Την εκτίμηση ότι είναι δυνατή η διοχέτευση στην ελληνική οικονομία νέων πόρων συνολικού ύψους 35 δισ. ευρώ την επόμενη 6ετία, συμβάλλοντας καθοριστικά για την επιστροφή σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλ. Τουρκολιάς.
Μιλώντας την Πέμπτη το βράδυ στην Καβάλα ενώπιον 280 επιχειρηματιών, στο πλαίσιο της περιοδείας της διοίκησης της τράπεζας στην οποία συμμετέχουν ο πρόεδρός της Γ. Ζανιάς και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Π. Χριστοδούλου, ο κ. Τουρκολιάς υπογράμμισε ότι το τετράπτυχο: «υγιής επιχειρηματικότητα, σχεδιασμός, επένδυση και μετάβαση στη βιώσιμη παραγωγή και ανάπτυξη» αποτελεί τον καταλύτη εξόδου από την κρίση, από το μικροοικονομικό έως το μακροοικονομικό επίπεδο.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με αφετηρία την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας συνεχίζει και το 2014 τις πρωτοβουλίες της για αμεσότερη επικοινωνία με το παραγωγικό δυναμικό της χώρας.
Η διοίκηση της Εθνικής, συνοδευόμενη από ανώτατα στελέχη της Τράπεζας, μετέβησαν την Πέμπτη στην Καβάλα, όπου επεσκέφθησαν παραγωγικές μονάδες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας.
Ανάκαμψη φέτος
Σε δείπνο, με προσκεκλημένους 280 επιχειρηματίες από την ευρύτερη περιοχή, ο Πρόεδρος της Εθνικής Γ. Ζανιάς αναφέρθηκε στις μακροοικονομικές εξελίξεις και τις θετικές προοπτικές που διαγράφονται για την ελληνική οικονομία.
Ο Πρόεδρος της Εθνικής τόνισε χαρακτηριστικά: «Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη. Το 2012 είχαμε την τελευταία αρνητική έκπληξη για βαθύτερη ύφεση».
Όπως είπε, «το 2013 η έκπληξη γίνεται θετική και από φέτος, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, η μεταβολή της οικονομικής δραστηριότητας θα αποκτήσει θετικό πρόσημο. Πολλά πράγματα αλλάζουν. Οι συνθήκες ρευστότητας στην ελληνική οικονομία βελτιώνονται συνεχώς».
Σύμφωνα με τον κ. Ζανιά, «αποκτούμε μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην απορρόφηση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά Ταμεία. Τα μεγάλα έργα ξεκίνησαν. Φέτος είχαμε την καλύτερη τουριστική περίοδο των τελευταίων ετών και του χρόνου αναμένεται να είναι ακόμα καλύτερη. Υπάρχουν σημάδια βελτίωσης στην αγορά εργασίας και το πρόβλημα της ανεργίας. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια έχουμε θετικό πρόσημο στις λιανικές πωλήσεις και υπάρχουν αναπτυξιακές προσδοκίες στη βιομηχανία. Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι πως η χώρα μας διαθέτει πηγές για μια γρήγορη αναπτυξιακή πορεία στο μέλλον».
Ευνοϊκότερο περιβάλλον
Από την πλευρά του ο κ. Τουρκολιάς εστιάστηκε στις πρωτοβουλίες της Τράπεζας για την ανάπτυξη της οικονομίας μέσω επενδύσεων, επισημαίνοντας ότι απαιτείται αποδοχή, υποδοχή και διάχυση καινοτόμων επενδύσεων. Έχει δημιουργηθεί, είπε ο κ. Τουρκολιάς, ένα φιλικότερο περιβάλλον για την επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων.
«Φυσικά, απαιτείται χρόνος, προκειμένου οι προϋποθέσεις αυτές να μετουσιωθούν σε πράξη, κυρίως όταν αναφερόμαστε σε επενδύσεις που απαιτούν μακρόπνοο σχεδιασμό και σημαντικά κεφάλαια» πρόσθεσε ο ίδιος.
Όπως εξήγησε, οι επενδύσεις θα καθορίσουν τόσο το μακροχρόνιο αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας –συμπεριλαμβανομένης και της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους — όσο και την ταχύτητα βελτίωσης των συνθηκών στην αγορά εργασίας, καθώς και το ρυθμό ανάκαμψης του εγχώριου βιοτικού επιπέδου.
Ο κ. Τουρκολιάς υπογράμμισε ότι το πιστωτικό σύστημα είναι σε θέση να στηρίξει εφεξής μια επενδυτική άνοιξη και τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Εθνική Τράπεζα δέσμευσε και διαθέτει στο τρέχον έτος 3 δις ευρώ για την ανάπτυξη του υγιούς επιχειρείν ενισχύοντας ισόποσα τη ρευστότητα.
Νέοι πόροι
Όπως είπε, στην ελληνική οικονομία, στα επόμενα 6 χρόνια, από διάφορες πηγές, κοινοτικές, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, τραπεζικός δανεισμός κ.τ.λ., θα διοχετευτούν περίπου 35 δις ευρώ.
Σε αυτή τη διαδικασία, η Εθνική είναι έτοιμη να παίξει ενεργό ρόλο βοηθώντας την υγιή και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα να σταθεί στα πόδια της. «Ξεκινάμε, το 2014, και ως χώρα και ως Τράπεζα με τις καλύτερες προϋποθέσεις και με ισχυρά εχέγγυα, σε σχέση με τα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Ας είναι αυτή η πορεία προς την επανεκκίνηση η αφορμή για τη συστράτευση όλων» τόνισε κ. Τουρκολιάς.
Τέλος, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Π. Χριστοδούλου ανέλυσε τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε η Εθνική το 2013 που αφενός τη θωράκισαν και την ενίσχυσαν κεφαλαιακά και αφετέρου, όπως τα τελευταία 4 τρίμηνα αποδεικνύουν, την επανέφεραν σε θετική κερδοφορία.
Επεσήμανε την υψηλή ποιότητα χαρτοφυλακίου της Τράπεζας με τις επισφάλειες, για παράδειγμα, να είναι το 2013 χαμηλότερες μέχρι και κατά 60% σε σχέση με το 2012, ενώ ο δείκτης καθυστερήσεων σε επίπεδο Ομίλου είναι χαμηλότερος του 22%, σημαντικά χαμηλός έναντι του ανταγωνισμού.
Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε στην ηγετική θέση της Τράπεζας σε θέματα ρευστότητος και τόνισε: στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, καθώς πιστεύουμε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος είναι εκείνος που θα ωθήσει τη χώρα στην ανάπτυξη. Προχωράμε μπροστά.
Δάνεια 3 δισ. ευρώ
Του δείπνου, με τους επιχειρηματίες, προηγήθηκε συγκέντρωση 210 στελεχών της Εθνικής Τράπεζας από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ανώτατα στελέχη της Τράπεζας ανέλυσαν και εξειδίκευσαν τον προγραμματισμό της Εθνικής για το 2014, με το δανειοδοτικό πρόγραμμα της Τράπεζας για το τρέχον έτος να ανέρχεται σε 3 δις ευρώ.
Το πρόγραμμα αυτό αφορά τόσο την Εταιρική όσο και τη Λιανική τραπεζική. Στοχεύει, εκτός άλλων, στην ταχύτερη αλλά και αποτελεσματικότερη διαχείριση αιτημάτων και διοχέτευση ρευστότητος στην αγορά.
Στηρίζει την εξωστρέφεια, την καινοτομία και τη δημιουργικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων με όραμα και προοπτική, με την Εθνική να πιστεύει απόλυτα ότι στην οικονομία μας ενυπάρχουν οι δυνάμεις εκείνες που θα την θέσουν σε αναπτυξιακή τροχιά.
Σημειώνεται ότι η Εθνική προωθεί ενεργά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μέσω και των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων και είναι χαρακτηριστικό ότι κάλυψε, στο 2013, το 48,6% των εγκεκριμένων συγχρηματοδοτούμενων δανείων.
Το ποσό που αφορά την Εθνική ανήλθε σε 555,6 εκατ. ευρώ (ύψος εγκεκριμένων δανείων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων) και είναι υπερδιπλάσιο του ποσού που κάλυψε η αμέσως επόμενη της Εθνικής συστημική τράπεζα.
Μετά την Καβάλα, βάσει προγράμματος, έγιναν επισκέψεις της Διοίκησης της Εθνικής σε παραγωγικές μονάδες της Θράκης καθώς και συναντήσεις με το επιχειρηματικό δυναμικό της περιοχής.