«Ξέρεις γιατί οι ακαδημαϊκοί είναι τόσο μοχθηροί;» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο πρώην πρόεδρος της ΑΣΙΠ (Αρχή για την αξιολόγηση των ΑΕΙ) και νυν πρόεδρος του Συμβουλίου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κ. Σπ. Αμούργης, περιγράφοντας ένα λογοπαίγνιο της αμερικανικής ακαδημαϊκής κοινότητας. Για να απαντήσει: «Επειδή έχουν τόσο λίγα να μοιράσουν…»
Η συζήτηση έγινε με αφορμή τη διαδικτυακή «θύελλα» που προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες ανώνυμη επιστολή, ο συντάκτης της οποίας επικαλείται τον σύλλογο διοικητικών υπαλλήλων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), στην οποία καταγγέλλεται διαφθορά και αδιαφανής μεταφορά δημοσίου χρήματος. Ο ανώνυμος συντάκτης της επιστολής αναφέρει ότι δόθηκαν χρήματα από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) στην ΑΣΚΤ προκειμένου να πληρωθούν από αυτά εργαζόμενες στο ίδρυμα στο πλαίσιο ενός εικονικού προγράμματος. Επίσης ότι έγινε κατασπατάληση κρατικών χρημάτων και διοργανώθηκαν ταξίδια αναψυχής με τη συμμετοχή συντρόφων μελών της ηγεσίας του ΕΙΠ.
Η επιστολή αυτή στάλθηκε και στο εισαγγελέα, αλλά και στο υπουργείο Παιδείας.
Το θέμα έχει προκαλέσει αναστάτωση στη διοίκηση του ιδρύματος, ενώ ο κ. Αμούργης μιλάει για ένα ψευδές, ανώνυμο κείμενο που εμπλέκει τους διοικητικούς υπαλλήλους της Σχολής, που όμως έσπευσαν ήδη να αρνηθούν δια του συλλόγου τους κάθε σχέση με τον συντάκτη του, και να καταθέσει μηνυτήριες αναφορές κατά παντός υπευθύνου για τη συκοφάντησή τους.
Τη συκοφάντηση της Σχολής καταγγέλλουν ο τέως και ο νυν πρύτανης της Σχολής, καθηγητές κ. Γιώργος Χαρβαλιάς και κ. Μάριος Σπηλιόπουλος και τα μέλη της Συγκλήτου του, που διαμαρτύρονται οξύτατα για το θέμα.
Το κείμενο διαψεύδει και η διοίκηση του ΕΙΠ που εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία σημειώνει ότι η «καταγγελία των φερομένων ως υπαλλήλων είναι μια πλαστογραφία και μια συκοφαντική κατασκευή νοσηρών εγκεφάλων».
Ο κ. Χαρβαλιάς, μιλώντας στο «Βήμα» κάνει λόγο για «φασιστικές μεθοδεύσεις και μια ακόμη πράξη εκτροπής» που αποτελεί μια ακόμη σελίδα στην προσπάθεια κατασυκοφάντησης του δημόσιου πανεπιστημίου. «Πρόκειται για σκοτεινή, συκοφαντική, ανυπόγραφη και ψευδεπίγραφη επιστολή, την οποία διακινούσαν κάποιοι επί εβδομάδες μέσω ταχυδρομείου προς κάθε αποδέκτη μέχρι να βρεθεί κάποιος που απλά αναζητούσε δημοσιότητα να την αναρτήσει στο διαδίκτυο».
Ο κ. Χαρβαλιάς εξηγεί ότι πράγματι το ΕΙΠ ζήτησε από την ΑΣΚΤ (στη βάση προγραμματικών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί στο παρελθόν) να κάνει μια έρευνα για την ανάπτυξη ενός πλαισίου προβολής της εικαστικής δημιουργίας της χώρας μας στο εξωτερικό. Το έργο έπειτα από έγκριση της Συγκλήτου της Σχολής έγινε αποδεκτό και το ΕΙΠ πλήρωσε για την εκπόνησή του 36.000 ευρώ στην ΑΣΚΤ.
Ο κ. Χαρβαλιάς όμως εξηγεί ακόμη ότι επειδή έπρεπε να δοθεί επιπλέον έγκριση από τη Σύγκλητο για να ξεκινήσει, και το όργανο είχε αναβάλει τη συνεδρίασή του αρκετές φορές το καλοκαίρι, το ΕΙΠ ζήτησε λόγω καθυστέρησης να μη γίνει τελικά το έργο και να του επιστραφούν τα χρήματα για να το αναθέσει αλλού. Έτσι έγινε, καταλήγει ο κ. Χαρβαλιάς, και επιστρέψαμε όλα τα χρήματα που είχαμε πάρει καθώς καθυστερήσαμε να ξεκινήσουμε το έργο που μας ανέθεσαν.
Το θέμα καταγγέλλει και ο σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων της Σχολής, οι εκπρόσωποι του οποίου όπως αναφέρει ποτέ δεν συνέταξαν καμία τέτοια επιστολή. Όπως λέει ο πρόεδρος του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων της Σχολής κ. Στέφανος Μαγιώρκος, «δεν υπάρχει κανένα συλλογικό όργανο στη Σχολή που να συζήτησε ποτέ κάτι τέτοιο». Οι διοικητικοί υπάλληλοι καταγγέλλουν πλαστογράφηση και προσφεύγουν επ’ αυτού στα δικαστήρια.
Ψήφισμα εξέδωσε και το Συμβούλιο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνώνμε το οποίο καταδικάζει ομόφωνα την ενέργεια αυτή και χαρακτηρίζει την καταγγελία «ανυπόγραφη, ψευδεπίγραφη, συκοφαντική», η οποία «δυσφημεί και βλάπτει ανεπανόρθωτα το κύρος και την αξιοπιστία της ΑΣΚΤ».