Οι κρατικές δαπάνες για συντάξεις και προνοιακά επιδόματα κινούνται το πρώτο δίμηνο του 2014 «απολύτως εντός των στόχων» διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του «Ηλιος» για τον Φεβρουάριο.

Με την εφαρμογή του συστήματος «φωτίζεται και χαρτογραφείται πλήρως κάθε πτυχή του συνταξιοδοτικού συστήματος και των επιδομάτων πρόνοιας, ενώ αποτρέπεται κάθε απόπειρα παραβατικότητας. Σήμερα, συντάξεις και επιδόματα πρόνοιας περνούν, πλέον, από την ‘τρύπα της βελόνας’» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας ότι τον Φεβρουάριο διατάχθηκε η άμεση αναστολή καταβολής επιδομάτων σε 932 θανόντες.

Τα σημαντικότερα ευρήματα της έκθεσης

Στα 2,294 δισ. ευρώ η δαπάνη για συντάξεις τον Φεβρουάριο, με το μέσο εισόδημα από σύνταξη να ανέρχεται στα 939,74 ευρώ.

Ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.647.673. Ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων, κύριων και επικουρικών, ανέρχεται σε 4.437.245 εκ των οποίων οι 9.935 καταβάλλονται σε υπηκόους άλλων χωρών.

Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις γήρατος ανέρχεται στα 939,74 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα προνοιακά επιδόματα ο Ο συνολικός αριθμός των επιδοματούχων ανέρχεται σε 162.552. Ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων επιδομάτων ανέρχεται σε 171.198.

Η συνολική μηνιαία δαπάνη για επιδόματα το μήνα Φεβρουάριο ανέρχεται σε 54.865.380 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη δαπάνη για το πρώτο δίμηνο του 2014 ανέρχεται σε 110.308.192 ευρώ.

Αναστολη καταβολης 932 επιδομάτων

Η άμεση αναστολή καταβολής των επιδομάτων σε 932 θανόντες διατάχθηκε τον Φεβρουάριο μετά από διασταύρωση του πληροφοριακού συστήματος «ΑΡΙΑΔΝΗ» και του ΑΜΚΑ που αποκάλυψε τις περιπτώσεις αυτές.

Για τις περιπτώσεις αυτές θα γίνουν και οι απαραίτητοι έλεγχοι και διορθώσεις με τους σωστούς αριθμούς ΑΜΚΑ.

«Με στόχο την έγκαιρη αναστολή της καταβολής προνοιακών επιδομάτων σε θανόντες, όπως ήδη γίνεται και με τις συντάξεις, εκτελούνται μηνιαίες ροές διασταύρωσης»
είπε ο υπουργός Εργασίας.