Η χειραψία μεταδίδει περισσότερα μικρόβια απ’ ό,τι οποιαδήποτε άλλη μορφή επαφής χεριού με χέρι, ενώ τα λιγότερα μεταδίδει ο χαιρετισμός γροθιάς με γροθιά, αναφέρουν επιστήμονες από την Ουαλία.

Υπήρχαν ενδείξεις

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν εκείνα προγενέστερων κλινικών μελετών και ενισχύουν την άποψη ορισμένων επιστημόνων, οι οποίοι είχαν εισηγηθεί προ καιρού την απαγόρευση της χειραψίας στα νοσοκομεία. Όπως γράφουν οι ερευνητές της παρούσας μελέτης στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Ελέγχου Λοιμώξεων» (AJIC), πήραν ένα ζευγάρι αποστειρωμένα γάντια και τα εμβάπτισαν σε ένα βακτηριακό «κοκτέιλ», ώστε να καλυφθεί πλήρως το εξωτερικό τμήμα τους με το βακτήριο e.coli.

Στη συνέχεια, ένας ερευνητής φόρεσε τα γάντια και άρχισε να χαιρετιέται με συναδέλφους του με τρεις τρόπους (κλασική χειραψία, «κόλλα πέντε» και χαιρετισμός γροθιάς με γροθιά), χρησιμοποιώντας διάφορες δυνάμεις στη λαβή του Αποτέλεσμα: οι χειραψίες μετέδιδαν 10 φορές περισσότερα βακτήρια απ’ όσα ο χαιρετισμός γροθιά με γροθιά, ενώ το «κόλλα πέντε» μετέδιδε ενδιάμεση ποσότητα βακτηρίων – ίσως διότι η κλασική χειραψία απαιτεί επαφή μεγαλύτερου τμήματος των χεριών και επί περισσότερη ώρα, απ’ ό,τι τα δύο άλλα είδη χαιρετισμού.

«Το θέμα αυτό μοιάζει φαιδρό, αλλά ασφαλώς έχει μία πάρα πολύ σοβαρή πλευρά. Όταν υπάρχει επιδημία γρίπης, όπως συμβαίνει κάθε χειμώνα, ή χειρότερα ακόμα μία πανδημία γρίπης, όπως συνέβη προ ετών, η χειραψία είναι κάτι που πρέπει να σκέφτεται κανείς δύο φορές πριν το κάνει. Το ίδιο και όταν βρίσκεται σε ένα νοσοκομείο, όπου “ανθούν” τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια, τα οποία κοστίζουν χιλιάδες ζωές ετησίως» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντέιβιντ Ουϊτγουωρθ, λέκτορας στο Ινστιτούτο Βιολογικών, Περιβαλλοντικών & Αγροτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Aberystwyth.

Την ίδια άποψη ενστερνίζονται επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή David Geffen του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA), οι οποίοι δημοσίευσαν τον περασμένο μήνα στην «Επιθεώρηση της Αμερικανική Ιατρικής Εταιρείας» (JAMA) άρθρο, στο οποίο πραγματεύονταιτα οφέλη και τους δυνητικούς κοινωνικούς κινδύνους από την κατάργηση της χειραψίας στα νοσοκομεία.
ΤΑ ΝΕΑ