Παρά το γεγονός ότι από τις αρχές του 2009 τα χρηματιστήρια παγκοσμίως σημειώνουν κέρδη 35 τρισ. δολαρίων, με μέση ετήσια άνοδο 16%, οι ειδικοί των μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών του κόσμου προβλέπουν υπεραπόδοση των μετοχών των ανεπτυγμένων αγορών με διψήφια κέρδη για το υπόλοιπο του 2014. Αντίθετα, η στιγμή της αλήθειας έχει φθάσει για τις αναδυόμενες αγορές όπως παρατηρούσε η ING, καθώς τα κεφάλαια απομακρύνονται από τον αναδυόμενο κόσμο.
Σύσταση overweight (αυξημένες θέσεις) στις μετοχές για τους επόμενους 3 με 12 μήνες, καθώς οι αποδόσεις θα ενισχυθούν από τους καλύτερους δείκτες παγκόσμιας ανάπτυξης και την υγιή αύξηση κερδών, εξέδωσε πάντως η Goldman Sachs. Παράλληλα οι επενδυτές επικροτούν τις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των είκοσι πλουσιότερων χωρών του κόσμου (G-20) να ενισχύσουν την παγκόσμια ανάπτυξη. Οι αμερικανικές μετοχές φλερτάρουν με νέα ιστορικά υψηλά, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στα θετικά νέα για τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές. Αυτή την ώρα πάντως η Wall διορθώνει, μετά το χθεσινό ενδοσυνεδριακό ρεκόρ του S&P 500, καθώς ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ οι τιμές κατοικιών αυξάνονται με χαμηλότερους ρυθμούς.
Αυξημένη θέση (overweight) στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας –Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία και δευτερευόντως σε Ιταλία και Ισπανία –συστήνει η JP Morgan. Από την Ελλάδα επιλέγει τους τίτλους των Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς, τις οποίες θεωρεί άμεσα συνδεδεμένες με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα επιλέγει τον ΟΤΕ και την Coca-Cola Hellenic.
Ισχυρά τα περιθώρια βελτίωσης της εταιρικής κερδοφορίας με ετήσια αύξηση 28% ως το 2017 προβλέπει για την Ελλάδα η Alpha Finance, καθώς η ελληνική οικονομία, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, εμφανίζει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης (η Κομισιόν διατήρησε σήμερα τις προβλέψεις της για ρυθμό ανάπτυξης 0,6% εφέτος και 2,9% το 2015). Οι κορυφαίες επιλογές της Alpha Finance αφορούν τους τίτλους των ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος, ενώ οι μετοχές των Aegean, ΕΛΛΠΕ και ΜΕΤΚΑ ενδέχεται να συμπεριλαμβάνονται σε αυτές με τις καλύτερες αποδόσεις έως τα τέλη του 2014. Οσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο, η Alpha Finance εκτιμά ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανόδου, της τάξεως του 36% περίπου, σε μακροχρόνια βάση, υπό την προϋπόθεση της βελτίωσης των μακροοικονομικών στοιχείων και της ομαλοποίησης της κερδοφορίας τους τα επόμενα χρόνια.
Ο δείκτης

Ανοδική αντίδραση σημειώθηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (+3,48%), με τις αβεβαιότητες για τις τράπεζες να αμβλύνονται και τις τιμές των μετοχών τους να ανακάμπτουν μετά από πτώση 3% που πυροδότησε δημοσίευμα των «Financial Times» για υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες του κλάδου με βάση τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ. «Υπήρξε μια υπεραντίδραση μετά το δημοσίευμα των FT σε μια πολύ ρηχή αγορά» σχολίασε trader ελληνικής χρηματιστηριακής. «Οι τράπεζες που χτυπήθηκαν χθες ανακάμπτουν, καθώς οι επενδυτές σε δεύτερη ανάγνωση κρίνουν ότι το νούμερο για κεφαλαιακές ανάγκες 20 δισ. ευρώ περίπου φαντάζει υπερβολικό» συμπλήρωσε. Οι επικεφαλής των δανειστών θα συναντηθούν έως την Πέμπτη με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ώστε να υπάρξουν διευκρινίσεις για το ύψος του ποσού που θα χρειαστούν οι τράπεζες, με τους τραπεζίτες να υποστηρίζουν ότι θα κυμανθούν τελικά στα 5-6 δισ. ευρώ, καθώς ο ελάχιστος δείκτης πρωτοβάθμιων κεφαλαίων έχει μειωθεί στο 8% από 9% προηγουμένως. Παράλληλα, συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων όπως και των εταιρικών, κάτι που ευνοεί την προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων μέσω της έκδοσης εταιρικών ομολόγων του ομίλου Μυτιληναίου.


Προβλέψεις

Την αισιοδοξία του για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και το 2014, μετά από μια θετική πορεία κατά το προηγούμενο έτος, εξέφρασε σήμερα στη Βουλή ο β’ αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Ξενοφών Αυλωνίτης ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, σημειώνοντας πως το παρελθόν έτος σημειώθηκαν 37 αυξήσεις κεφαλαίου και αντλήθηκαν κεφάλαια ύψους 30,5 δισ. ευρώ. Η εισροή κεφαλαίων ανήλθε σε 5,5 δισ. ευρώ, τα 2/3 των οποίων ήλθαν από το εξωτερικό και αφορούσαν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος επεσήμανε πως «ο φόρος υπεραξίας δεν πρέπει να συνυπάρχει με τον φόρο συναλλαγών και πρέπει να απλοποιηθεί. Εκεί που δίνουμε κίνητρα δεν πρέπει να τα παίρνουμε από την πίσω πόρτα».

Δημοσιεύτηκε στο HELIOS PLUS στις 25 Φεβρουαρίου 2014

HeliosPlus