Ορειβάτης με εμπειρία πολλών ετών στις δύσκολες αναβάσεις, και πάθος για την φωτογραφία είναι ο Ερβέ Γκουρντέλ, ο Γάλλος όμηρος που απήχθη από τζιχαντιστές, οι οποίοι απειλούν ότι θα τον αποκεφαλίσουν εντός 24 ωρών, στην Αλγερία.
Ο 55χρονος Γκουρντέλ, από την Νίκαια, ανακοίνωσε στη σελίδα του στο Facebook την επικείμενη αναχώρησή του, στις 18 Σεπτεμβρίου.


«Ηταν χαρούμενος που έφευγε για αυτό το ταξίδι…Σκέφτομαι τώρα την οικογένειά του, τον γιό του», είπε ένας φίλος του Γκουρντέλ. Ηδη από το βράδυ της Δευτέρας, έχει ανοίξει στο Facebook μια σελίδα στήριξης για τον Γάλλο όμηρο.
Η 82χρονη μητέρα, και ο 88χρονος πατέρας του Γκουρντέλ, τρελοί από την ανησυχία για την τύχη του γιού τους, είπαν ότι μίλησαν για τελευταία φορά μαζί του στο τηλέφωνο την Κυριακή.


«Ολα πήγαιναν καλά. Μας είπε ότι έφευγε για μια δύσκολη διαδρομή και μπορεί να μην ήταν εύκολο να επικοινωνήσει μαζί μας για δύο ημέρες», είπε η μητέρα του στο περιοδικό L’Express.
Η απαγωγή έχει γίνει πρώτο θέμα στα γαλλικά ΜΜΕ. Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είπε ότι δεν θα υπάρξει «καμμία συζήτηση, ούτε διαπραγμάτευση με τους απαγωγείς».


Η γαλλική κυβέρνηση δεν θα υποκύψει «ποτέ στον εκβιασμό…Είναι στην ύπουλη φύση της τρομοκρατίας να προσφεύγει στον εκβιασμό, στον θάνατο, στις απειλές. Εάν υποχωρήσουμε, και κατά το ελάχιστο, της παραχωρούμε αυτήν τη νίκη», τόνισε ο Βαλς στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.
Η αλγερινή οργάνωση Ζουντ αλ-Χαλίφα (Στρατιώτες του Χαλιφάτου), η οποία ορκίστηκε υπακοή στο Ισλαμικό Κράτος (IS), ανέλαβε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα την ευθύνη για την απαγωγή του Γκουρντέλ το βράδυ της Κυριακής στο Τίζι Ούζου, 110 χιλιόμετρα ανατολικά του Αλγερίου.
Οι απαγωγείς απειλούν να εκτελέσουν τον όμηρο εντός 24 ωρών, εάν η Γαλλία δεν υπαναχωρήσει στη συμμετοχή της στις αεροπορικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, στη Συρία και στο Ιράκ.
Οι γαλλικές αεροπορικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει μία επιδρομή, την Παρασκευή, κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ, μετά το πράσινο φως του προέδρου Φρανσουά Ολάντ για τη συμμετοχή της Γαλλίας στο διεθνή συνασπισμό.
«Αυτές οι επιδρομές, αυτή η δέσμευση, φυσικά θα συνεχισθούν», είπε ο Μανουέλ Βαλς.