«Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα υπήρχε τόση απογοήτευση, τόσο σύντομα. Χαίρομαι που ο Μαντίμπα (σσ: το επαναστατικό ψευδώνυμο του Μαντέλα) πέθανε. Χαίρομαι που οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους (σσ: την ιστορική ηγεσία του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου – ΑΝC) δεν ζουν πια για να δουν τη σημερινή κατάσταση στη χώρα».

Με αυτή τη σκληρή δήλωση ο πρώην αρχιεπίσκοπος του Κέηπ Τάουν και κορυφαίος αγωνιστής εναντίον του ρατσιστικού καθεστώτος των λευκών στη Νότια Αφρική, Ντέσμοντ Τούτου, σχολίασε την συμπλήρωση 20 ετών από τις πρώτες ελεύθερες εκλογές που διξήχθησαν στη χώρα, στις 24 Απριλίου 1994.
Από το 2009, όταν ο Τζέικομπ Ζούμα, σημερινός ηγέτης του ANC, εξελέγη πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, ο 82χρονος σήμερα νομπελίστας κληρικός καταφέρεται συχνά εναντίον της κυβέρνησης. Την θεωρεί υπεύθυνη για την δεινή οικονομική κατάσταση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού, την εξάπλωση του ΑIDS, την υψηλότατη ανεργία και την εγκληματικότητα. Εχει μάλιστα δηλώσει δημοσίως ότι δεν θα ψηφίσει το ANC στις επικείμενες εκλογές, τον Μάιο.
Ενδεικτικό των προβλημάτων της σημερινής νοτιοαφρικανικής κοινωνίας είναι, μεταξύ άλλων, ότι η επίσημη ανεργία κυμαίνεται γύρω στο 25%, ότι το ποσοστό του πληθυσμού που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας είναι 31% (δηλαδή 16,5 εκατομμύρια πάμπτωχοι άνθρωποι επί συνόλου 50 εκατομμύριων κατοίκων), ενώ η πρόσβαση στην εκπαίδευση και στα νοσοκομεία είναι περιορισμένη για μεγάλο μέρος του πλειοψηφούντος μαύρου πληθυσμού.
Επίσης το 1994 το ANC ανέλαβε μεν την πολιτική εξουσία, αλλά όλες οι καίριες οικονομικές δομές (από το τραπεζικό σύστημα μέχρι την στελέχωση των υπουργείων και των κρατικών υπηρεσιών, μέχρι τη βιομηχανία και τους παραδοσιακά εξαγωγικούς τομείς όπως τα διαμάντια) παρέμειναν – και παραμένουν ακόμη σήμερα -, στα χέρια της λευκής διοικητικής και επιχειρηματικής ελίτ και ολίγιστων λευκών Κροίσων.