Η αστυνομία του Μαϊάμι συνέλαβε έναν άνδρα ο οποίος αντιμετωπίζει ποινική δίωξη με την κατηγορία ότι σκόπιμα έσπασε ένα βάζο αξίας 1 εκατ. δολαρίων από την καλλιτεχνική συλλογή με τίτλο «Βαμμένα βάζα» του αντιφρονούντα κινέζου καλλιτέχνη Αϊ Γουέι-Γουέι.

Δράστης του πρωτοφανούς συμβάντος διαμαρτυρίας, ο 51χρονος γεννημένος στον Άγιο Δομίνικο Μάξιμο Καμινέρο. Ο κατά δήλωσή του, ζωγράφος, προχώρησε σε αυτήν την πράξη βανδαλισμού για να διαμαρτυρηθεί διότι το νέο μουσείο της πόλης του Μαϊάμι φιλοξενεί εκθέσεις μόνο της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής.

Ο Καμινέρο μιλώντας στο Reuters δήλωσε ότι είναι ζωγράφος και προγραμματίζει να δώσει συνέντευξη τύπου την Τρίτη για να εξηγήσει την ενέργειά του.

Ο κινέζος καλλιτέχνης Αϊ Γουέϊ-Γουέϊ έχει προσελκύσει τη διεθνή προσοχή για την κριτική που ασκεί στην κινεζική κυβέρνηση όσον αφορά τη δημοκρατία, την ελευθερία του λόγου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εξαφανίστηκε αιφνιδίως στα μέσα του 2011 και τέθηκε υπό κράτηση χωρίς κατηγορία για σχεδόν τρεις μήνες εξαιτίας υποτιθέμενων οικονομικών εγκλημάτων. Απελευθερώθηκε τον Ιούνιο του 2011.