Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ υποσχέθηκε να δώσει διπλή υπηκοότητα στα παιδιά που γεννήθηκαν στη χώρα από γονείς μετανάστες, ωστόσο το νομοσχέδιο είναι τόσο μπερδεμένο, ώστε, σύμφωνα με το Spiegel, τα δεξιά και τα αριστερά κόμματα ερίζουν σχετικά με το ποιός ακριβώς μπορεί πλέον να αποκαλείται «Γερμανός» και ποιος όχι.
Το νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ (ο οποίος πρόσκειται στο CDU της Μέρκελ) προβλέπει, σύμφωνα με ανεπίσημο προσχέδιο που έχει υπόψη του το γερμανικό περιοδικό, πως προκειμένου κάποιο παιδί να πάρει διπλή υπηκοότητα, θα πρέπει να έχει ζήσει στη Γερμανία για τουλάχιστον 12 χρόνια καθώς και να έχει περάσει εκεί ένα σημαντικό μέρος της εφηβικής του ηλικίας. Διπλής υπηκοότητας θα τύχουν κι όσα παιδιά έχουν απολυτήριο γερμανικού λυκείου.
Ωστόσο, στη προγραμματική συμφωνία στην οποία κατέληξαν τον περασμένο Νοέμβριο οι αρχηγοί των κομμάτων που συμμετέχουν στον «μεγάλο συνασπισμό», αναφερόταν απλώς πως «η διπλή υπηκοότητα επεκτείνεται σε όσους έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη Γερμανία», μία διατύπωση θολή, την οποία δεν κατανοούν επαρκώς οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD, αλλά και ορισμένοι Χριστιανοδημοκράτες.
Πολλά μέλη του SPD θεωρούν πως οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ προσπαθούν, με τον τρόπο αυτό, να περάσουν υπογείως επιπρόσθετους όρους στο νομοσχέδιο για να περιοριστεί το δικαίωμα της διπλής υπηκοότητας.
«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε κι άλλους περιορισμούς στην προγραμματική συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου», σημειώνει ο τουρκικής καταγωγής Γερμανός πολιτικός Αλί Ντογκάν, στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών, προσθέτοντας πως η τούρκικη κοινότητα θα έβλεπε πιθανώς το νομοσχέδιο του Ντε Μεζιέρ ως μια απόπειρα της κυβέρνησης να «ξεψαχνίσει» το εκπαιδευτικό παρελθόν των τουρκικής καταγωγής παιδιών, με στόχο να υψώσει εμπόδια προτού τους παρέχει τη διπλή υπηκοότητα.
Μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο ίσχυε το εξής: τα παιδιά που γεννιόνταν στη Γερμανία από ξένους γονείς ήταν υποχρεωμένα να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο υπηκοότητες πριν από τα 23α γενέθλιά τους, υποχρέωση που άρθηκε με την προγραμματική συμφωνία του Νοέμβριου.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε πριν ένα μήνα στη δημοσιότητα η ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας, σχεδόν 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι – αριθμός ρεκόρ από το 1995 – μετανάστευσαν στη Γερμανία το 2012, ενώ κατά το ίδιο διάστημα 712.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Γερμανία.