Τα άγνωστα αρχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού σε πολυτελείς τόμους στο «Βήμα της Κυριακής»

Από την ερχόμενη Κυριακή μαζί με την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» θα αποκαλυφθεί στην ολότητά του ένας καλά κρυμμένος θησαυρός της ελληνικής Ιστορίας: τα άγνωστα αρχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού που θα δημοσιευτούν σε 13 βιβλία. «Είναι μια παρακαταθήκη με βαθιά εθνική σημασία.

Από την ερχόμενη Κυριακή μαζί με την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» θα αποκαλυφθεί στην ολότητά του ένας καλά κρυμμένος θησαυρός της ελληνικής Ιστορίας: τα άγνωστα αρχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού που θα δημοσιευτούν σε 13 βιβλία. «Είναι μια παρακαταθήκη με βαθιά εθνική σημασία. Μας υπενθυμίζει ότι οι λαοί είναι πάνω απ’ όλα οι αγώνες τους» είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη χθεσινή παρουσίαση του έργου στο Μέγαρο Μουσικής. Αυτή η πρωτοβουλία, πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος, δείχνει ότι «οι εφημερίδες μπορούν να συνεισφέρουν στην ιστορική αυτογνωσία».

Η Εφη Πασχαλίδου, επιστημονική διευθύντρια της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, εξήγησε ότι το αρχειακό υλικό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων χειρόγραφα και δακτυλογραφημένα έγγραφα, ημερολόγια στρατιωτικών επιχειρήσεων, αναφορές διοικητών και πρωτόκολλα παράδοσης σημαντικών πόλεων. Αυτά συνοδεύονται από χάρτες, διαγράμματα και φωτογραφίες. Συνολικά 3,5 εκατομμύρια σελίδες αρχειακού υλικού είναι διαθέσιμες πλέον και ηλεκτρονικά στους χώρους της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού. «Ενας λαός γράφει την Ιστορία του όχι μόνο για να αφηγηθεί το παρελθόν, αλλά και για να δηλώσει το όραμά του» είπε η κ. Πασχαλίδου.
Την αξία των αρχείων του Γενικού Επιτελείου εξήρε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος. «Δεν είναι γνωστός σε όλους ο ρόλος μας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με το έπος του ’40 καταρρίψαμε τον μύθο του αήττητου των δυνάμεων του Αξονα. Μέχρι τότε η Ευρώπη είχε υποταχθεί στη ναζιστική κατοχή» είπε.
Παρουσιάζοντας την προσφορά, ο διευθυντής του «Βήματος της Κυριακής» Αντώνης Καρακούσης είπε ότι «η μεγάλη οικονομική κρίση που μας καταδιώκει δεν αφήνει καμία ζώνη ανεπηρέαστη, ούτε και εμάς. Αναζητούμε άγκυρες να πιαστούμε και αναγκαστικά το βλέμμα επιστρέφει στο παρελθόν». Ο κ. Καρακούσης τόνισε ότι τα αρχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού αποτελούν αυθεντικές πηγές της Ιστορίας μας και εξήγησε ότι η νέα προσφορά της εφημερίδας ακολουθεί παλιότερες και επιτυχημένες κινήσεις, όπως η προσφορά των εγχειριδίων της γλώσσας και των πρώτων αναγνωστικών. Ο πρώτος τόμος των ιστορικών αρχείων του ΓΕΣ θα περιλαμβάνει το πλήρες χρονολόγιο πολεμικών γεγονότων του ελληνικού έθνους από τη μάχη του Μαραθώνα μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα. Ο επιμελητής της έκδοσης, δημοσιογράφος του «Βήματος» Γιώργος Μαλούχος, τόνισε ότι ο πρώτος τόμος αποτελεί έναν «άτλαντα πολιτικής, διπλωματίας και στρατιωτικής Ιστορίας των Ελλήνων».
Στη χθεσινή παρουσίαση παρευρέθησαν πολιτικά πρόσωπα και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, καθώς και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠαΣοΚ και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός. Την εκδήλωση παρακολούθησαν και επιχειρηματίες, μεταξύ άλλων ο Βαρδής Βαρδινογιάννης με τη σύζυγό του Μαριάννα, πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNESCO.
Μ. Γλέζος: «Επιλέγω την αλήθεια»

Προτού κλείσει τη χθεσινή ομιλία του, ο Μανώλης Γλέζος αναφέρθηκε και σε συναδέλφους του στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι μπορεί να τον κατηγορήσουν επειδή παρουσιάζει ένα έργο του ΔΟΛ. «Επιλέγω όμως να τάσσομαι με την αλήθεια την οποία καταγράφουν τα ιστορικά αρχεία του ΓΕΣ» τόνισε

Ο πρώτος τόμος της σειράς: Το ευρετήριο των πολεμικών γεγονότων του ελληνικού έθνους

Στην επέτειο των 100 ετών από την έναρξη του Α´ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1914, η εθνική αυτή προσφορά του Βήματος θα διατρέξει πρώτα τους μεγάλους αγώνες του 20ού αιώνα: τον Μακεδονικό και τον Θρακικό αγώνα, τους μεγάλους Βαλκανικούς πολέμους, τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Α´ Παγκόσμιο Πόλεμο, που συνοδεύτηκε από τη φοβερή περιπέτεια του εθνικού διχασμού, όπως άλλωστε συνέβη ουσιαστικά και με τα όσα έζησε η Ελλάδα την επομένη του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν πάλι το μέγα ζήτημα της διεθνούς ένταξης της χώρας στον συγκρουσιακό κόσμο της εποχής γέννησε μία ακόμη φοβερότερη εμφύλια σύρραξη. Ενδιαμέσως, η σειρά παρακολουθεί την, άγνωστη σε πολλούς, προετοιμασία της χώρας στον Μεσοπόλεμο, την κρίσιμη περίοδο ανάμεσα στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, αναζητεί τα αίτια και τις αφορμές του ελληνοϊταλικού πολέμου, κατοπτεύει τον επίσης άγνωστο στους περισσότερους αγώνα έξω, στη Μέση Ανατολή ή στην Ιταλία, συνεχίζει με τα αρχειακά ντοκουμέντα της Εθνικής Αντίστασης και του εμφύλιου πολέμου, έως και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Πόλεμο της Κορέας. Η συμμετοχή αυτή ήταν αποτέλεσμα της εδώ παρουσίας του αμερικανού στρατηγού Βαν Φλιτ, ο οποίος, όταν τέθηκε επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Κορέα, ζήτησε να έχει μαζί του τις ελληνικές μονάδες καθώς ο ίδιος, και όχι μόνον, θεωρούσε ότι ήταν οι πλέον επίλεκτες στον δυτικό κόσμο. Φυσικά, η ιστορία δεν καταγράφει μόνο τα θετικά και τις νίκες. Καταγράφει και τις ήττες, όπως εν προκειμένω την τρομερή κατάληξη της Μικρασιατικής Εκστρατείας και τη Μικρασιατική Καταστροφή, που όμως εδώ φωτίζεται σε στρατιωτικό και διπλωματικό βάθος που δίνει την εξέλιξη αυτής της εθνικής και ανθρωπιστικής τραγωδίας σε όλη της την έκταση και την τοποθετεί στην αληθινή ιστορική προοπτική της.

Ο πρώτος τόμος της σειράς, παραμονές της 25ης Μαρτίου 2014, Το Βήμα στους αναγνώστες του έχει έναν διαφορετικό χαρακτήρα: δεν αφορά μια περίοδο γεγονότων γύρω από ένα από τα παραπάνω εθνικά ζητήματα, αλλά αποτελεί την επιτομή της στρατιωτικής ιστορίας του ελληνισμού από τη Μάχη του Μαραθώνα έως και τα μέσα του 20ού αιώνα. Από τον Μαραθώνα στην Κορέα, όλα τα σημαντικά στρατιωτικά γεγονότα χιλιετιών βρίσκονται εδώ ταξινομημένα, τόσο χρονολογικά όσο και γεωγραφικά, ανά περιοχή της Ελλάδας, σε ένα βιβλίο αναφοράς που αποτελεί πολύτιμο εργαλείο κατόπτευσης της ελληνικής ιστορίας στο σύνολό της. Και, φυσικά, οι καταγραφές δεν αφορούν μόνο τις συγκρούσεις με θετική για την Ελλάδα κατάληξη, αλλά το σύνολό τους. Πρέπει όμως εδώ να σημειωθεί ότι, ορθώς ή μη, σε ένα σημείο αυτού του τόμου έχει υπάρξει μια κρίσιμη εκδοτική επιλογή των δημιουργών του: να μην περιληφθούν αναφορές στον εμφύλιο πόλεμο. Η συνειδητή αυτή στάση αποστασιοποίησης από τη χειρότερη πληγή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας βρίσκει υποστηρικτές και στη μία και στην άλλη πλευρά του, αν δηλαδή θα έπρεπε ή όχι να υπάρξουν τέτοιες αναφορές των οποίων είναι δεδομένο ότι η αντικειμενικότητα θα μπορούσε να αμφισβητηθεί έστω κι αν δεν υπήρχε πραγματικός λόγος για αυτό. Άλλωστε το επιχείρημα ότι εδώ αναφέρονται τα γεγονότα σε σχέση με τους εξωτερικούς εχθρούς των Ελλήνων και της Ελλάδας και τις αντίστοιχες συγκρούσεις είναι έτσι κι αλλιώς ισχυρό και ουσιώδες. Όπως και αν έχει πάντως είναι μια επιλογή που δεν επηρεάζει την ουσία, καθώς ο εμφύλιος πόλεμος θα προσεγγιστεί αναλυτικά με σειρά από πολύ ενδιαφέροντα και εν μέρει άγνωστα ντοκουμέντα καθώς ορισμένα εξ αυτών, για πρώτη φορά θα έρθουν τώρα στο φως.

Το κορυφαίας σημασίας αυτό έργο δεν χρειάζεται εκτενέστερη εισαγωγή: αποτελεί το ίδιο ένα συναρπαστικό μεγάλο αφήγημα, ένα ταξίδι στα βάθη της ελληνικής ιστορίας. Παρά το γεγονός ότι διατρέχει μια τόσο μεγάλη περίοδο γεγονότων, ταυτόχρονα επιτυγχάνει να μεταδώσει πλήρως την οργανική συνέχεια των αγώνων αυτού του λαού για την ελευθερία του μέσα στους αιώνες, η πορεία των οποίων ουδέποτε αλλοίωσε ή περιόρισε την πρωτογενή μοναδική κυτταρική ανάγκη των Ελλήνων να ζουν ελεύθεροι. Ανάγκη μπροστά στην οποία καμία θυσία δεν υπήρξε μεγάλη, όπως η σειρά των τόμων αυτού του μεγάλου έργου με τον πιο απόλυτο τρόπο αποδεικνύει.

Δ. Αβραμόπουλος: Διασφαλίζουμε την Ελλάδα

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν γράψει τη δική τους λαμπρή ιστορία στους μακρούς αγώνες του έθνους για ελευθερία. Ιστορία που αποτελεί κτήμα ολόκληρου του ελληνικού λαού χωρίς διακρίσεις, χωρίς διαιρέσεις, αλλά με σύνθεση και πατριωτική ευθύνη. Στα στελέχη των ενόπλων μας δυνάμεων, από τους αρχηγούς μέχρι τους στρατιώτες, η Ελλάδα οφείλει πάρα πολλά στη μεγάλη πορεία προς την εθνική ολοκλήρωση. Στους άνδρες και τις γυναίκες που υπηρετούν σήμερα στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων, η Ελλάδα οφείλει τη διατήρηση και την αδιάκοπη συνέχεια της εθνικής μας κυριαρχίας και κληρονομιάς, σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, με θυσίες και με στερήσεις, ειδικά στην εποχή της μεγάλης κρίσης, τα στελέχη των ενόπλων μας δυνάμεων προσφέρουν στον τόπο τα υπέρτατα αγαθά της ασφάλειας, της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας. Σε αυτούς τους τόμους και στο λοιπό αρχειακό υλικό, βρίσκεται η ιστορία τους, η ιστορία όλων μας. Είναι η ιστορία των εθνικών αγώνων ενός λαού που πολλές φορές πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος για την ελευθερία του. Είναι η ιστορία της πατρίδας μας που γεννά βαθύ σεβασμό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού είναι μία “μάχιμη” μονάδα πρώτης γραμμής για τον ελληνικό στρατό, ακριβώς επειδή είναι η υπηρεσία που, χωρίς περιττό θόρυβο, αλλά με εξαιρετική αποτελεσματικότητα και συνέπεια, έχει αναλάβει τη μελέτη, την καταγραφή και, εν τέλει, τη διαφύλαξη της μεγάλης και λαμπρής στρατιωτικής ιστορίας αυτού του τόπου. Το έργο της ΔΙΣ είναι πλήρως αναγνωρισμένο από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, ενώ βρίσκεται στη βάση κάθε αντίστοιχης επιστημονικής μελέτης, ελληνικής ή μη, που αφορά την Ελλάδα και τους αγώνες στους οποίους η χώρα πολέμησε. Το έργο της ΔΙΣ συνιστά αδήριτο σημείο αναφοράς για τη γνώση και την κατανόηση της ελληνικής ιστορίας.

Με ιδιαίτερη λοιπόν χαρά, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το Γενικό Επιτελείο Στρατού και η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού του ΓΕΣ, ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία του Βήματος για τη δωρεάν προσφορά στο ευρύ κοινό της ιστορικής εφημερίδας τόμων της ΔΙΣ με αντικείμενο τη στρατιωτική και διπλωματική ιστορίας της Ελλάδας. Αποτελεί δε προσωπική μου πεποίθηση ότι η έκδοση αυτή θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της εθνικής αυτοσυνειδησίας. Η ιστορική αυτογνωσία είναι πάντα ο καλύτερος οδηγός για σωστές εθνικές αποφάσεις και επιλογές.

Δημήτρης Λ. Αβραμόπουλος

Υπουργός Εθνικής Αμυνας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
ΒημαTV
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk