Ένας ιταλός δικαστής διέταξε το κλείσιμο δύο ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων άνθρακα στο Βάντο Λίγκουρε (Vado Ligure), ισχύος 660 μεγαβάτ, για περιβαλλοντικούς λόγους.

Οι εγκαταστάσεις αυτές βρίσκονται στη Βόρεια Ιταλία και λειτουργούσαν από το 1971. Ο Γενικός Εισαγγελέας Φρανκαντόνιο Γκρανέρο θεώρησε ότι η ρύπανση που προκαλούν ευθύνεται για 442 πρόωρους θανάτους, μεταξύ των ετών 2000 –2007, και για 2.000 περιπτώσεις σοβαρών καρδιοαναπνευστικών προβλημάτων στην περιοχή λειτουργίας των δύο μονάδων.
«Τη στιγμή που στη γειτονική Ιταλία κλείνει με εντολή εισαγγελέα σταθμός άνθρακα για θανάτους και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, στην Ελλάδα επιμένουμε λιγνιτικά, αγνοώντας τα στοιχεία για περιβάλλον, οικονομία και δημόσια υγεία. Η ΔΕΗ και το ΥΠΕΚΑ έχουν ευθύνη για την εμμονή τους με τα ορυκτά καύσιμα που μόνο προβλήματα δημιουργούν, χωρίς να προσφέρουν ευκαιρίες για ζωντανή οικονομία και βιώσιμη διέξοδο από την κρίση», δηλώνει η επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής της οργάνωσης κυρία Θεοδότα Νάντσου.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Health and Environmental Alliance (HEAL), μια συμμαχία 70 μη κερδοσκοπικών οργανώσεων υγείας, υπολόγισε ότι το κόστος των λιγνιτικών σταθμών της Ελλάδας για την υγεία, κυμαίνεται μεταξύ 1,47 και 4,09 δις ευρώ για το 2009. Με αφορμή την απόφαση του ιταλού εισαγγελέα, το WWF Ελλάς, σε ανακοίνωσή του, παραθέτει στοιχεία που αφορούν τις επιπτώσεις από την παραγωγή ηλεκτρισμού στη χώρα μας:
– Τα περιστατικά θανάτων που οφείλονται στη λειτουργία των σταθμών της Δυτικής Μακεδονίας, βάσει των δεδομένων και μεθόδων υπολογισμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, εκτιμώνται σε 461 μόνο για το 2009.
– Το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης διαπίστωσε αύξηση των θανάτων από θρομβοεμβολικά επεισόδια στα χωριά Κρόκος, Αιανή και Τρανόβαλτο Κοζάνης την περίοδο 1992-2007 κατά 50%, 43% και 55%, αντίστοιχα.
– Το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας διαπίστωσε πως το ποσοστό των αλλεργικών ρινιτίδων στην Πτολεμαΐδα είναι τριπλάσιο από τον πανελλήνιο μέσο όρο.
– Η εμφάνιση ασθενειών σε παιδιά που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως η ρινίτιδα, η λοιμώδης και η οξεία βρογχίτιδα είναι σημαντικά ψηλότερη στους λιγνιτικούς νομούς της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας σε σύγκριση με τον γειτονικό νομό Γρεβενών.