Οι συλλήψεις τεσσάρων Κούρδων στην περιοχή του Γκύζη, που κατηγορούνται για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης και κατοχή όπλων και εκρηκτικών υλών, έγιναν με τη συνεργασία της ελληνικής ΕΥΠ, της τουρκικής ΜΙΤ και της αμερικανικής CIA, υποστηρίζει η τουρκική Hürriyet επικαλούμενη πηγές από την τουρκική πλευρά.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει επιπλέον ότι παρόντες στις ανακρίσεις στην Αθήνα θα είναι και ξένοι αξιωματούχοι. Η Άγκυρα σκοπεύει να καταθέσει αίτημα έκδοσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας την Πέμπτη, τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι η επιδρομή στο διαμέρισμα στου Γκύζη ξεκίνησε από «ανώνυμο πληροφοριοδότη» -χωρίς να διευκρινίζονται περισσότερα για την προέλευση της πληροφορίας.

Η επιδρομή, γράφει η εφημερίδα, «είναι αποτέλεσμα νέας συνεργασίας μεταξύ της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ), της ομόλογής της στην Ελλάδα ΕΥΠ και της αμερικανικής CIA».

Οι πηγές που επικαλείται η εφημερίδα υποστηρίζοιυν ότι οι τρεις υπηρεσίες είχαν ξεκινήσει την ανταλλαγή πληροφοριών μετά την επίθεση της ομάδας DHKP/C στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα.

Τουλάχιστον ένας από τους συλληφθέντες στου Γκύζη τη Δευτέρα θεωρείται ότι συνδέεται με την ομάδα.

Οι ελληνικές αρχές, υποστηρίζεται, είχαν επίσης συλλάβει άλλα τέσσερα άτομα ως ύποπτα για διασύνδεση με την DHKP/C σε δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις στην ελληνοτουρκική μεθόριο το 2013.

Τέλος, οι τουρκικές πηγές που επικαλείται η Hürriyet υποστηρίζουν πως πενταμελής τουρκική ομάδα και αξιωματούχοι του FBI και της CIA θα παρίστανται στην ανάκριση των τεσσάρων υπόπτων στην Αθήνα.