Αντίθετο στο γερμανικό Σύνταγμα έκρινε το Δικαστήριο της Καρλσρούης το όριο του 3% για την αποστολή γερμανικών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο δέχτηκε την προσφυγή μικρότερων κομμάτων, με απόφαση οι επιπτώσεις της οποίας αναμένεται να φανούν σύντομα. Πιθανολογείται ότι κυρίως θα ωφεληθούν κόμματα όπως οι Πειρατές, οι «Ελεύθεροι Ψηφοφόροι» της Βαυαρίας, ή το Οικολογικό Δημοκρατικό Κόμμα.

Προς το παρόν, όλα δείχνουν ότι η Γερμανία θα στείλει χωρίς όριο αντιπροσώπευσης τους 96 ευρωβουλευτές της στην Ευρωβουλή.

H προσφυγή είχε κατατεθεί από 19 μικρά κόμματα, που υποστήριζαν ότι το όριο παραβίαζε την ισότιμη δύναμη κάθε ψήφου στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.

Ανάμεσα στα κόμματα ήταν το ευρωσκεπτικιστικό AfD (το οποίο ούτως ή άλλως κινείται σε επίπεδα που θα του επέτρεπαν είσοδο στην Ευρωβουλή) αλλά και το «ναζιστικών καταβολών» NPD.

Το σκεπτικό της απόφασης ήταν, σε γενικές γραμμές, ότι η πρόβλεψη για ισότιμη αντιπροσώπευση κάθε πολίτη μπορεί να περιορίζεται με όριο εισόδου μόνο επειδή υπάρχει κίνδυνος κατακερματισμού του Κοινοβουλίου σε σημείο «παράλυσής» του. Καθώς εκ των πραγμάτων στην Ευρωβουλή αντιπροσωπεύεται πληθώρα κομμάτων, τέτοιος κίνδυνος δεν υφίσταται, θεωρεί η Καρλσρούη -σε αντίθεση με το Μπούντεσταγκ.

Αρχικά, το γερμανικό όριο για την Ευρωβουλή ήταν εξίσου υψηλό όσο και το όριο για την Γερμανική Βουλή και τα κρατιδιακά Κοινοβούλια (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων για μειονοτικά κόμματα), δηλαδή στο 5%. Προηγούμενη απόφαση της Καρλσρούης είχε αναγκάσει το Βερολίνο να ρίξει το όριο στο 3%, το οποίο επίσης καταρρίπτεται με τη νέα απόφαση.

Αρκετές χώρες στην ΕΕ δεν έχουν όριο εισόδου για τις ευρωεκλογές, όπως η Βρετανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία ή η Ολλανδία.