Μάχη για τη ζωή του δίνει ο ασθενής που έχει προσβληθεί από τον Έμπολα και νοσηλεύεται στο Ντάλας του Τέξας, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομοσπονδιακού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, Τομ Φρίντεν.

Ο ίδιος, ωστόσο, τονίζει ότι ο αμερικανός ασθενής δεν έχει λάβει ακόμη το πειραματικό φάρμακο για τον Έμπολα.

«Ο άνδρας στο Ντάλας, ο οποίος δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, είναι ο μόνος ασθενής στον οποίο έχει εκδηλωθεί ο Έμπολα στις ΗΠΑ» μέχρι σήμερα, τόνισε ο Φρίντεν μιλώντας στην εκπομπή «State of the Union» του CNN.

Ο Φρίντεν επισήμανε ακόμη ότι στις περιοχές των χωρών της δυτικής Αφρικής που πλήττονται από τον Έμπολα, όπου ο ιός έχει στοιχίζει τη ζωή σε πάνω από 3.400 άτομα, η επιδημία εξαπλώνεται με τέτοια ταχύτητα που είναι δύσκολο να αντεπεξέλθουν οι Αρχές.

Ο ίδιος δήλωσε βέβαιος ότι ο ιός είναι αδύνατον να εξαπλωθεί ευρέως στις ΗΠΑ.

Οι Αρχές αναζητούν έναν άστεγο που πιθανότητα ήρθε σε επαφή με τον ασθενή και δεν είναι μεταξύ των 10 ατόμων που έχουν ήδη τεθεί σε καραντίνα.

Το κρούσμα του Τόμας Έρικ Ντάνκαν, ο οποίος έφθασε στο Ντάλας από τη Λιβερία πριν από δύο εβδομάδες, ενέτεινε τις ανησυχίες ότι η χειρότερη επιδημία του Έμπολα ενδέχεται να εξαπλωθεί πέραν της δυτικής Αφρικής, όπου ξέσπασε τον Μάρτιο.

Ένας άλλος Αμερικανός που μολύνθηκε, ενώ βρισκόταν στην περιοχή, ο δρ. Ρίτσαρντ Σάκρα, παραμένει σε καραντίνα στο Ουόρσεστερ, στη Μασαχουσέτη, μετά την εισαγωγή του το Σάββατο με την αρχική διάγνωση να κάνει λόγο για λοίμωξη του αναπνευστικού.

Ο Σάκρα είχε νοσηλευτεί στη Νεμπράσκα και έλαβε εξιτήριο την 25η Σεπτεμβρίου. Βρισκόταν σε σταθερή κατάσταση αλλά υπό παρακολούθηση για το ενδεχόμενο υποτροπής στο Memorial Medical Center του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, σύμφωνα με την εφημερίδα Boston Globe.

Στο Ντάλας περίπου 40 άνθρωποι παραμένουν υπό παρακολούθηση από την ομάδα των 114 ανθρώπων που είχε αρχικά εκτιμηθεί πως είχαν εκτεθεί στον ιό. Κανένα από τα άτομα αυτά δεν έχει συμπτώματα μόλυνσης, ανέφερε ο Φρίντεν.

Οι πιθανότητες εξάπλωσης του ιού στην Ευρώπη

Στο μεταξύ, επιστήμονες που μελέτησαν στοιχεία για την εξάπλωση του Έμπολα και τα αεροπορικά ταξίδια προέβλεψαν μια πιθανότητα 75% ένα κρούσμα του ιού να φθάσει στη Γαλλία ως την 24η Οκτωβρίου και μια πιθανότητα 50% να φθάσει στη Βρετανία ως τότε.

Οι εκτιμήσεις αυτές, που αρχικά δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS Current Outbreaks (και πλέον ανανεώνονται διαρκώς και αναρτώνται στον ιστότοπο http://www.mobs-lab.org/ebola.html) βασίζονται στην υπόθεση ότι οι αερομεταφορές δεν θα επηρεαστούν από την επιδημία.

Εάν υποτεθεί μια μείωση των πτήσεων κατά 80%, ήδη πολλές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις από και προς τις χώρες που πλήττονται, οι πιθανότητες της Γαλλίας να μεταφερθεί εκεί ένα κρούσμα του Έμπολα παραμένουν σημαντικές (25%), ενώ της Βρετανίας ανέρχονται στο 15%.

«Είναι πραγματικά λαχείο», σχολίασε ο ιολόγος Ντέρεκ Γκάδερερ του πανεπιστημίου Λάνκαστερ, ο οποίος παρακολουθεί την εξέλιξη της επιδημίας.

Το Βέλγιο έχει πιθανότητες 40% να φθάσει στο έδαφός του ένα κρούσμα του ιού, ενώ η Ισπανία και η Ελβετία έχουν χαμηλότερο ποσοστό κινδύνου (14% έκαστη), σύμφωνα με την έρευνα.

Η Γαλλία κινδυνεύει περισσότερο λόγω του ότι οι χώρες που πλήττονται είναι γαλλόφωνες και διατηρεί πολλές σχέσεις μαζί τους, ενώ η Βρετανία κινδυνεύει λόγω του ότι αποτελεί έναν μείζονα κόμβο για τις αερομεταφορές, σύμφωνα με τη μελέτη.