Με επιφυλάξεις αντιμετώπισε η τρόικα τις ελληνικές θέσεις σε όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν την περίφημη νομοθέτηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Κορυφαία πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης έλεγε, μετά το τέλος της σύσκεψης που διήρκεσε δυόμισι ώρες, στους εκπροσώπους της τρόικας, ότι η ελληνική πρόταση για την απελευθέρωση του παστεριωμένου γάλακτος – γάλα ημέρας και καθορισμός της χρονικής διάρκειας του προϊόντος από την κάθε βιομηχανία – την αντιμετώπισαν με επιφύλαξη διότι θεωρούν ότι δημιουργεί νέο καθεστώς προστασίας και θέλουν να το ξαναεξετάσουν.

Αναφορικά με την πρόσμειξη του ελαιολάδου με σπορέλαια, η ίδια πηγή έλεγε ότι η ελληνική πλευρά δεν το δέχεται. Όπως επίσης δεν δέχεται και την ελεύθερη διακίνηση του ψωμιού (π.χ. από κρεοπωλεία).

Σχετικά με τον καθορισμό της ενιαίας τιμής των βιβλίων η ελληνική πρόταση προβλέπει την απελευθέρωση της τιμής των ξενόγλωσσων βιβλίων, των σχολικών βοηθημάτων και των λεξικών και την διατήρηση της ενιαίας τιμής μόνο στην πρώτη έκδοση των υπολοίπων. Οι εκπρόσωποι της τρόικας αντέδρασαν και δεν έκαναν αποδεκτή την προσέγγιση της ελληνικής πλευράς. Σχετικά με την απελευθέρωση των μη συνταγογραφημένων φαρμάκων η ίδια πηγή ανέφερε ότι «αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι στάθηκαν περισσότερο στο θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και της αδειοδότησης των φαρμακείων παρά στο θέμα της τιμής των φαρμάκων».

Στην προκειμένη περίπτωση, δηλαδή, η τρόικα θεωρεί ότι υπάρχει καθεστώς προστασίας στην αδειοδότηση των φαρμακείων, το οποίο πρέπει να καταργηθεί. Επίσης, ζήτησε την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και ρυθμίσεις θεμάτων που αφορούν τον τουρισμό (ΚΤΕΛ κλπ).

Η ίδια πηγή τόνισε πως η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αποτελεί την πιο σημαντική διαρθρωτική αλλαγή της παρούσας διαπραγμάτευσης, και συνοψίζοντας τις σχετικές ρυθμίσεις, είπε ότι 240 από αυτές τις οποίες η ελληνική πλευρά έχει κάνει αποδεκτές, όπως αναφέρονται στη σχετική μελέτη, πρόκειται να ενσωματωθούν σε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα προωθηθεί για ψήφιση από τη Βουλή.

Πενήντα επιπλέον που βρίσκονται υπό αμφισβήτηση θα εξετασθούν μια προς μια και ανάλογα με την κατάληξή τους θα ενσωματωθούν είτε στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων είτε στο νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο. Τέλος, σε, περίπου, 25 με 30 ρυθμίσεις υπάρχει απόκλιση απόψεων.

Επίσης, συζητήθηκε η στήριξη των ενεργοβόρων βιομηχανιών την οποία η πλευρά της τρόικας δεν έκανε αποδεκτή και διατύπωσε επιφυλάξεις διότι τη θεωρεί «καθεστώς κρατικής προστασίας» και ότι «η λύση είναι η πλήρης απελευθέρωση». Η ελληνική πλευρά αντέτεινε ότι «δεν μπορούμε να λεγόμαστε υπουργείο Βιομηχανίας χωρίς Βιομηχανία».

Και εξήγησε ότι υπάρχει υψηλό κόστος ενέργειας και έτσι υπονομεύεται η ίδια η βιομηχανία και με ανεργία 27% δεν μπορούμε να λέμε ότι υπάρχει κρατική προστασία. Ακόμη, πρόσθεσε ότι υπάρχει η δυνατότητα να βρεθούν νομικές «φόρμουλες» για να ξεπεραστούν τέτοιου είδους εμπόδια.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων η ίδια πηγή είπε ότι βρήκε σύμφωνη την τρόικα, ενώ για τις εμπορικές μισθώσεις διατύπωσε επιφυλάξεις ως προς την καθιέρωση της τριετούς χρονικής τους διάρκειας. Επίσης η τρόικα ενημερώθηκε σχετικά με την εξέλιξη του επενδυτικού ταμείου και για το ιδιωτικό χρέος, για το οποίο θα γίνει νέα συνάντηση τις επόμενες ημέρες.

Ερωτηθείσα η κορυφαία πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης για το αν είναι δυνατόν ρυθμίσεις όπως αυτή που προτείνεται για την χρονική διάρκεια του παστεριωμένου γάλακτος είναι δυνατόν να ψηφισθεί από τη Βουλή, δεδομένων των αντιδράσεων που έχουν εκδηλωθεί ,είπε ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί «γιατί δεν έχουμε ακόμη την τελική πρόταση».