Πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πραγματοποιούν αυτήν την ώρα εκπαιδευτικοί και σχολικοί φύλακες που διαμαρτύρονται για το μέτρο της διαθεσιμότητας. Κλειστό είναι αυτή την ώρα το ρεύμα ανόδου στη Β.Σοφίας.

Νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών, όπου έγινε η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και των μελών της τρόικας.

Εκεί επικράτησε ένταση με τους διαδηλωτές να πετάνε μπουκάλια στα αυτοκίνητα των μελών της τρόικας και να φωνάζουν συνθήματα.

Η ένταση αναζωπυρώθηκε στο Σύνταγμα έξω από το υπουργείο Οικονομικών όταν αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να ανοίξουν δρόμο ανάμεσα στους διαδηλωτές προκειμένου να αποχωρήσουν τα μέλη της Τρόικας.

Οι διαδηλωτές αντιστάθηκαν , ένας από αυτούς λιποθύμησε, ενώ την ώρα που αποχωρούσαν οι εκπρόσωποι των δανειστών οι διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια στα αυτοκίνητά τους.

Ενταση επικράτησε και νωρίτερα όταν έφτασε η πορεία καθηγητών και σχολικών φυλάκων, η οποία είχε ξεκινήσει το πρωί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Έξω από το υπουργείο Οικονομικών είχαν ήδη συγκεντρωθεί καθαρίστριες για να διαμαρτυρηθούν.

Όταν η πορεία προσπάθησε να φτάσει στο ΥΠΟΙΚ, αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν στην πλατεία Συντάγματος τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν το κτίριο του υπουργείου και έκαναν χρήση χημικών. Μία γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής της τρόικας για τον μνημονιακό στόχο των 11.000 απολύσεων εντός του 2014. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, που έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας, στις 22 Μαρτίου θα βρεθούν αντιμέτωποι με την απόλυση.

Στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας πήραν μέρος καθηγητές, σχολικοί φύλακες και καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι τα ξημερώματα συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου επικράτησε ένταση.

Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών για να απομακρύνει τους διαδηλωτές, κάποιοι εκ των οποίων είχαν εισέλθει στον προαύλιο χώρο του υπουργείου, και προχώρησε σε 17 προσαγωγές. Ανάμεσα στους προσαχθέντες, που μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ και αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι, ήταν και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης.

Σε δηλώσεις του στον Σκάι, οΘ.Κοτσιφάκηςείπε ότι έχουν προσαχθεί 16 εκπαιδευτικοί και μία σχολική φύλακας. «Η Δημοκρατία έχει καταλυθεί. Ούτε στο πεζοδρόμιο δεν μας άφησαν να διαδηλώσουμε. Δεν είχαμε κλείσει τον δρόμο. Ήταν μία ειρηνική διαμαρτυρία».

Νέα συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει προγραμματιστεί από την ΑΔΕΔΥ στις 13:00. Στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ συμμετέχει και η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Το σχέδιο του υπουργείου στηρίζεται σε όσους διαθέσιμους δεν καταφέρουν να μετακινηθούν σε άλλους φορείς -μέρος σχολικών φυλάκων και εκπαιδευτικών- καθώς και σε όσους κριθούν μετεξεταστέοι στη φάση της αξιολόγησης που προωθείται σε όλο το φάσμα του Δημοσίου.

Πάντως καθυστέρηση παρατηρείται στις διαδικασίες αξιολόγησης στους δήμους, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει εάν οι εκπρόσωποι της τρόικας θα αποδεχθούν τελικώς να συνυπολογιστούν στον αριθμό των απολύσεων και όσοι συμβασιούχοι υπηρετούσαν με προσωρινές διαταγές ή ασφαλιστικά μέτρα και απομακρύνονται έπειτα από δικαστικές αποφάσεις –ήδη έχουν εκδοθεί περισσότερες από 1.600.