Οπου πήγαινε στη Ρόδο ο κινέζος πρόεδρος τον ακολουθούσε ένας κοστουμαρισμένος Κινέζος (με τρίκουμπο σακάκι) έχοντας μαζί του ένα βαλιτσάκι τύπου πιλότου. Αυτό το βαλιτσάκι κίνησε την περιέργεια των ελλήνων υπουργών που το σχολίασαν με αρκετή δόση χιούμορ: «Είναι οι κωδικοί των πυρηνικών όπλων που τον ακολουθούν συνέχεια. Παρόμοιο βαλιτσάκι έχουν και τους ακολουθεί παντού και ο Ομπάμα και ο Ολάντ και ο Πούτιν» εξήγησαν οι πιο ενημερωμένοι. Το μυστήριο με το βαλιτσάκι λύθηκε στο γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας στο Παλάτι των Ιπποτών. Μόλις κάθησε στο τραπέζι ο Πρόεδρος της Κίνας, να ‘σου και ο Κινέζος με το βαλιτσάκι. Το ανοίγει, όλοι κοίταζαν με περιέργεια να δουν τι θα βγάλει από μέσα και όταν το άνοιξε έμειναν με το στόμα ανοικτό από την έκπληξη. Εβγαλε από το βαλιτσάκι ένα κινεζικό μπουκάλι… νερό και ένα κρυστάλλινο ποτήρι. Σέρβιρε το νερό στον κινέζο πρόεδρο και αυτός το ήπιε με μια γουλιά. Μα καλά, θα πείτε, κουβαλάει το νερό που θα πιει μαζί του; Και όμως ναι, γιατί όπως εξήγησαν οι κινέζοι υπουργοί στους δικούς μας υπουργούς, πριν από μερικές εβδομάδες ήρθε στην Ελλάδα κινεζική αντιπροσωπεία και έπαθε δυσεντερία από το νερό…
Guest star σε διαφημιστικό
Να η ευκαιρία, που πρέπει να την αρπάξουμε αμέσως. Ο κινέζος πρόεδρος δήλωσε εθελοντής να εμφανιστεί σε διαφημιστικό… σποτ του ΕΟΤ και να μιλήσει για τον ελληνικό τουρισμό. Το είπε ο άνθρωπος στη Ρόδο και μάλιστα δύο φορές. Οταν ο κ. Παπούλιας του είπε ότι η παρουσία του στη Ρόδο είναι η καλύτερη διαφήμιση για τον τουρισμό, ο κινέζος πρόεδρος τον διέκοψε και του είπε αρκετά σοβαρά: «Εάν θέλετε μπορώ να συμμετάσχω στο διαφημιστικό σας για τον τουρισμό». Νόμιζαν, όσοι το άκουσαν, ότι ήταν αστείο, ποιος ξέρει, πάντως δεν του έγινε πρόταση. Ισως στο μέλλον.
Με ξεχωριστά αεροπλάνα
Αυτό συμβαίνει συνήθως στις καλύτερες βασιλικές οικογένειες (Βρετανία, Βέλγιο, Σουηδία κ.τ.λ.) στις οποίες ποτέ ο βασιλεύς δεν ταξιδεύει στο ίδιο αεροπλάνο με τον διάδοχο του θρόνου. Αλλά στη δική μας περίπτωση υπήρχε κανείς ιδιαίτερος λόγος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός να ταξιδέψουν με διαφορετικά (κυβερνητικά) αεροσκάφη, που σημαίνει διπλά έξοδα, για μία πτήση 45 λεπτών έως τη Ρόδο προκειμένου να συναντήσουν και οι δύο τον κινέζο πρόεδρο; Ο κ. Παπούλιας πήγε στη Ρόδο και επέστρεψε με το Gulfstream. Ο Πρωθυπουργός με το μικρό Εμπραέρ. Τώρα θα πείτε ότι δεν χωρούσαν όλοι στο μικρό Εμπραέρ, αφού πήγαν στη Ρόδο τόσο πολλοί υπουργοί; Λέτε να είναι έτσι; Εκείνο όμως που πρόσεξα είναι ότι κατά την επιστροφή το μικρό Εμπραέρ πέταξε σε χαμηλή πτήση. Ηταν σούρουπο και το Αιγαίο μαζί με τα νησιά του φαίνονταν σαν πιάτο από ψηλά. Πέρασαν πάνω από το ηφαίστειο της Σαντορίνης, τη Μύκονο κ.τ.λ. Την ξενάγηση από τον αέρα ανέλαβε να κάνει ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης. Και μάλλον θα ήταν άριστη ξενάγηση, αφού ο Πρωθυπουργός σε κάποια στιγμή είπε: «Οταν πετάω χαμηλά στο Αιγαίο και βλέπω τα νησιά μας νοσταλγώ πάντοτε τον Ελύτη».
Δυο-δυο στο Μαξίμου
Στο Μέγαρο Μαξίμου όμως οι συναντήσεις γίνονται δυο-δυο για εξοικονόμηση χρόνου. Ηθελε ο κ. Ευ. Βενιζέλος να συναντήσει τον Πρωθυπουργό για να συζητήσουν τα προαπαιτούμενα της τρόικας, ήθελε και ο κ. Δ. Αβραμόπουλος να δει τον κ. Σαμαρά για το θέμα της Γάζας, της Μέσης Ανατολής και της Ουκρανίας και του Αιγαίου. Ο Πρωθυπουργός τους καλεί και τους δύο στο γραφείο του. Πρώτα βλέπει κατ’ ιδίαν τον κ. Βενιζέλο. Εν συνεχεία συγκαλεί κοινή σύσκεψη των δύο με τη συμμετοχή και του κ. Στ. Παπασταύρου. Στη σύσκεψη αυτή επικράτησε πνεύμα συναντίληψης και συνεργασίας. Κάποιες παρεξηγήσεις του τύπου ενόχλησης του κ. Βενιζέλου που ο κ. Αβραμόπουλος απέστειλε επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας (και όχι στον ομόλογό του υπουργό Αμυνας) ούτε καν συζητήθηκαν. Παραμερίστηκαν. Αμέσως μετά ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον κ. Αβραμόπουλο.
Ποιοι έφαγαν πόρτα από τον ΣΥΡΙΖΑ;
Ο κ. Γρ. Ψαριανός τελευταίως είναι γεμάτος εκπλήξεις, αλλά και αποκαλύψεις. Θέλετε μερικές; Πρώτον, όπως μου είπε, βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τον κ. Στ. Θεοδωράκη, αλλά δεν πρόκειται να ενταχθεί στο Ποτάμι: «Δεν είναι σωστό, δεν ξύνομαι να ενταχθώ, ούτε με ξύνει ο Σταύρος» λέει χαρακτηριστικά. Δεύτερον, πολλά στελέχη της ΔΗΜΑΡ ο ίδιος τα έφερε σε επαφή με τον Σταύρο και άρχισαν συζητήσεις για συνεργασία με το Ποτάμι. Τρίτον, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Τέταρτον, λέει ότι μία σειρά από στελέχη της ΔΗΜΑΡ (τα οποία και κατονομάζει) προσέγγισαν κρυφίως τον ΣΥΡΙΖΑ και του ζήτησαν όχι μόνο συνεργασία, αλλά και να γίνουν… επαγγελματικά του στελέχη (δηλαδή με μισθό;): «Εφαγαν όμως πόρτα από τους Συριζαίους, αν και τους είχα προειδοποιήσει ότι εάν τελικά τους δεχτούν θα τους βάλουν να σφουγγαρίζουν τις σκάλες» έλεγε.

Οι τροϊκανοί έψαχναν τον Λοβέρδο

Και ξαφνικά την Παρασκευή στη σύσκεψη για τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων με την τρόικα ο κ. Πόουλ Τόμσεν ρώτησε πού είναι ο υπουργός Παιδείας κ. Α. Λοβέρδος: «Γιατί δεν μπορείτε να το βρείτε; Τηλεφωνείστε του» τον συμβούλευσαν οι δικοί μας: «Έχει κλειστό το τηλέφωνό του ή δεν έχει σήμα», είπε ο κ. Τόμσεν. Την κατάσταση έσωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη: «Νομίζω ότι είναι στο Άγιο Όρος, εκεί δεν έχει σήμα», τους είπε. Έλα όμως που οι τροϊκανοί ήθελαν να μάθουν πού βρισκόταν ακριβώς ο υπουργός Παιδείας. Οπότε ένας από την ελληνική αντιπροσωπεία είπε δειλά- δειλά: «Νομίζω ότι βρίσκεται στη Μονή Εσφιγμένου, εκεί σίγουρα δεν πιάνει το κινητό». Κάτι πήγαν να ρωτήσουν τροϊκανοί, αλλά το άφησαν. Πάντως σας ενημερώνω ότι το ραντεβού κλείστηκε τελικά γι΄αυτήν την εβδομάδα με θέμα τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια.

***

Απάντηση σε σκοπιανούς

Η εφετινή υψηλού επιπέδου συνάντηση CROATIA2014 που οργανώνεται κάθε χρόνο στο Ντουμπρόβνικ ήταν αφιερωμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Συμμετείχαν πολλοί υπουργοί από την ΕΕ και την περιοχή αλλά και η αμερικανίδα υφυπουργός Victoria Nuland που χειρίζεται τα θέματα της περιοχής και ειδικά της Ουκρανίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών σχέσεων της Βουλής της Κίνας Fu Ying.

***

Την χώρα μας εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Δ. Κούρκουλας που έκανε εισήγηση για τις ευρωπαϊκές αξίες, δίνοντας παράλληλα και μία απάντηση σε παρατήρηση του σκοπιανού ΥΠΕΞ Nicola Poposki. Ο σκοπιανός υπουργός διαμαρτυρήθηκε, ως συνήθως, για την καθυστέρηση ένταξης στης χώρας του σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και διαβεβαίωσε ότι από πλευράς τους υπάρχει πολιτική βούληση και καλή θέληση για εξεύρεση λύσης στο ονοματολογικό. Ο κ. Κούρκουλας αμφισβήτησε ευθέως τα λεγόμενα του σκοπιανού με το απλό επιχείρημα. «Πολλοί από εσάς», είπε στους άλλους υπουργούς, «έχετε επανειλημμένα επισκεφθεί τα Σκόπια τα τελευταία χρόνια. Θα έχετε ασφαλώς δει τα αγάλματα που φυτρώνουν σαν μανιτάρια στο κέντρο των Σκοπίων και τους δρόμους και τα αεροδρόμια που αλλάζουν όνομα.. Αν αυτό είναι η πολιτική βούληση και η καλή θέληση των Σκοπίων τότε φοβάμαι ότι δεν θα υπάρξει λύση.»

HeliosPlus