Σε εχθρικό περιβάλλον ασκούν το έργο τους οι ελεγκτές του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Οι εργαζόμενοι στον Φορέα προειδοποιούν για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο έλεγχος της ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων στην Ελλάδα, ώστε να μην «πέσει από τα σύννεφα κανείς ανευθυνοϋπεύθυνος, αν, ο μη γένοιτο, ξεσπάσει κανένα διατροφικό μπουρίνι…», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τα κρισιμότερα οργανωτικά προβλήματα του ΕΦΕΤ, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, εντοπίζονται:
– στην ανεπαρκή στελέχωσή του, η οποία επιδεινώθηκε μετά την διαθεσιμότητα 15 εργαζομένων κρίσιμων ειδικοτήτων, χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση του Φορέα
– στην ανεπάρκεια κάλυψης όλου του ελλαδικού χώρου – οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα Ιόνια και η Πελοπόννησος δεν έχουν υπηρεσία του ΕΦΕΤ και καλύπτονται υποτυπωδώς από άλλες διευθύνσεις …,
– στη μείωση του αριθμού των εκτός έδρας ελέγχων από 120 σε μόλις 60.
Επιπλέον, όπως καταγγέλλουν οι ελεγκτές του Φορέα, δεν έχει οριστεί νέο Διοικητικό Συμβούλιο και το παλαιό λειτουργεί, κατά βάση, διεκπεραιωτικά.
Σε ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι οι φόβοι που είχαν εκφράσει σχετικά με το μπάχαλο το οποίο θα προκαλούσε μεταξύ των «συναρμόδιων» υπηρεσιών η κατάργηση του ΕΦΕΤ ως Κεντρικής Αρμόδιας Αρχής στον έλεγχο τροφίμων, επιβεβαιώθηκαν τις ημέρες του Πάσχα.
«Ο υπουργός δεν ασχολήθηκε με το θέμα, παρά μόνο εκδίδοντας την συνήθη ανακοίνωση «εντείνονται οι έλεγχοι μπλα μπλα μπλα…». Καμία παρέμβαση συντονισμού ή κατεύθυνσης ή ενίσχυσης των ελέγχων. Η όποια συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών ήρθε από πρωτοβουλία των υπηρεσιακών προϊσταμένων τους, ώστε να αποφευχθούν σε τοπικό επίπεδο επικαλύψεις, δηλαδή οι ελάχιστοι ελεγκτές να μην ξοδεύουν άσκοπα δυνάμεις σε ελέγχους στις ίδιες επιχειρήσεις», αναφέρουν.
Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, τρεις μήνες μετά την ψήφιση του νόμου ο οποίος ρυθμίζει θέματα που αφορούν τον έλεγχο των τροφίμων και τις σχετικές κυρώσεις, δεν έχουν εκδοθεί εγκύκλιοι εφαρμογής. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στον ΕΦΕΤ, «το νέο καθεστώς ορίζει μια διαφορετική αντίληψη ελέγχων και μια χαλάρωση των κυρώσεων».
Επιπλέον, μέσα στο τελευταίο τρίμηνο, εκδόθηκαν από άλλα υπουργεία (Υπουργεία Ανάπτυξης, Υγείας και Οικονομικών), αποφάσεις και οδηγίες, οι οποίες αφορούν στον έλεγχο επιχειρήσεων τροφίμων, οι οποίες όμως, σύμφωνα με τους ελεγκτές του ΕΦΕΤ, «κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση και προκαλούν απίστευτο μπέρδεμα στις επιχειρήσεις». Είναι χαρακτηριστικό ότι το Πάσχα στην Βαρβάκειο, συνυπήρχαν τέσσερις διαφορετικοί ελεγκτικοί φορείς.