«Δολοφόνε» φώναζαν εξαγριωμένοι κάτοικοι της πόλης Σόμα βάζοντας στο στόχαστρο τον Τούρκο πρωθυπουργό για την ανθρώπινη τραγωδία που εκτυλίχθηκε στις στοές του ανθρακωρυχείου.

Ζητώντας την παραίτηση Ερντογάν, διαδηλωτές επιτέθηκαν με κλωτσιές στο αυτοκίνητο που τον μετέφερε και έσπασαν τα παράθυρα τριών οχημάτων της πρωθυπουργικής αυτοκινητοπομπής.

Ο υπουργός Εσωτερικών άνοιξε την πόρτα για να διαφύγει, ενώ το πλήθος κυνηγούσε το κονβόι, μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Κάτοικοι εκσφενδόνιζαν πέτρες και ξήλωσαν την πινακίδα από το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο φωνάζοντας «δολοφόνε» και «κλέφτη».

Εκατοντάδες φοιτητές είχαν βγει νωρίτερα στους δρόμους της Άγκυρας διαδηλώνοντας κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, την οποία θεωρούν υπαίτια για το δυστύχημα στο ορυχείο λόγω έλλειψης βασικών προδιαγραφών ασφαλείας.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για τους διαλύσει, και οι διαδηλωτές απάντησαν ρίχνοντας πέτρες.

Αναφερόμενος στα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Άγκυρα, ο Ερντογάν είπε ότι «ακραίες ομάδες» προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την καταστροφή για πολιτικούς σκοπούς, και κάλεσε τους Τούρκους να μην λάβουν μέρος στις διαμαρτυρίες.

Ερντογάν: «Αυτά γίνονται συνεχώς»

«Αυτά γίνονται συνεχώς». Αυτή ήταν η απάντηση του τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο στην πόλη Σόμα που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 274 ανθρακωρύχους. Η τουρκική κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με την οργή των συγγενών, αλλά και της τουρκικής κοινωνίας, εν μέσω επικρίσεων ότι τα μέτρα ασφαλείας δεν ήταν επαρκή.

Απαντώντας στις επικρίσεις των συνδικάτων που μιλούν για έλλειψη βασικών κανόνων ασφαλείας στο ανθρακωρυχείο, ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι υγειονομικές επιθεωρήσεις και έλεγχοι για την ασφάλεια είχαν γίνει στην πόλη Σόμα στον Μάρτιο.

Ο Ερντογάν είπε ότι η επιχείρηση ελάμβανε επαρκή μέτρα ασφαλείας. Δίνοντας παραδείγματα εκρήξεων σε ανθρακωρυχεία σε όλο τον κόσμο από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, είπε πως «αυτά συμβαίνουν σε όλα τα ανθρακωρυχεία, είναι συνηθισμένα».

«Αυτά τα ατυχήματα συμβαίνουν συνεχώς. Δεν θα πρέπει να τα θεωρούμε ως απίθανα. Είναι συνηθισμένα πράγματα. […] Δεν συμβαίνουν μόνο σε ανθρακωρυχεία, αλλά και αλλού, είπε ο Ερντογάν, ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με αποδοκιμασίες, στη διάρκεια της επίσκεψής του στην πόλη Σόμα.

«Θέλω όλοι να γνωρίζετε ότι θα ερευνηθούν τα πάντα. Θα ψάξουμε κάτω από κάθε πέτρα» είπε σε συνέντευξη Τύπου, εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Δεσμεύτηκε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα βρίσκεται δίπλα στους συγγενείς των θυμάτων και θα τους βοηθήσει με κάθε μέσο.

«Επιστρατεύσαμε όλες τις δυνατότητες του κράτους για το έργο της διάσωσης», είπε ο Ερντογάν και σημείωσε ότι «το κράτος, το υπουργείο εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, αλλά και η διοίκηση της εταιρείας θα προβούν σε όλα τα απαραίτητα βήματα, ενώ παράλληλα προχωρούν και οι σχετικές δικαστικές διαδικασίες».

«Δεν θα επιτραπεί καμία αμέλεια» τόνισε. Σημείωσε ακόμη ότι «θα προβούμε σε βήματα που θα ικανοποιήσουν την κοινή γνώμη».

Βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος -της αξιωματικής αντιπολίτευσης- είχαν καταθέσει τον Οκτώβριο του 2013 πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ανθρακωρυχείο στη Σόμα.

Η πρόταση συζητήθηκε και απορρίφθηκε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση στις 29 Απριλίου, δηλαδή 15 ημέρες πριν από το δυστύχημα.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση της αντιπολίτευσης, ο Ερντογάν είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι «στόχος της αντιπολίτευσης με κείνη την πρόταση ήταν να μπλοκαριστούν οι εργασίες της
Εθνοσυνέλευσης».

Ο Ερντογάν είχε προγραμματίσει ταξίδι στην Αλβανία, αλλά το ακύρωσε λόγω του δυστυχήματος.

Εθνικό πένθος στην Τουρκία

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε η Τουρκία για τους ανθρακωρύχους της πόλης Σόμα. Οι νεκροί έφθασαν τους 274 και πρόκειται πλέον για τη μεγαλύτερη τραγωδία που σημειώνεται σε ορυχείο της Τουρκίας. Αγνοούνται τουλάχιστον 120 άτομα και 80 είναι οι τραυματίες. Οργισμένα τα συνδικάτα κατά της κυβέρνησης καταγγέλλοντας ανεπάρκεια των κανόνων ασφαλείας.

Τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να εργάζονται με φρενήρεις ρυθμούς, ενώ δημοσιογράφοι και συγγενείς κρατούνται σε απόσταση για να μην εμποδίζουν την επιχείρηση διάσωσης. Ωστόσο, οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων λιγοστεύουν δραματικά.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται κατά πληροφορίες ένας 15χρονος, γεγονός που συνηγορεί στις καταγγελίες ότι στο ορυχείο εργάζονταν ανήλικοι -αν και η κυβέρνηση Ερντογάν το διαψεύδει.

Ομάδα είκοσι ψυχολόγων έχει σπεύσει στην περιοχή για να παράσχει ψυχολογική υποστήριξη στους συγγενείς των θυμάτων.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί συνολικά σχεδόν 450 ανθρακωρύχοι.

Η έκρηξη στο ορυχείο

Όλοι οι νεκροί πέθαναν από ασφυξία που προκλήθηκε από την έκρηξη.

Την ώρα της έκρηξης βρίσκονταν 787 ανθρακωρύχοι στα έγκατα της γης στο ορυχείο στην πόλη Σόμα της επαρχίας της Μαγνησίας. Το δυστύχημα συνέβη την ώρα αλλαγής της βάρδιας, κάτι που σημαίνει ότι στο ορυχείο βρίσκονταν συγκεντρωμένοι πολύ περισσότεροι εργάτες από ό,τι συνήθως. Σύμφωνα με μαρτυρίες συγγενών, μεταξύ των εργατών υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός ανηλίκων.

Οργή για την πολύνεκρη τραγωδία

Αυξημένη είναι και η οργή κατά της τουρκικής κυβέρνησης για την καταστροφή. Τουρκικά συνδικάτα διατυπώνουν επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για την ανεπάρκεια των κανόνων ασφαλείας.

Η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε τον περασμένο μήνα αίτημα της αντιπολίτευσης για διερεύνηση του θέματος της τήρησης των κανόνων ασφαλείας στα ορυχεία.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ανθρακωρυχείου της Σόμα, η Soma Komur Isletmeri, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, η καταστροφή σημειώθηκε «παρά τα ύψιστα μέτρα ασφαλείας και τις επιθεωρήσεις».

Το συνδικάτο των μεταλλωρύχων καταγγέλλει ότι από τότε που τα ορυχεία πέρασαν σε ιδιωτικό έλεγχο, η ελλιπής τήρηση των κανονισμών ασφαλείας έχει αυξήσει τη συχνότητα των ατυχημάτων.

Ο υπουργός Εργασίας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η τελευταία επιθεώρηση στο ανθρακωρυχείο είχε πραγματοποιηθεί στις 17 Μαρτίου και ότι η εταιρεία εφάρμοζε τους ισχύοντες κανόνες ασφαλείας.

Η Τουρκία έχει τις χειρότερες επιδόσεις στον τομέα της ασφάλειας των ορυχείων στην Ευρώπη, καθώς 2.554 μεταλλωρύχοι έχουν χάσει τη ζωή του από το 1991. Στον απολογισμό δεν περιλαμβάνονται οι νεκροί της Σόμα.

«Εάν υπήρξε αμέλεια, δεν θα κλείσουμε τα μάτια. Θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, ανάμεσά τους και διοικητικά και νομικά μέτρα» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας.

Ταραχές στην Άγκυρα

Εκατοντάδες φοιτητές διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης Ερντογάν στην Άγκυρα, την οποία θεωρούν υπεύθυνη για το τραγικό δυστύχημα. Σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Η ομάδα των 700 ως 800 διαδηλωτών ήθελε να πραγματοποιήσει πορεία προς το υπουργείο Ενέργειας που βρίσκεται στην ίδια περιοχή, αποδοκιμάζοντας την κυβέρνηση.

Οι διαδηλωτές απάντησαν ρίχνοντας πέτρες εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι χρησιμοποίησαν και εκτοξευτήρες νερού.

Στην Κωνσταντινούπολη, περίπου 15 άτομα ξάπλωσαν επί 10 λεπτά στο έδαφος έξω από μετρό στην πλατεία Ταξίμ για να αποτίσουν συμβολικό φόρο τιμής στα θύματα της καταστροφής.

Βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος -της αξιωματικής αντιπολίτευσης- είχαν καταθέσει τον Οκτώβριο του 2013 πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ανθρακωρυχείο στη Σόμα.


Η πρόταση συζητήθηκε και απορρίφθηκε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση στις 29 Απριλίου, δηλαδή 15 ημέρες πριν από το δυστύχημα.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση της αντιπολίτευσης, ο Ερντογάν είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι «στόχος της αντιπολίτευσης με κείνη την πρόταση ήταν να μπλοκαριστούν οι εργασίες της
Εθνοσυνέλευσης».


Συχνό φαινόμενο στην Τουρκία οι εκρήξεις στα ορυχεία

Οι εκρήξεις στα ορυχεία είναι συχνό φαινόμενο στην Τουρκία, κυρίως στα ιδιωτικά στα οποία συχνά δεν γίνονται σεβαστοί οι κανόνες ασφαλείας.

Το πιο σοβαρό δυστύχημα σε ορυχείο είχε σημειωθεί το 1992, όταν 263 ανθρακωρύχοι είχαν χάσει τη ζωή τους από μια έκρηξη στο ορυχείο Ζονγκουλντάκ.

Στο μεταξύ ο τοπικός Τύπος αναφέρει ότι το AKP απέρριψε τον προηγούμενο μήνα έκκληση της αντιπολίτευσης να ελεγχθεί η κατάσταση ασφαλείας στο ορυχείο της Σόμα.