Πρόταση, η οποία κινείται εντός του πλαισίου που καθορίζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο για το θέμα των εποίκων, κατέθεσε στη διάρκεια των διαβουλεύσεων ο ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης αλλά η πρόταση απορρίπτεται από την τουρκοκυπριακή πλευρά.
Η πρόταση προβλέπει παραμονή, μετά τη λύση του Κυπριακού, όσων Τούρκων εποίκων έχουν παντρευτεί με Τουρκοκύπριους, όπως και των παιδιών τους. Όλοι οι υπόλοιποι έποικοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν το νησί.
Κινούμενη στη λογική της αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχόμενων ήταν η απάντηση που έδωσε ο τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι στον Ανδρέα Μαυρογιάννη και πως «δεν μπορούν να γίνουν διακρίσεις ανάμεσα στους πολίτες» της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου», στους οποίους ως γνωστόν συμπεριλαμβάνει και τους έποικους.
Σε δηλώσεις του, ο Κουντρέτ Οζερσάι υποστήριξε πως το θέμα της υπηκοότητας είναι από τα πιο δύσκολα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων.
Στο θέμα των εγγυήσεων, η τουρκική πλευρά κάνει λόγο για «αιφνιδιαστική κίνηση» από ελληνοκυπριακής πλευράς. Η κίνηση αυτή αφορά στην πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς για τη διατήρηση ενός μικρού στρατιωτικού σχήματος στο νησί και μετά τη λύση, ενώ τις εγγυήσεις θα τις αναλάβουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΗΕ.
Στο θέμα των εγγυήσεων, πέραν του ότι η τουρκική πλευρά απορρίπτει οτιδήποτε που να μη διασφαλίζει τη συμμετοχή της Τουρκίας, προχωρεί και σε προκλητικούς παραλληλισμούς.
Ο Οζερσάι επικαλέστηκε την κατάσταση στη Συρία, την Παλαιστίνη και την Ουκρανία, αλλά και ό,τι συνέβη στη Γεωργία όπου, όπως ανέφερε, είχαν παραγνωριστεί τα ατομικά δικαιώματα. Ανέφερε δε με προκλητικό τρόπο ότι «ζούμε σε μιαν περιοχή όπου οι άνθρωποι καταφεύγουν στη βία».