Δύο βρετανικά αεριωθούμενα πετούν πάνω από το Ιράκ και είναι έτοιμα να πλήξουν στόχους σήμερα, στην πρώτη αποστολή τους αφότου το κοινοβούλιο έδωσε την άδεια για πλήγματα εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Αυτόπτης μάρτυρας του Ρόιτερς στη βάση της RAF στο Ακρωτήρι της Κύπρου είδε δύο αεριωθούμενα Τορνέιντο να εγκαταλείπουν τη βάση στις 07:25 ώρα Γκρίνουιτς (09:25 ώρα Ελλάδας), τα οποία ακολούθησε λίγα λεπτά αργότερα ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως έπειτα από την έγκριση του κοινοβουλίου που δόθηκε χθες, Τορνέιντος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας συνεχίζουν να πετάνε πάνω από το Ιράκ και είναι τώρα έτοιμα να χρησιμοποιηθούν σε επιθετικό ρόλο και όταν αναγνωριστούν οι κατάλληλοι στόχοι», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

«Θα δώσουμε μια επικαιροποίηση για τη δραστηριότητα όταν είναι κατάλληλο να το κάνουμε», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Έξι αεριωθούμενα Τορνέιντο, που κανονικά εδρεύουν στη βάση Μάρχαμ της RAF στη Βρετανία, σταθμεύουν στην Κύπρο από τον Αύγουστο. Τις τελευταίες έξι εβδομάδες έχουν εμπλακεί στη συλλογή πληροφοριών και στην αναγνώριση πάνω από το Ιράκ.

Η σημερινή έξοδος είναι η πρώτη φορά που βρετανικά αεροσκάφη πετούν πάνω από το Ιράκ σε ένοπλη δράση αφότου το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε μεγάλες περιοχές του βορείου Ιράκ τον Ιούνιο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγούνται ενός στρατιωτικού συνασπισμού εναντίον της ισλαμικής οργάνωσης τον οποίο υποστηρίζουν κάποιες χώρες του Κόλπου και ευρωπαϊκές χώρες.