Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει λάβει το λαθραίο κυνήγι ελεφάντων στη Μοζαμβίκη. Έρευνα περιβαλλοντικών οργανώσεων δείχνει πως μόνο το μήνα Σεπτέμβριο έχουν βρει βίαιο θάνατο 22 ελέφαντες.
Η οργάνωση για την προστασία της άγριας πανίδας Wildlife Conservation Society (WCS) ανακοίνωσε πως ετησίως σκοτώνονται 1.500-1.800 ελέφαντες. Περιέγραψε την κατάσταση ως «εθνική καταστροφή», αφού με τους ρυθμούς αυτούς οι αγέλες ελεφάντων της Μοζαμβίκης μπορεί να εξαφανιστούν σε μια δεκαετία.

«Οι θάνατοι των ελεφάντων στη βόρεια Μοζαμβίκη πλησιάζουν διαστάσεις που δεν έχουμε ξανασυναντήσει στο παρελθόν. Το κυνήγι ελεφάντων πραγματοποιείται σε βιομηχανική κλίμακα»,
ανέφερε ο Κάρλος Παρέιρα, σύμβουλος της WCS στη Νέα Υόρκη.
Oι λαθροκυνηγοί χρησιμοποιούν αυτόματα όπλα και κυνηγετικές καραμπίνες, ενώ δηλητηριάζουν πηγές πόσιμου νερού και τοποθετούν στους θάμνους τεράστια καρφιά, οδηγώντας έτσι σε αργό θάνατο τους άτυχους ελέφαντες ζώα (και όχι μόνο). Το ελεφαντόδοντο πουλιέται στο Χονγκ Κονγκ και στην Ταϊβάν, ενώ μπιχλιμπίδια και διάφορα γλυπτά στο Μαπούτο.
Δικαίως, λοιπόν, η Συνέλευση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών κατέταξε τη Μοζαμβίκη στην κορυφή των χωρών που έχουν αποτύχει να αντιμετωπίσουν το λαθραίο κυνήγι άγριων ζώων. Πάντως, τον Ιούνιο οι αρχές της χώρας ψήφισαν νόμο για την λήψη αυστηρότερων μέτρων κατά της λαθροθηρίας, στα οποία περιλαμβάνονται υψηλά πρόστιμακαι κάθειρξη ως 12 χρόνια. Ο νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στο τέλος του χρόνου.
Με 25.000 ελέφαντες να σκοτώνονται στην Αφρική ετησίως, ο Ντάγκλας Γκρίφιθς, αμερικανός πρέσβης στη Μοζαμβίκη, δήλωσε πως αν και ο νόμος αυτός αποτελεί «κρίσιμο βήμα», η κυβέρνηση πρέπει «να εξασφαλίσει ότι θα γίνεται σεβαστός από όλους και θα τηρείται πλήρως».