Για τους κατόχους γάτας με μόνιμο πονοκέφαλο την απουσία τους από το σπίτι και τη μοναξιά της… ψιψίνας, τώρα υπάρχει το Kittyo. Ενα παιχνίδι λέιζερ που επιτρέπει τη διάδραση εξ αποστάσεως, την παρακολούθηση του κατοικιδίου μέσω webcam και την επιβράβευσή του με μια τραγανή λιχουδιά.
Το παιχνίδι ελέγχεται μέσω της συνοδευτικής εφαρμογής για smartphones (iOS και Android), ενώ επιτρέπει στον χρήστη ακόμη και την αποστολή φωνητικών μηνυμάτων στο αγαπημένο του ζωάκι. Το app προσφέρει τη δυνατότητα βιντεοσκόπησης της γατούλας ενόσω «κυνηγάει» το φως του λέιζερ ή τη λήψη φωτογραφιών.
Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να γεμίσει τον «πύργο» του Kittyo με λιχουδιές προτού φύγει από το σπίτι. Η ιδέα της έξυπνης συσκευής γεννήθηκε στον δημιουργό της Λι Μίλερ κατά την περίοδο που φρόντιζε τη γατούλα μιας φίλης του ενώ εκείνη ταξίδευε.
«Οι γάτες είναι μέλη της οικογένειας, οπότε είναι πολύ δύσκολο για τους γατο-γονείς απλώς να τις αποχαιρετούν και να λείπουν μακριά τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα» εξηγεί ο ίδιος. «Το Kittyo αποτελεί ένα διασκεδαστικό παιχνίδι το οποίο διαθέτει καινοτόμες τεχνολογίες και δυνατότητα εύκολης συνδεσιμότητας» καταλήγει.
Το παιχνίδι λέιζερ για γάτες με… ξενιτεμένους γονείς, αφού μπήκε στη σελίδα προσέλκυσης κεφαλαίου Kickstarter και ξεπέρασε κάθε προσδοκία συγκεντρώνοντας το ιλιγγιώδες ποσό των 150.000 δολαρίων –δηλαδή περίπου 108.000 ευρώ –ήδη από την πρώτη μέρα διατίθεται προς 189 δολάρια –περίπου 137 ευρώ.
Λάμπα-«κατάσκοπος»
Την επόμενη φορά που θα γείρετε προς το φωτιστικό σε χαλαρή διάθεση συζητώντας για τα προσωπικά σας στο τηλέφωνο, ξανασκεφτείτε το γιατί η λάμπα μπορεί να είναι… Conversnitch. Οπως μαρτυρεί το όνομα της κατά τα άλλα κλασικής λάμπας γραφείου, πρόκειται για έναν φωτεινό… «κατάσκοπο» ικανό να παρακολουθεί τις συνομιλίες των ατόμων που βρίσκονται κοντά της και τις ποστάρει στη συνέχεια στο Twitter.
To καμουφλαρισμένο σύστημα παρακολούθησης αποτελείται από έναν μίνι υπολογιστή τύπου Raspberry Pi, ένα μικρόφωνο, μια λυχνία LED και ένα πλαστικό γλαστράκι.
Για την ώρα, η λάμπα-«σπιούνος» είναι ενεργή χωρίς όμως κανείς να γνωρίζει πού έχει τοποθετηθεί. Διαθέτει δικό της λογαριασμό στο Twitter (@conversnitch) όπου και ποστάρει κομμάτια από συζητήσεις που αφορούν κυρίως επαγγελματικά θέματα και μια προβληματική σχέση. Η τεχνολογία αποτελεί ιδέα των Kάιλι Μακ Ντόναλντ και Μπράιαν Χάους, από τη Νέα Υόρκη, οι οποίοι μέσα από αυτήν θέλησαν να προβληματίσουν το κοινό γύρω από θέματα ιδιωτικότητας.
Φορτίστε ασύρματα!
Καινοτόμο σύστημα που ανέπτυξαν κορεάτες επιστήμονες από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας KAIST επιτρέπει τη φόρτιση ως και 40 κινητών τηλεφώνων τη φορά, σε απόσταση ως πέντε μέτρων. Είναι μάλιστα τόσο ισχυρό ώστε να μπορεί να προσφέρει ενέργεια ακόμη και για έναν τηλεοπτικό δέκτη.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τεχνολογία ασύρματης μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ονομάζεται Dipole Coil Resonant System ή αλλιώς DCRS. Η μεταφορά της ενέργειας πραγματοποιείται με τη βοήθεια πομπών και ενός ειδικά σχεδιασμένου πηνίου.
«Ο τρόπος με τον οποίο οι ηλεκτρονικές συσκευές λαμβάνουν ενέργεια έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια. Από ενσύρματη η φόρτιση έχει γίνει πλέον ασύρματη» εξηγούν οι ερευνητές, χωρίς να αποκαλύπτουν όλες τις καυτές λεπτομέρειες γύρω από την καινοτομία τους. «Οι χρήστες σήμερα απολαμβάνουν ασύρματες ηλεκτρονικές συσκευές κάθε είδους, από smartphones μέχρι ταμπλέτες κ.ά.».
«Η τεχνολογία μας κάνει την ασύρματη φόρτιση πραγματικότητα και μάλιστα από απόσταση η οποία δεν είχε δοκιμαστεί ως σήμερα. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και η εφαρμογή της είναι ακόμα ακριβή, πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να αποτελεί την τεχνολογία του μέλλοντος» καταλήγουν.
Η πληρωμή της… ανοιχτής παλάμης
Ο πελάτης περνάει την ανοιχτή παλάμη του πάνω από τον ειδικό σαρωτή στο ταμείο και η αγορά έχει πραγματοποιηθεί. Ο λόγος για μια νέα τεχνολογία η οποία ταυτίζει τον κάτοχο πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας με τις φλέβες στα χέρια του για την εύκολη και γρήγορη πληρωμή στο ταμείο με μία κίνηση.
Το σύστημα πληρωμής διά της ανοιχτής παλάμης, που δημιουργήθηκε από έναν φοιτητή μηχανικής από το Πανεπιστήμιο του Λουντ, δοκιμάζεται ήδη στην πόλη της νότιας Σουηδίας. Περίπου 1.000 καταναλωτές διαθέτουν προφίλ στο εν λόγω σύστημα, ενώ μονάδες φλεβογραφήματος έχουν τοποθετηθεί πιλοτικά σε 15 εστιατόρια και καταστήματα.
Σύμφωνα με τους σουηδούς επιστήμονες, ο «χάρτης» του φλεβικού συστήματος του κάθε ατόμου είναι μοναδικός, γεγονός που σημαίνει ότι προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια συναλλαγή ο καταναλωτής οφείλει να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του σαρώνοντας το χέρι του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ