Πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα στις 18 Σεπτεμβρίου, η βρετανική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να εκχωρήσει περισσότερες αρμοδιότητες και εξουσίες στην Σκωτία, εάν οι ψηφοφόροι πουν «Οχι» στην ανεξαρτησία.
Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν δεν ανακοίνωσε λεπτομέρειες αλλά είπε ότι το σχέδιο θα επικεντρωθεί στα δημοσιονομικά, τα φορολογικά και σε ζητήματα κονωνικής πρόνοιας.
Η συντηρητική κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον έχει θορυβηθεί από το προβάδισμα των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας, που καταγράφηκε, για πρώτη φορά, στην δημοσκόπηση του Ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό των Sunday Times.
Μόλις 11 ημέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες, το «ναι» στην ανεξαρτησία φαίνεται να κερδίζει το 51% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, έναντι 49% που λαμβάνει το «όχι».
Ακόμη χειρότερα: το «ναι» φαίνεται ότι κατάφερε να ανατρέψει ένα σημαντικό προβάδισμα 22 ποσοστιαίων μονάδων που κατείχε πριν από μόλις ένα μήνα η κίνηση «Καλύτερα μαζί», εκείνων που τάσσονται κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας.
Και τα τρία μεγάλα κόμματα της Βρετανίας (Συντηρητικοί, Εργατικοί, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες) σηρίζουν την Ενωση, με αντάλλαγμα περισσότερες εξουσίες για το τοπικό κοινοβούλιο της Σκωτίας σε περίπτωση ενός «Οχι».
Εχουν δεσμευθεί, ήδη από τον Ιούνιο του 2014, για την αύξηση των φορολογικών αρμοδιοτήτων του Χόλιρουντ (σσ της τοπικής βουλής στο Εδιμβούργο) εάν η Σκωτία ψηφίσει υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τί προτείνουν, λοιπόν;

Η Ρουθ Ντέιβιντσον, ηγέτις των Συντηρητικών στην Σκωτία, είπε ότι θα πρέπει να δοθούν στο Εδιμβούργο πλήρεις δικαιοδοσίες για τον φόρο εισοδήματος, και ότι το τοπικό κοινοβούλιο θα πρέπει να είναι υπεύθυνο για το το 40% των χρημάτων που δαπανώνται.
Τα ίδια και η «Επιτροπή Αποκέντρωσης» των Εργατικών της Σκωτίας, η οποία έχει υποστηρίξει αυξημένες αρμοδιότητες και έλεγχο στην φορολογία και σε κάποια στοιχεία κοινωνικής πρόνοιας, όπως η στέγαση και τα επιδόματα ανεργίας.
Οι Εργατικοί προτείνουν να περάσει στην δικαιοδοσία του Χόλιρουντ το επίδομα που καταβάλλεται σε άτομα με αναπηρία άνω των 65 ετών, και τα προγράμματα για τους ανέργους.
Ολες οι άλλες συντάξεις και τα επιδόματα θα παραμείνουν στην δικαιοδοσία του Λονδίνου, το οποίο θα καθορίζει τους φόρους στις επιχειρήσεις, την γενική κοινωνική ασφάλιση, τον ΦΠΑ, τους φόρους υπεραξίας κλπ.
Σύμφωνα με το σχέδιο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, το Χόλιρουντ θα μπορεί να επιβάλει και να δαπανά το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τους φόρους και θα δανείζεται υπό τους δικούς του όρους.
Προτείνουν επίσης να καταργηθεί η πράξη της Ενωσης μεταξύ Σκωτίας και Αγγλίας και να αντικατασταθεί από μια δήλωση φεντεραλισμού.
Αλλά, επιμένουν ότι θέματα όπως τα έσοδα από το πετρέλαιο, η κοινωνική πρόνοια, οι συντάξεις, η Αμυνα και η εξωτερική πολιτική θα παραμείνουν υπό τον κεντρικό έλεγχο του Λονδίνου.