Τρεις υψηλόβαθμοι βορειοκορεάτες αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο άνθρωπος που θεωρείται ο δεύτερος στην ιεραρχία του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας, έφθασαν το Σάββατο στη Νότιο Κορέα για σπάνιες επίσημες συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο.

Στη Σεούλ βρίσκονται ο νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Άμυνας Χουάνγκ Πιόνγκ-Σο, ο οποίος θεωρείται ο δεύτερος πιο ισχυρός άνδρας στη Βόρειο Κορέα μετά τον Κιμ Γιονγκ-Ουν, καθώς και οι Τσόε Ριόνγ-Χάε και Κιμ Γιανγκ-Γκον, δήλωσε ο εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Ενοποίησης Λιμ Μπιεόνγκ-Τσεόλ.

Σύμφωνα με νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε δεύτερο γύρο συνομιλιών μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Οι βορειοκορεάτες αξιωματούχοι, οι οποίοι αναμένονταν για την τελετή της λήξης των Ασιατικών Αγώνων, έφθασαν λίγο μετά τις 10:00 (τοπική ώρα, 04:00 ώρα Ελλάδας) στο αεροδρόμιο Ιντσεόν της Σεούλ και επιβιβάσθηκαν αμέσως σε μαύρα αυτοκίνητα, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η νοτιοκορεατική τηλεόραση.

Συνάντησαν στη διάρκεια ενός γεύματος εργασίας τον υπουργό Ενοποίησης Ρίου Κιλ-Τζάε και τον σύμβουλο ασφαλείας της προέδρου Παρκ Γκέουν-Χε.

Είναι η πρώτη υψηλού επιπέδου επαφή μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών έπειτα από χρόνια.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται την ώρα που φουντώνουν οι φήμες για την κατάσταση της υγείας του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν, ο οποίος δεν έχει εμφανισθεί δημοσίως εδώ και ένα μήνα.

Ο εγγονός του Κιμ Ιλ-Σουνγκ, ιδρυτή του κομμουνιστικού καθεστώτος, ο οποίος φέρεται ότι είναι ηλικίας 30 ή 31 ετών, δεν έχει εμφανισθεί στην κρατική τηλεόραση από τις 3 Σεπτεμβρίου.

Τον Ιούλιο είχε θεαθεί να κουτσαίνει στις εκδηλώσεις με την ευκαιρία της 20ής επετείου από το θάνατο του Κιμ Ιλ-Σουνγκ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ενοποίησης δήλωσε πως ελπίζει ότι η επίσκεψη των τριών βορειοκορεατών αξιωματούχων «θα βοηθήσει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια θετική εξέλιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών».

Τα δύο κορεατικά κράτη εξακολουθούν τυπικά να βρίσκονται σε πόλεμο, καθώς δεν έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης μετά την εκεχειρία του 1953.