Έκθεση για πορεία της Κρήτης προς την Ένωση με την Ελλάδα, διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία. Σε αυτήν παρουσιάζεται η ιστορική πορεία από τη μεγάλη κρητική επανάσταση του 1866, τα κινήματα, οι επαναστάσεις, η διπλωματία και η πολιτική, που κοινό στόχο είχαν την ελευθερία ή σύμφωνα με το σύνθημα των Επαναστάσεων την «Ένωση ή Θάνατο».

Ακόμη παρουσιάζεται η περίοδος της Κρητικής Πολιτείας (1898-1913) που αναδεικνύει το κλίμα ενός κόσμου που αλλάζει, ενώ η αφήγηση ολοκληρώνεται με την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, που σηματοδοτήθηκε με την τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας στο φρούριο του Φιρκά στα Χανιά, την 1η Δεκεμβρίου 1913.

Η σχηματική αυτή προσέγγιση στην ιστορία της Κρήτης συμπληρώνεται με πρωτότυπο υλικό από τη συλλογή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και του συλλέκτη Βασίλη Νικόλτσιου.

Η έκθεση φιλοξενείται στον χώρο εκδηλώσεων της Βουλής (λεωφόρος Αμαλίας 22) και έχει ήδη παρουσιαστεί στις πρωτεύουσες όλων των νομών της Κρήτης, προσφέροντας στον επισκέπτη μια συνολική εικόνα των επαναστατικών και πολιτικών γεγονότων που οδήγησαν στην Ένωση.

Τα εγκαίνια θα γίνουν από την Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη, ενώ η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά 11.00-14.00 και 18.00-20.00 και τα Σαββατοκύριακα 11.00-14.00.