Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν τα χθεσινά επεισόδια στο σταθμό διοδίων της Μαλακάσας. Στο πλαίσιο της προανάκρισης έχουν συλληφθεί εννέα άτομα, ανάμεσα στα οποία ο δήμαρχος κ. Γιάννης Οικονομάκος και δύο αντιδήμαρχοι Ωρωπού, μέλη του δημοτιοκού συμβουλίου και κάτοικοι της περιοχής.

Σε δήλωση του ο δήμαρχος Ωρωπού τόνισε: «Σήμερα 10/2/2014 έγινε σύλληψη και ακολουθείται αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος εμού του Δημάρχου Ωρωπού, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και εκπροσώπων φορέων του Δήμου Ωρωπού. Δηλώνουμε ότι δεν έχουμε καμία σχέση με το χθεσινό μεμονωμένο επεισόδιο. Καταδικάζουμε κάθε έκφραση βίας από όπου και αν προέρχεται. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα για τον τόπο μας με κάθε ειρηνικό και νόμιμο τρόπο.Η απροειδοποίητη και υπέρογκη αύξηση του αντιτίμου των διοδίων (8 σταθμοί διοδίων εντός ορίων του Δήμου Ωρωπού) που καταρρακώνει την τοπική οικονομία και τους επαγγελματίες, καθώς και όλους τους κατοίκους της περιοχής, μας βρίσκει αντίθετους και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα συμφέροντα των συμπολιτών μας».

Σε ανακοίνωση του ο δήμος Ωρωπού αναφέρει ότι: «Σήμερα 10/2/2014 το Δημαρχείο θα παραμείνει κλειστό σε ένδειξη διαμαρτυρίας και συμπαράστασης για τη σύλληψη – δίωξη των εκλεγμένων αιρετών οργάνων του δήμου, καθώς και δημοτών του, οι οποίοι αγωνίζονται και διεκδικούν το αυτονόητο για τον τόπο τους ενάντια στα διόδια»

Στα πλαίσια της έρευνας για τον εντοπισμό και σύλληψη των ατόμων που προκάλεσαν ζημιές στο κουβούκλιο του σταθμού θα εξεταστούν οι εικόνες από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης που υπάρχει στα διόδια και στην εθνική οδό.
Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Κυριακής πάνω από 500 άτομα, ανάμεσα τους πολλοί κάτοικοι του Ωρωπού, διαμαρτυρόμενοι για τις αυξήσεις στο αντίτιμο των διοδίων, συγκεντρώθηκαν στα διόδια της Μαλακάσας και έβαλαν φωτιά σε ένα κουβούκλιο, αφού πρώτα έβγαλαν την υπάλληλο που βρισκόταν μέσα.
Ακολούθως, βγήκαν στην εθνική οδό, διακόπτοντας την κυκλοφορία για λίγη ώρα.
Στη συνέχεια, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής μετέβησαν στα διόδια Αφιδνών, όπου πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο οδόστρωμα για λίγα λεπτά.
Περίπου στις 20.30 η κυκλοφορία στην εθνική οδό αποκαταστάθηκε, αλλά οι διερχόμενοι οδηγοί δεν πληρώνουν διόδια.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι κάτοικοι της περιοχής διοργανώνουν και νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας το απόγευμα της Δευτέρας.
Αντιδράσεις για τις προσαγωγές

Σε απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής καταδικάζεται «ησύλληψη του Δημάρχου Ωρωπού, Γιάννη Οικονομάκου και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων για την αύξηση της τιμής των διοδίων. Τα επεισόδια που προκλήθηκαν από άγνωστα άτομα δεν αποτελούν ευθύνη των διοργανωτών της συγκέντρωσης, ούτε μπορεί να ισχύει καμιά λογική συλλογικής υπευθυνότητας. Ο Δήμαρχος Ωρωπού ενεργούσε στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου του και των καθηκόντων του απέναντι στους δημότες που εκπροσωπεί».

Στην ανακοίνωση εκφράζεται η συμπαράσταση στο Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ωρωπού και ζητείται η άμεση άρση της κράτησής τους και η απόρριψη κάθε κατηγορίας σε βάρος τους.

Αντιδράσεις της ΚΕΔΕ

Την άμεση απελευθέρωση του δημάρχου Ωρωπού Γ. Οικονομάκου, καθώς και των αντιδημάρχων ζητά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Η ΚΕΔΕ συμπαρίσταται στον αγώνα των κατοίκων και της Δημοτικής Αρχής Ωρωπού κατά της αύξησης στο τέλος διοδίων, αλλά και τη δημιουργία νέων σταθμών στις παράπλευρες εισόδους της εθνικής οδού, «υπογραμμίζοντας το παράδοξο που συμβαίνει στο δήμο Ωρωπού, να λειτουργούν δηλαδή ένας μετωπικός και έξι παράπλευροι σταθμοί διοδίων!!!».

Παράλληλα, η ΚΕΔΕ στην ανακοίνωσή της καταδικάζει «ακραίες πρακτικές, που μπορεί να αμαυρώσουν τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων μιας περιοχής».

Επίσης, καλεί την κυβέρνηση να δεχθεί τις προτάσεις και τα αιτήματα της Δημοτικής Αρχής και των κατοίκων Ωρωπού και να προχωρήσει στην υλοποίηση των πρόσφατων δεσμεύσεων του αρμόδιου υπουργού στη Βουλή.