Hανοικοδόμηση της Γάζας και η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των κατοίκων εκεί μπορούν να συμβάλλουν στην άμβλυνση της τάσης φυγής αυτών των ανθρώπων από την περιοχή, επεσήμανε ο πρέσβης της Παλαιστίνης Μαρουάν Τουμπάσι κατά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με θέμα την μετανάστευση.
«Χωρίς την ύπαρξη ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους δεν πρόκειται να επικρατήσει σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή» σημείωσε ο πρέσβης της Παλαιστίνης και έκανε αναφορά στο σχεδιασμό της Γάζας να αποκτήσει λιμάνι που θα τονώσει, όπως είπε, την εμπορική και οικονομική ζωή της ευρύτερης περιοχής.
Επιπλέον εξέφρασε την ανησυχία του ότι η παράνομη μετανάστευση αναμένεται να κλιμακωθεί λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία, αλλά και των Ισραηλινών επιθέσεων στον άμαχο πληθυσμό της Παλαιστίνης.
Επίσης ευχαρίστησε το υπουργείο Ναυτιλίας για τη συνδρομή του Λιμενικού στο πρόσφατο ναυάγιο που συνέβη στη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, από την πλευρά του ουπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίουεκδήλωσε τη θλίψη του για όλες τις απώλειες ζωών Παλαιστινίων στη Γάζα, που όπως είπε «πλήρωσαν με τη ζωή τους την ένοπλη σύρραξη με το Ισραήλ».
Συγχρόνως, τόνισε ότι είναι κυρίαρχο καθήκον για το Λιμενικό Σώμα η διάσωση των ανθρωπίνων ζωών στη θάλασσα, καθώς δόγμα του λιμενικού Σώματος είναι η διάσωση ζωών στη θάλασσα και η προστασία των συνόρων από την παράνομη είσοδο.«Περίπου 6.500 άνθρωποι έχουν διασωθεί από τις αρχές του χρόνου και αυτό αποδεικνύει την προσήλωση μας στη διάσωση των ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα» τόνισε ο υπουργός.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι «η Ελλάδα είναι παραδοσιακός φίλος της Παλαιστίνης και του Παλαιστινιακού λαού» χαρακτηρίζοντας τις σχέσεις των δύο χωρών «ιστορικές».«Η δίκαιη λύση στο Παλαιστινιακό ζήτημα με την ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, όπως προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες, είναι πάγιο αίτημα που το θέτουμε κάθε φορά στο Ισραήλ»,τόνισε ο υπουργός, ενώ, συμπλήρωσε ότι η στρατηγική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με το Ισραήλ δεν το αναιρεί αυτό.
Κλείνοντας ουπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου,εξέφρασε την ελπίδα του να σταματήσουν οι ένοπλες συρράξεις στη Μεσόγειο που πρέπει, όπως είπε, να είναι«μία θάλασσα ειρήνης και φιλίας για όλους» και επεσήμανε ότι«η Μεσόγειος οφείλει να είναι μία θάλασσα που πρέπει να επικρατεί η ελπίδα και όχι ο φόβος».