Μία μελλοντική κυβέρνηση Συντηρητικών στη Βρετανία θα ήταν έτοιμη να αποσυρθεί από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εάν οι Βρυξέλλες δεν κάνουν δεκτό το αίτημα του Λονδίνου να διαθέτει το βρετανικό Κοινοβούλιο δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), δήλωσε ο βρετανός υπουργός Δικαιοσύνης, Κρις Γκρέιλινγκ.

Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με τη συμμετοχή της Βρετανίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αναφέρει ο Guardian.

Παράλληλα, μία απόσυρση από τη Σύμβαση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ, καθώς η συμμετοχή στο Συμβούλιο της Ευρώπης αποτελεί προαπαιτούμενο για συμμετοχή στην ΕΕ.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει ήδη δηλώσει ότι σε περίπτωση επανεκλογής του εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει σε δημοψήφισμα την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, σε περίπτωση που το Λονδίνο δεν εξασφαλίσει τις παραχωρήσεις που διεκδικεί από τις Βρυξέλλες.

Μιλώντας στο Radio 4 του BBC, ο Γκρέιλινγκ είπε: «Εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία να έχουν τα δικαστήριά μας και το Κοινοβούλιό μας τον τελικό λόγο για αυτά τα θέματα, τότε θα πρέπει να αποσυρθούμε».

«Έχουμε δικαίωμα βάσει της Συνθήκης να αποσυρθούμε. Θα ασκήσουμε αυτό το δικαίωμα. Πάντα υπάρχει μία πρώτη φορά» δήλωσε. Ο Γκρέιλινγκ υπογράφει ένα έγγραφο στρατηγικής της Βρετανίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο οποίο αναφέρει ξεκάθαρα ότι «αυτό που κάνουμε είναι να μετατρέπουμε το (δικαστήριο στο) Στρασβούργο σε συμβουλευτικό Σώμα».

Η Βρετανία επιθυμεί να περιοριστεί η εξουσία που ασκείται σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο και να εμποδίσει ευρωπαϊκές αποφάσεις που η Βρετανία θεωρεί απαράδεκτες, να γίνουν βρετανικός νόμος.

Οι επικριτές δηλώνουν ότι η κίνηση αυτή θα προκαλέσει προβλήματα στην εφαρμογή των νόμων που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη, σε μία περίοδο που η Ρωσία και άλλα κράτη που συμμετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αντιδρούν στην εφαρμογή των αποφάσεων του τελευταίου.

Οι ανακοινώσεις των Τόρις έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Βρετανία, με τον Guardian να γράφει ότι τα σχέδια των Τόρις για την Σύμβαση «θα γυρίσουν τη Βρετανία 50 χρόνια πίσω».