Με την ένταση να κλιμακώνεται επικίνδυνα στη Βενεζουέλα, η Guardian σε εκτενές της άρθρο εκφράζει την άποψη πως οι ταραχές στη Βενεζουέλα ενδέχεται να ενισχύσουν τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο συσπειρώνοντας τον πυρήνα των Τσαβιστών γύρω του. «Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας Καράκας αλλά και όλοι οι πολίτες έχουν πλέον συμφιλιωθεί με την ιδέα πως θα ακολουθήσει ακόμη μια εβδομάδα ακόμη μεγαλύτερης έντασης και ταραχών στους δρόμους», σημειώνει το δημοσίευμα της ανταποκρίτριας της βρετανικής εφημερίδας στη Βενεζουέλα που κάνει μια μικρή ανασκόπηση των διαδηλώσεων υπέρ και κατά της κυβέρνησης Μαδούρο.
Παράλληλα φιλοξενεί τις απόψεις του καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο αμερικανικό κολέγιο Άμχερστ και τακτικού συνεργάτη της Huffington Post, Χαβιέρ Κοράλες, ο οποίος εκτιμά ότι τα κοινωνικά και πολιτικά αντανακλαστικά των οπαδών του πρώην προέδρου Ούγκο Τσάβες είναι ισχυρά και προβλέπει ότι αυτό προστατεύει τον διάδοχο του αριστερού ηγέτη.

«Οι υποστηρικτές του προέδρου Μαδούρο μοιάζουν πλέον αποφασισμένοι να προστατεύσουν την κυβέρνηση με κάθε τρόπο κι αυτό είναι ένα καλό νέο για τον πρόεδρο της χώρας», τονίζει στην Guardian ο καθηγητήγς Κοράλες. «Ολη αυτή η εκρηκτική κατάσταση περισσότερο θα συσπειρώσει παρά θα αποξενώσει τους απανταχού «τσαβιστές», λέει.
Ενας από τους βασικούς μοχλούς παρέμβασης των οπαδών του Τσάβες και του διαδοχου του είναι οι κολλεκτίβες (colectivos), ένα είδος τοπικών οργανώσεων του Σοσιαλιστικού Κόμματος που συχνά περιλαμβάνουν και ένοπλες ομάδες. Τις κολεκτίβες ανέδειξε ο Τσάβες για να ελέγχει την «αντεπανάσταση» και στο παρελθόν έχουν δώσει δυναμικά το παρόν σε συγκεντρώσεις του κόμματος, αλλά και οργανώνοντας αντισυγκεντρώσεις με στόχο εκδηλώσεις της αντιπολίτευσης. Πρόκειται γηια ένα καλά οργανωμένο δίκτυο σε κάθε γωνιά τη χώρας.
Στο δημοσίευμα γίνεται ειδική μνεία στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Λεοπόλντο Λόπες, ο οποίος παραδόθηκε στις δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς για να οδηγηθεί ενώπιον μιας «άδικης και διεφθαρμένης Δικαιοσύνη», όπως καταγγέλλει, αρνούμενος τις κατηγορίες για υποκίνηση βίας που τον βαρύνουν. «Παραδίδομαι σε μια άδικη και διεφθαρμένη δικαιοσύνη. Θέλουν να φυλακίσουν τους πολίτες που επιθυμούν μια ειρηνική, δημοκρατική αλλαγή», δήλωσε ο Λόπες καταγγέλλοντας ότι μια δικτατορική κυβέρνηση τον έχει μετατρέψει σε «αποδιοπομπαίο τράγο».

«Ο 42χρονος Λόπες, ένας οικονομολόγος με σπουδές στις ΗΠΑ, είχε ζητήσει επανειλημμένα από τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν με άσεβη τρόπο απέναντι στη κυβέρνηση και τον ίδιο τον Μαδούρο, τον οποίο καθιστά εξολοκλήρου υπεύθυνο για τις βίαιες ταραχές», επισημαίνει το άρθρο, που στη συνέχεια φιλοξενεί δηλώσεις ενός έγκριτου πολιτικού αναλυτή όσον αφορά στο μέλλον του προέδρου της χώρας.

Άλλος ένας φοιτητής σκοτώθηκε σε διαδήλωση στο Καρουπάνο το βράδυ της περασμένης Δευτέρας όταν παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα. Άλλοι τρεις διαδηλωτές -δύο υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και ένας της κυβέρνησης- είχαν πέσει νεκροί από σφαίρες στις διαδηλώσεις της περασμένης Τετάρτης, με τον αριθμό των νεκρών να έχει ανέλθει στους τέσσερις, αν και πολλοί υποστηρίζουν πως τα θύματα ενδέχεται να είναι περισσότερα.