Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο νέος δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.
Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, έπειτα από επιστολή που είχε λάβει από τον κ. Μώραλη και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το λιμάνι και τον δήμο, όπως οι προοπτικές ανάπτυξης, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η τόνωση της ναυτιλίας αλλά και η παραμονή των δικαστηρίων στον χώρο που βρίσκονται σήμερα.
Διαφωνία, πάντως, υπήρξε όσον αφορά τα σχέδια που υπάρχουν για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, με τον κ. Μώραλη να τονίζει πως θα πρέπει να υπάρξουν έσοδα για τον δήμο από τη λειτουργία του λιμένα.
Μετά το τέλος της συνάντησης, την οποία χαρακτήρισε εποικοδομητική, ο νέος δήμαρχος Πειραιά σημείωσε ότι «η συνάντηση είναι αλήθεια ότι έγινε με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού. Είχα στείλει και εγώ όμως από την πλευρά μου νωρίτερα επιστολή και στον Πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των κομμάτων για μια σειρά θεμάτων που αφορούν την πόλη του Πειραιά».
Επεσήμανε ακόμη πως από την πλευρά του ανέπτυξε τα θέματα που θεωρεί ότι είναι σημαντικά για την πόλη του Πειραιά και ο Πρωθυπουργός τα άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Επίσης συμφώνησαν να υπάρχει μια μόνιμη διαρκής συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και του δήμου του Πειραιά, προκειμένου να βελτιωθεί η κακή, όπως την αποκάλεσε, κατάσταση που επικρατεί στην πόλη και να λύσουν προβλήματα που διαχρονικά υπάρχουν.
Ο κ. Μώραλης τόνισε ακόμη για τα οικονομικά του Δήμου Πειραιά ότι είναι ένα «αγκάθι» για την πόλη εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και πρόσθεσε: «Όμως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και είναι κάτι το οποίο πρέπει άμεσα να δούμε, τα οικονομικά του δήμου ευρύτερα. Πρέπει να δούμε την ανάπτυξη της πόλης μας σε πάρα πολλά επίπεδα. Δεν νομίζω ότι έχουμε λίγο αφήσει αυτές τις λεπτομέρειες αν αυτό αφορά την επιχειρηματικότητα, τη ναυτιλία, τη λειτουργία του λιμανιού. Είναι μια σειρά –επαναλαμβάνω– σημαντικών θεμάτων για τον Πειραιά που χρειάζονται άμεση επίλυση. Σήμερα δεν λήφθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις. Το σημαντικό –αν θέλετε όμως– είναι ότι είπαμε ότι θα έχουμε μια διαρκή συνεργασία και από την πλευρά του δήμου και κυβέρνησης φυσικά, προκειμένου –επαναλαμβάνω– στο αμέσως προσεχές διάστημα –τον επόμενο μήνα, δίμηνο– να έχουμε σε βασικά ζητήματα απαντήσεις».
Για το λιμάνι του Πειραιά είπε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι σε ταυτόσημη θέση με την κυβέρνηση για το θέμα «γιατί η δική μας δέσμευση και η θέση μας, και ισχύει ακόμα, είναι ότι θα έπρεπε να παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού. Αυτό το οποίο όμως είναι σημαντικό είναι ότι αυτό το οποίο συμφωνούμε, ότι πρέπει από τη λειτουργία του λιμανιού να έχει όφελος η πόλη του Πειραιά, το οποίο δεν είχε μέχρι σήμερα».
Ο κ. Μώραλης συμπλήρωσε πω πρέπει η πόλη του Πειραιά «να αποκτήσει έναν πόρο, να αποκτήσει ένα έσοδο, αν θέλετε, να αποκτήσει κάτι που θα μπορέσει να βελτιώσει τη λειτουργία της και αυτό να προέρχεται από τη λειτουργία του λιμανιού. Λειτουργεί ένα λιμάνι το οποίο επιβαρύνει την πόλη του Πειραιά –αυτό νομίζω είναι αντικειμενικό– φορτηγά, αυτοκίνητα, κυκλοφοριακό, ρύπανση, μια σειρά προβλημάτων. Δεν μπορεί, λοιπόν, ο Πειραιάς να μην έχει τον οποιονδήποτε πόρο, θεσμοθετημένο –αν θέλετε– από τη λειτουργία του λιμανιού. Αυτή ήταν η θέση η δική μας, την άκουσε ο Πρωθυπουργός και νομίζω ότι σε αυτό ήταν σύμφωνος».
Για τη μετακίνηση των δικαστηρίων Πειραιά ο νέος δήμαρχος είπε πως το έθεσε στον Πρωθυπουργό: «Θεωρούμε ότι είναι εντελώς λάθος για τον Πειραιά να φύγουν τα δικαστήρια εκτός ορίων του δήμου μας. Όλες οι μεγάλες πόλεις στη χώρα έχουν κάποιο εμβληματικό δικαστικό Μέγαρο. Δεν το λέω μόνο για τους δικηγόρους. Δημιουργείται μια κίνηση στον εμπορικό κόσμο της πόλης. Το θετικό στον Πειραιά είναι ότι σε ορισμένα ζητήματα είναι ενιαία η πόλη και ενιαία θα διεκδικήσουμε αυτά τα οποία εμείς πιστεύουμε ότι είναι τα καλύτερα για τον Πειραιά».
Ο κ. Μώραλης ανέφερε πως το θετικό είναι ότι είδε ένα πολύ καλό κλίμα από τον Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του.
Για τη συνεργασία Δήμου με την κυβέρνηση επεσήμανε πως δεν νομίζει ότι υπήρχε κάποιος «πάγος» μεταξύ εκείνου και του Πρωθυπουργού και πρόσθεσε ότι ήταν θεσμική η συνάντηση.
Τέλος, είπε πως «νομίζω ότι ο εκάστοτε δήμαρχος Πειραιά, όποιος και αν είναι, πρέπει να έχει συνεργασία με τον εκάστοτε Πρωθυπουργό της χώρας για να επιλύουν τα ζητήματα ενός πολύ σημαντικού και μεγάλου δήμου και ιδιαιτέρως σημαντικού, λόγω του λιμανιού για τη χώρα».