Την Τετάρτη 20 Αυγούστου ο Υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός, μίλησε στον Αιμίλιο Περιδικάρη για την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στην ΔΕΘ, για τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο περιουσίας και τον φόρο εισοδήματος{{{ audio1 }}}

Για την παρουσίαση του πολιτικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στην ΔΕΘ:

«Είναι σημεία που αφορούν την νέα σεισάχθεια, δηλαδή την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Έτσι ώστε η μικρή υπερχρεωμένη επιχείρηση, ο αυτοαπασχολούμενος και το νοικοκυριό να μπορούν να αποπληρώσουν όχι από το υστέρημά τους, αλλά από το περίσσευμά τους. Αυτό προϋποθέτει την ίδρυση ενός ενδιάμεσου φορέα ανάμεσα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και στις τράπεζες, έτσι ώστε να μην μένει πάντα στις διοικήσεις των τραπεζών η απόφαση για το πώς θα ρυθμίζονται τέτοιες εκκρεμείς υποθέσεις».

Για τον ΕΝΦΙΑ τον φόρο περιουσίας και τον φόρο εισοδήματος:

«Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ. Πρέπει να υπάρχει ένας φόρος μεγάλης περιουσίας, αλλά ο βασικός φόρος θα είναι ο φόρος εισοδήματος, ο οποίος πρέπει να είναι δίκαιος, να έχει πολλές κλίμακες, να φορολογεί όλες σχεδόν τις κατηγορίες εισοδήματος με τον ίδιο τρόπο και να γνωρίζει ο πολίτης ποιος είναι ο φόρος που θα έχει. Η όλη προβληματική σχετικά με τον φόρο περιουσίας είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα υψηλό αφορολόγητο όριο και από εκεί και πέρα ένας συγκεκριμένος φορολογικός συντελεστής. Αυτό θα αφορά την συνολική περιουσία και επίσης θα κάνουμε μία καταγραφή που είναι άσχετη με το φορολογικό σύστημα, αλλά έχει να κάνει με τη δυνατότητα του Δημοσίου να ξέρει τι ακριβώς γίνεται και την κατοχύρωση από την μεριά του πολίτη της περιουσίας του με έναν τρόπο τελεσίδικο. Έτσι λοιπόν, πέρα από το κτηματολόγιο που θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει ολοκληρωθεί, να υπάρχει και ένα περιουσιολόγιο. Ενδεικτικά αναφέρω τα φορολογικά όρια θα είναι πολύ υψηλά και θα αφορούν τον πολύ μεγάλο πλούτο. Φανταστείτε την πρόταση του γερμανικού ινστιτούτου για μία τριμελή οικογένεια φτάνει στα 3.000.000 ευρώ η αφορολόγητη ατομική περιουσία και από εκεί και πέρα αρχίζει η φορολόγηση. Επομένως, δεν μπορώ να σας πω αυτή την στιγμή ποιο θα είναι ακριβώς το όριο, απλά το αναφέρω ενδεικτικά».