Την εκδοχή ότι της δολοφονίας τού εργάτη από το Πακιστάν Λουκμάν Σαχζάτ, πριν ένα χρόνο στα Πετράλωνα, προηγήθηκε διαπληκτισμός προέβαλαν οι δύο κατηγορούμενοι για το έγκλημα, που απολογήθηκαν το Σάββατο ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Το δικαστήριο μετά την ολοκλήρωση των απολογιών διέκοψε την εκδίκαση για τις 10 Απριλίου.

Και οι δύο κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από πρόθεση Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος, απολογούμενοι, ζήτησαν συγγνώμη για την πράξη τους και απέδωσαν την εν ψυχρώ δολοφονία σε διαπληκτισμό με τον 27χρονο, ο οποίος είπαν ότι κινήθηκε απειλητικά εναντίον τους.

Ο Διονύσης Λιακόπουλος, που απολογήθηκε πρώτος, επανέλαβε στο δικαστήριο ότι δεν έχει σχέση με τη Χρυσή Αυγή, αν και το συγκεκριμένο έγκλημα περιλαμβάνεται στη δικογραφία που χειρίζονται οι εφέτες-ανακρίτριες ενώπιον των οποίων οι δύο κατηγορούμενοι έχουν απολογηθεί ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης και έχουν αφεθεί ελεύθεροι. «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη στην οικογένεια του παθόντος. Δεν έχω σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Είμαι συντετριμμένος» είπε ο Λιακόπουλος.

Όπως υποστήριξε ο κατηγορούμενος -στον οποίο αποδίδονται τα θανατηφόρα χτυπήματα στον αλλοδαπό εργάτη- βγήκαν για βόλτα με τον συγκατηγορούμενό του που είχε αγοράσει καινούργιο μηχανάκι. Είπε επίσης πως πήρε μαζί του μαχαίρι τύπου πεταλούδα «για ασφάλεια γιατί είχα δύο περιστατικά που με απείλησαν με μαχαίρι. Ένα κάτω από το σπίτι μου και ένα στην Ακρόπολη».

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, το επίμαχο ξημέρωμα όταν συνάντησαν στα Πετράλωνα τον 27χρονο εργάτη, που πήγαινε στη δουλειά του με ποδήλατο, εκείνος έκανε ελιγμούς και δεν τους άφηνε να περάσουν. «Θεωρήσαμε ότι το έκανε επίτηδες. Άρχισε να μας βρίζει και να κάνει χειρονομίες άσεμνες. Αφού μας έβρισε μάνες και οικογένειες, σταμάτησε το ποδήλατο στη μέση του δρόμου και κατέβηκε. Κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος μου. Ήταν ψηλός και ύποπτα ντυμένος. Φορούσε μαύρα ρούχα και σκούφο».

Η περιγραφή της ενδυμασίας τού θύματος παρακίνησε την πρόεδρο να ρωτήσει τον κατηγορούμενο τι φορούσε ο ίδιος εκείνη την ημέρα, για να λάβει την απάντηση από τον Λιακόπουλο ότι φορούσε σκούφο και μαύρα ρούχα. Η πρόεδρος σχολίασε σκωπτικά την απάντησή του: «Δηλαδή και εσείς… ύποπτος».

Ο Λιακόπουλος υποστήριξε πως ο νεαρός εργάτης «έκανε κίνηση να βγάλει κάτι από την τσέπη του» και αυτός αντέδρασε κλωτσώντας τον. Τότε, κατά τον κατηγορούμενο, ο 27χρονος κινήθηκε επιθετικά και «μου έκανε κεφαλοκλείδωμα και εγώ τράβηξα το μαχαίρι και δεν ξέρω πού χτύπησα. Δεν είχα πρόθεση να σκοτώσω. Αυτός ήταν όρθιος ακόμα… Μετά κατέβηκε από το μηχανάκι ο Χρήστος. Εγώ είχα καθίσει στο πεζούλι… Είδα τον παθόντα να φεύγει κανονικά. Δεν τον είδα να πέφτει κάτω. Θεώρησα πως τον έχω τραυματίσει ελαφρά κι έφυγα. Δεν είχα συνειδητοποιήσει τι έγινε… ήμουν σαστισμένος».

Ο κατηγορούμενος ανέφερε επίσης ότι το φονικό μαχαίρι μετά το τραγικό συμβάν «το έβαλα στο παπούτσι. Ούτε το πέταξα, ούτε κρύφτηκα».

Ο Λιακόπουλος υποστήριξε επίσης ότι δεν έχει κανένα απολύτως θέμα «με τους ξένους» και προς επίρρωση της θέσης του ανέφερε πως η αρραβωνιαστικιά του είναι μετανάστρια από την Αλβανία. Είπε επίσης ότι δεν ασπάζεται τις αρχές της Χρυσής Αυγής και ότι είχε στο σπίτι φυλλάδια του κόμματος, που τα μοίραζαν στην πλατεία και τα πήρε γιατί του άρεσαν, καθώς «είχαν τη φράση με τον Πάγκαλο ‘μαζί τα φάγαμε’». Για τους κάλυκες που βρέθηκαν στο σπίτι του είπε πως ήταν από τον στρατό, ενώ για τα μαχαίρια που είχε, υποστήριξε πως τα χρησιμοποιούσε για κυνήγι. Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι έχει μετανιώσει για την πράξη του.

Απολογούμενος ο δεύτερος κατηγορούμενος Χρήστος Στεργιόπουλος, πυροσβέστης, δήλωσε «συγκλονισμένος» στο δικαστήριο και ζήτησε συγνώμη «από την οικογένεια του θύματος, τον Θεό …από όλους».

Και ο Στεργιόπουλος υποστήριξε πως βγήκε με τον συγκατηγορούμενό του με τον οποίο «δεν είμαστε κολλητοί φίλοι» βόλτα με το μηχανάκι στην οποία πήρε μαζί του και μαχαίρι «γιατί μου χρειάζεται στην δουλειά και το έχω στα πράγματά μου πάντα».

Ο κατηγορούμενος περιέγραψε αντίστοιχα με τον Λιακόπουλο όσα προηγήθηκαν -όπως υποστηρίζουν- της δολοφονίας και ισχυρίστηκε πως όταν είδε τον 27χρονο να έχει κάνει «κεφαλοκλείδωμα» στον φίλο του «πήρα το μαχαίρι και κατέβηκα από το μηχανάκι… Για εκφοβισμό το πήρα… τον τσίμπησα ελαφρά, δεν ήθελα να του κάνω κακό. Τον χτύπησα για να απελευθερώσω τον φίλο μου… δεν έβαλα δύναμη».