Ουσιαστική χαρακτήρισε σήμερα Παρασκευή την επενδυτική πρόταση της Lamda Development για το Ελληνικό ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νότης Μηταράκης.

Με αφορμή την κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως μετά από μια επίπονη και συστηματική προσπάθεια η Κυβέρνηση έχει στα χέρια της για πρώτη φορά μια ουσιαστική επενδυτική πρόταση για το Ελληνικό. Όπως τόνισε πρόκειται για μια πρόταση «ελληνική», που στηρίζεται από επενδυτές χωρών στις οποίες η Κυβέρνηση επικέντρωσε τις προσπάθειες της τους τελευταίους 18 μήνες.

«Αποτελεί την μεγαλύτερη επενδυτική πρόταση που έχει κατατεθεί στη χώρα μας, προσελκύοντας σημαντικότατα ξένα κεφάλαια. Μια πρόταση που η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσουν με προσοχή καθώς η αξιοποίηση του Ελληνικού θα δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την Αττική και την ελληνική οικονομία. Αποκτάμε με ιδιωτικά κεφάλαια ένα βιώσιμο μητροπολιτικό πάρκο 2 χιλιάδων στρεμμάτων και μια συνολική επένδυση άνω των 7 δισ. ευρώ. Δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας», σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Ο κ. Μηταράκης επέκρινε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ότι αντί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων επιχειρεί με «προαποφασισμένα και δογματικά επιχειρήματα να τορπιλίσει αυτήν την προσπάθεια».

Υπενθυμίζεται πως η Lamda Development κατέθεσε χθες στο ΤΑΙΠΕΔ δεσμευτική προσφορά, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας, για την απόκτηση του ποσοστού 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Ελληνικό ΑΕ.

Η προσφορά της Lamda Development υποστηρίζεται από το Global Investment Group, που απαρτίζεται από την εταιρεία Al Maabar από το Abu Dhabi, από την κινέζικο όμιλο Fosun Group, καθώς και από ευρωπαϊκά κεφάλαια. Η Αl Maabar είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες real estate μικτής χρήσεως στην ευρύτερη περιοχή της Mέσης Aνατολής και της Βορείου Αφρικής. Είναι θυγατρική εταιρεία της Mubadala Development, η οποία είναι sovereign fund του Αbu Dhabi. Η Fosun Group, η οποία δημιουργήθηκε το 1992 και έχει έδρα τη Σαγκάη, είναι ένας από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ομίλους της Kίνας.