Το Κυπριακό βρέθηκε, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Από τις δηλώσεις του έλληνα υπουργού μετά τη συνάντηση προκύπτει ότι η κάθε πλευρά διατηρεί τις πάγιες απόψεις της («οι θέσεις μας είναι γνωστές» είπε), ενώ ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε στον κ. Τσαβούσογλου τον έντονο προβληματισμό της Αθήνας για την αντιπαραγωγική στάση τόσο των Τουρκοκυπρίων όσο και της Άγκυρας στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις. Του τόνισε επίσης ότι η Τουρκία πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί μία βιώσιμη λύση στο πρόβλημα.

Προηγουμένως, ο υπουργός Εξωτερικών είχε εκφράσει προς τον νέο ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, τον Νορβηγό Έσπερ Μπαρθ Άιντα την άποψη ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να είναι ένας από τους πυλώνες της λύσης. Ο κ. Άιντα αναμένεται μάλιστα να επισκεφθεί στο προσεχές μέλλον και την Αθήνα.

Στη Νέα Υόρκη πάντως υπήρξαν πολλές συναντήσεις τις τελευταίες ημέρες γύρω από το Κυπριακό, στο οποίο φαίνεται να υπάρχει ενεργή κινητοποίηση και του αμερικανικού παράγοντα που θα καταστεί σαφέστερη εφόσον εμφανιστεί κάποιο φως στο τούνελ των συνομιλιών.

Η κυπριακή ηγεσία είχε πολλές παράλληλες συνομιλίες με αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους. Σύμφωνα δε με ορισμένες πληροφορίες, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας που συνοδεύει τον κ. Βενιζέλο είχε συνάντηση (σσ. που όμως δεν ανακοινώθηκε) με την αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για ευρωπαϊκές υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ με βασικό αντικείμενο συζήτησης το Κυπριακό και συμπληρωματικά το θέμα των Σκοπίων.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι υπάρχει ανάγκη να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, ενώ σημείωσε ότι συνεχίζονται οι διμερείς επαφές για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης – πιθανότατα για χρονική επιμήκυνση του Μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ. Οι δύο άνδρες έκαναν και μία πρώτη συζήτηση για το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που έχει συμφωνηθεί να διεξαχθεί στην Αθήνα έπειτα από τη συνάντηση που είχαν ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της τελευταίας Συνόδου Κορυφής στην Ουαλία.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε ειδική αναφορά στην ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα των πληροφοριών λόγω του ISIL και του προβλήματος με τις μετακινήσεις ξένων μαχητών, καθώς επίσης και στην ανάγκη να εφαρμοστεί η Συμφωνία Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, καθώς το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης έχει διογκωθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες λόγω του προσφυγικού κύματος από τη Συρία και το Ιράκ.