Μετανάστες που ζητούν άσυλο και βρίσκονται σε κέντρο κράτησης στο Ναουρού έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας ράβοντας τα στόματά τους -ανάμεσά τους και παιδιά- για να μην σταλούν στην Καμπότζη.

Οι μετανάστες διαμηνύουν στις αρχές της Αυστραλίας πως θα πάνε «μόνο νεκροί στην Καμπότζη», μετά την ψήφιση νόμου που εξαιρεί όσους πρόσφυγες βρίσκονται εκτός αυστραλιανής επικράτειας από νέες διαδικασίες προσωρινής χορήγησης αδειών παραμονής.

Συντάκτες του Αυστραλιανού Guardian έχουν δει βίντεο που δείχνει έξι αγόρια και άνδρες, στο κέντρο κράτησης του Ναουρού, να έχουν ράψει κλειστά τα χείλη τους.

Ένας άνδρας, ο οποίος δεν φαίνεται στο βίντεο, αναφέρει ότι οι άνθρωποι αυτοί κρατούνται στο Ναουρού από τον Ιούλιο, αφότου συνελήφθησαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Αυστραλία με πλοίο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας και τουλάχιστον ένας εξ αυτών μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά την άρνησή του να τραφεί και να πιει νερό για 48 ώρες.

Η Αυστραλία έχει υπογράψει συμφωνία με την Καμπότζη, σύμφωνα με την οποία οι αιτούντες άσυλο που κρατούνται στο Ναουρού θα αποστέλλονται στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

Η υπογραφή της συμφωνίας είχε προκαλέσει αντιδράσεις. Ο αυστραλιανός υπουργός Μετανάστευσης απέφυγε να σχολιάσει την απεργία πείνας, λέγοντας πως «δεν σχολιάζει μεμονωμένες περιπτώσεις αυτο-τραυματισμού» και περιοριζόμενος στο ότι «περιμέναμε κάποιες αντιδράσεις στο άκουσμα ότι ο κόσμος στο [κέντρο στο] Ναουρού δεν θα μπορούσε να έρθει στην Αυστραλία».