέλαβε οκτώ ανθρώπους την Πέμπτη το βράδυ, όταν εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους και φώναζαν συνθήματα εναντίον της αστυνομίας.