Το θερμόμετρο ανεβαίνει, οι διακοπές έρχονται και οι χαλαρές καλοκαιρινές βραδιές οδηγούν στην απόλαυση ενός δροσιστικού κοκτέιλ. Κανείς ωστόσο δεν θα φανταζόταν ότι μέσα στο ποτήρι με το παγωμένο περιεχόμενο «κολυμπάει» κυριολεκτικά ένα ρευστοποιημένο… έργο τέχνης! Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτουν οι εντυπωσιακές φωτογραφίες αλκοολούχων ποτών που ελήφθησαν με τη βοήθεια της μικροσκοπίας και ανήκουν στην αμερικανική εταιρεία BevShots, με έδρα στη Φλόριδα.
Η ιδέα των πρωτότυπων φωτογραφιών με τα έντονα χρώματα, οι οποίες θα μπορούσαν να παραπέμπουν σε έργα σύγχρονης τέχνης, ξεκίνησε, σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας Λέστερ Χατ, το 1992 από τον επιστήμονα Μάικλ Ντέιβιντσον, με εξειδίκευση σε Χημεία και Βιολογία από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριδας.
«Τότε ο δρ Ντέιβιντσον είχε μόλις αρχίσει να εργάζεται στο πανεπιστήμιο και αναζητούσε έναν τρόπο για να χρηματοδοτήσει το νέο του εργαστήριο» λέει στο «Βήμα» ο κύριος Χατ. «Αρχικά είχε φωτογραφίσει βιταμίνες, DNA και άλλες βιοχημικές ουσίες κάτω από το μικροσκόπιο. Σκέφθηκε λοιπόν να στείλει το υλικό σε διάφορες εταιρείες για να δει αν θα ενδιαφέρονταν για μια συνεργασία. Ο δρ Ντέιβιντσον απευθύνθηκε σε περίπου 100 εταιρείες. Μία από αυτές, κατασκευάστρια γραβατών, ενθουσιάστηκε με την ιδέα αλλά ζήτησε από τον ερευνητή να φωτογραφίσει κάτι λίγο πιο ενδιαφέρον –γιατί κακά τα ψέματα, κανείς δεν θα ήθελε να φοράει βιταμίνες. Ετσι γεννήθηκε η ιδέα για τα κοκτέιλ».
«Μεθυσμένες» γραβάτες


Από το 1995 ως το 2002 οι γραβάτες με τα πολύχρωμα σχέδια γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Ο δρ Ντέιβιντσον έλαβε τη χρηματοδότηση που αναζητούσε και στη συνέχεια τα δικαιώματα του φωτογραφικού υλικού πέρασαν από το πανεπιστήμιο στην εταιρεία BevShots.
Με τη Margarita να μας «ταξιδεύει» στα τροπικά δάση του Αμαζονίου, το ουίσκι να θυμίζει κάτι από την «Εναστρη Νύχτα» του Βαν Γκογκ και το Dry Martini να μας μεταφέρει σε μια φουτουριστική διάσταση μέσα από τον συνδυασμό ψυχεδελικών σχεδίων σε φθορίζουσες αποχρώσεις, αποφασίσαμε να μάθουμε περισσότερα γύρω από την τεχνική που χρησιμοποιήθηκε.
Από τη Γεωλογία στο… ποτήρι


«Για τη φωτογράφιση των ποτών χρησιμοποιήθηκε πολωτικό μικροσκόπιο με ενσωματωμένη κάμερα. Πρόκειται για έναν τύπο μικροσκοπίου που χρησιμοποιείται κυρίως στη Γεωλογία και στην Ορυκτολογία για τη μελέτη των πετρωμάτων και των ορυκτών» μας εξηγεί ο κύριος Χατ. «Για την απαθανάτιση της μοναδικής υφής του κάθε συστατικού και των εντυπωσιακών χρωμάτων όμως, ακολουθήθηκε μια συγκεκριμένη διαδικασία: δεν τοποθετήθηκε δηλαδή απλά μια σταγόνα αλκοολούχου ποτού κάτω από το μικροσκόπιο. Χρειάστηκε η κρυστάλλωση των ποτών. Οι περισσότερες από τις φωτογραφίες ελήφθησαν αφού το ποτό είχε «στεγνώσει» και τα συστατικά του είχαν δημιουργήσει κρυστάλλους –είναι σχεδόν το ίδιο με αυτό που συμβαίνει όταν π.χ. βάζουμε μια σταγόνα ζαχαρόνερο ή αλατόνερο επάνω σε μια επιφάνεια και περιμένουμε να στεγνώσει».

«Υπάρχουν ωστόσο και μερικές φωτογραφίες όπου ο ερευνητής είχε αποφασίσει να παγώσει το ποτό. Αυτό βέβαια είχε ως συνέπεια τη συμπύκνωσή του, γεγονός που αλλοίωνε κάπως το φως του μικροσκοπίου»
προσθέτει ο επικεφαλής της BevShots. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα χρώματα των φωτογραφιών είναι φυσικά, δεν έχουν υποστεί ενίσχυση ή διόρθωση με οποιαδήποτε μέθοδο και οφείλονται στη διάθλαση του φωτός. «Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου μικροσκοπίου, το οποίο συλλαμβάνει το φως ενόσω «ταξιδεύει» μέσα από τους κρυστάλλους» τονίζει.

Οίνος στο μικροσκόπιο


Με ένα γρήγορο σερφάρισμα στην ευρωπαϊκή ιστοσελίδα της εταιρείας (www.bevshots.eu) μπορεί κανείς να θαυμάσει τον μικρόκοσμο δεκάδων αλκοολούχων –ή μη –ποτών. Θα διαπιστώσει ωστόσο ότι στην περίπτωση των κρασιών η οπτική γκάμα περιορίζεται αυστηρά σε λευκό και κόκκινο επιτραπέζιο οίνο.
«O λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό οφείλεται μάλλον στο γεγονός ότι ο ερευνητής δεν ήταν πολύ φίλος του κρασιού» λέει χαριτολογώντας ο κ. Χατ. «Στην παρούσα φάση βρισκόμαστε σε φάση επέκτασης της συλλογής μας. Συγκεκριμένα, σχεδιάζουμε μια οπτικοποιημένη «βουτιά» στις διαφορετικές ποικιλίες κρασιών από την κοιλάδα της Νάπα».
Τι είναι το πολωτικό μικροσκόπιο;

Το πολωτικό μικροσκόπιο, γνωστό και ως πετρογραφικό, ανήκει στην κατηγορία των οπτικών μικροσκοπίων. Στον συγκεκριμένο τύπο μικροσκοπίου, κάτω από τον συμπυκνωτή φακό υπάρχει ένα πρίσμα το οποίο αναλύει το φως σε δύο κάθετα πολωμένες ακτίνες –την τακτική και την έκτακτη –από τις οποίες μόνο η τακτική φθάνει στον «προορισμό» της. Κάτι τέτοιο κάνει τις ουσίες που έχουν διπλοθλαστικότητα (δηλαδή διπλή διάθλαση) και μπορούν να αναλύσουν την ακτίνα ορατές. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που το πολωτικό μικροσκόπιο αποτελεί ιδανικό εργαλείο για την ανάλυση ουσιών με κρυσταλλικότητα, οι οποίες συναντώνται συχνά στην Ορυκτολογία και στη Βιολογία.

  • Φωτογραφίες: BevShots

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ