Σφοδρές επικρίσεις δέχεται ο αρχηγός του ευρωφοβικού Ukip Νάιτζελ Φάρατζ για τη δήλωση ότι πρέπει να απαγορευτεί η είσοδος στη Βρετανία μεταναστών που είναι φορείς του ιού HIV ως ένα «καλό ξεκίνημα» για τον «ποιοτικό και ποσοτικό» έλεγχο των συνόρων της χώρας.

Σε συνέντευξή του στην ευρωπαϊκή έκδοση του Newsweek, ο Φάρατζ μίλησε για τις αλλαγές που θέλει να επιφέρει το Ukip στο μεταναστευτικό, λέγοντας ότι θα πρέπει «να ελέγχεται η ποσότητα και η ποιότητα των ανθρώπων που εισέρχονται» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Και ανέφερε στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να απαγορευτεί η είσοδος σε καταδικασθέντες για φόνο με φόντο τη δολοφονία της μαθήτριας Άλις Γκρος (που έχει συγκλονίσει τη Βρετανία και για την οποία θεωρείται ως βασικός ύποπτος Λετονός, ηλικίας 41 ετών, ο οποίος είχε μαχαιρώσει μέχρι θανάτου τη σύζυγό του το 1998).

Ερωτηθείς από το Newsweek εάν με τον όρο «ποιότητα» εννοεί ανθρώπους χωρίς καταδίκη για φόνο, απάντησε: «Ναι. Και ανθρώπους που δεν είναι φορείς HIV για να είμαι ειλικρινής. Αυτή είναι μια καλή αρχή. Και άτομα με κάποια ειδίκευση».

Το Terrence Higgins Trust, η κυριότερη βρετανική ένωση που ασχολείται με τον ιό HIV και το AIDS, κατακεραύνωσε τον Φάρατζ λέγοντας ότι «πέρασε σε νέο επίπεδο αμάθειας» και «θα πρέπει να ντρέπεται για τον εαυτό του».

Σε πολιτικό επίπεδο, η βουλευτής των Εργατικών Πάμελα Νας εξέφρασε την «αποστροφή» της για τις «κατάφωρες αυτές διακρίσεις». Ο συντηρητικός συνάδελφός της Χένρι Σμιθ επισήμανε στην εφημερίδα Guardian ότι ο Φάρατζ «δεν ενδιαφέρεται για το μέλλον της χώρας, αλλά μόνο για το επόμενο διαφημιστικό του κόλπο».

Σχεδόν 20 βουλευτές των Τόρις επιχείρησαν ανεπιτυχώς νωρίτερα φέτος να περάσουν τροπολογία στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη Μετανάστευση, βάσει της οποίας οιοσδήποτε ερχόταν για να εγκατασταθεί στη χώρα θα έπρεπε να αποδεικνύει ότι δεν είναι φορέας HIV ή ηπατίτιδας Β.

Το 2010 ο Μπαράκ Ομπάμα ανέτρεψε την απαγόρευση που ίσχυε επί μία 20ετία για τους φορείς HIV να ταξιδέψουν και να μεταναστεύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ερωτηθείς την Παρασκευή από τον ραδιοφωνικό σταθμό BBC4 μία ημέρα αφού το UKIP κέρδισε την πρώτη του βουλευτική έδρα, ο Φάρατζ δεν αρνήθηκε ότι έκανε την επίμαχη δήλωση, αν και αυτή τη φορά δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους φορείς του ιού HIV.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ανθρώπους με ασθένειες πιθανώς θανατηφόρες να λαμβάνουν θεραπεία από το σύστημα εθνικής υγείας», σχολίασε.