Για τους οδηγούς που κινούνται κυρίως στο κέντρο της πόλης, τα φανάρια αποτελούν μόνιμο πονοκέφαλο. Για τον λόγο αυτόν, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Audi ανέπτυξε ένα «έξυπνο» σύστημα, το οποίο βρίσκεται διαρκώς συνδεδεμένο με το δίκτυο φωτεινών σηματοδοτών της πόλης και ενημερώνει ανάλογα τον οδηγό μέσω φωτεινών ενδείξεων στο ταμπλό.
Ετσι ο οδηγός γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι πρόκειται να συναντήσει μπροστά του και να επιλέξει αν θέλει να παραμείνει στον δρόμο που βρίσκεται ή αν θέλει να ακολουθήσει μια νέα και ενδεχομένως ταχύτερη διαδρομή.
Το σύστημα Traffic Light Assist συνοδεύεται από αισθητήρες οι οποίοι υπολογίζουν πόση ώρα θα χρειαστεί το αυτοκίνητο μέχρι να φτάσει στο επόμενο φανάρι αλλά και πόσα δευτερόλεπτα απομένουν έως ότου αυτό από πράσινο γίνει κόκκινο.
Για την ώρα η νέα τεχνολογία με υψηλή νοημοσύνη της Audi δοκιμάζεται στο Βερολίνο και στο Ινγκολσταντ, στη Γερμανία και στη Βερόνα, στην Ιταλία.
Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι με τη βοήθεια του εν λόγω συστήματος και μειώνοντας τα φρεναρίσματα κατά την οδήγηση, θα μπορούσε να επιτευχθεί ο περιορισμός των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως και κατά 15%.
«Μεγάλος Αδελφός» για το… πορτοφόλι!
Το SmartWallit Pro θα μπορούσε κυριολεκτικά να σώσει… ζωές, καθώς πρόκειται για μια ηλεκτρονική κάρτα που συνοδεύει το πορτοφόλι παντού αποτρέποντας την απώλεια ή την κλοπή του.
Η επίπεδη συσκευή τεχνολογίας Bluetooth έχει μέγεθος πιστωτικής κάρτας ώστε να εφαρμόζει στις αντίστοιχες θήκες στο πορτοφόλι του χρήστη. Κάθε φορά που το πορτοφόλι απομακρύνεται από το smartphone που έχει εγκατεστημένη την ειδική εφαρμογή (για iOS και Android), η «έξυπνη» κάρτα εκπέμπει σήματα SOS.
Σύμφωνα με τους επινοητές της, η κάρτα SmartWallit διαθέτει και άλλες λειτουργίες: ενημερώνει τον κάτοχό της γύρω από το πόσες φορές έχει χρησιμοποιηθεί, τα ποσά που έχουν δαπανηθεί κάθε φορά και τις αγορές που έχουν πραγματοποιηθεί. Κινητό και πορτοφόλι σε αυτή την περίπτωση πάνε πακέτο, γεγονός που σημαίνει επίσης ότι αν ο χρήστης ξεχάσει το πορτοφόλι το κινητό τον ειδοποιεί, ενώ αν συμβεί το αντίθετο τότε το πορτοφόλι ειδοποιεί ότι έχει ξεχαστεί το κινητό.
Ακόμη μέσω της λειτουργίας Find me o ιδιοκτήτης μπορεί να αναζητήσει το πορτοφόλι του σε περίπτωση απώλειας. Η κάρτα τότε αναλαμβάνει ρόλο πομπού.
Beddit για ξεκούραστο ύπνο
Ονομάζεται Beddit και αποτελεί μια ηλεκτρονική «κορδέλα» η οποία τοποθετείται κατά μήκος του κρεβατιού και παρακολουθεί τα μοτίβα του ύπνου μας.
Το νέο γκάτζετ αναλύει τους καρδιακούς παλμούς, τον ρυθμό της αναπνοής, το ροχαλητό, τα μοτίβα του ύπνου και τις κινήσεις του χρήστη κατά τον ύπνο του. Στη συνέχεια, τα δεδομένα αποστέλλονται μέσω Bluetooth στην ειδική εφαρμογή που συνοδεύει το σύστημα, όπου πραγματοποιείται η ανάλυσή τους και παρουσιάζεται στον χρήστη η τελική εκτίμηση, αποκαλύπτοντας τρόπους για καλύτερη ξεκούραση.
«Με τη βοήθεια αισθητήρων, η λεπτή «έξυπνη» κορδέλα καταγράφει τον ύπνο του χρήστη, χαρίζοντάς του παράλληλα πλήρη ελευθερία κινήσεων και άνεση» αναφέρει η εταιρεία.
Σε πρώτη φάση το σύστημα ύπνου με στόχο την ευεξία βρίσκεται σε φάση προσέλκυσης κεφαλαίου μέσω της ιστοσελίδας Indiegogo.
Ξεχάστε τα κεριά, ανάψτε τα φυτά
Οι ρομαντικοί τύποι που λατρεύουν ένα βραδινό γεύμα υπό το φως των κεριών, σε λίγο καιρό ενδεχομένως να μπορούν να απολαμβάνουν τις γαστριμαργικές τους δημιουργίες υπό το φως των… φυτών. Ο λόγος για το Starlight Avatar, το φθορίζον φυτό που ανέπτυξαν αμερικανοί επιστήμονες.
Σύμφωνα με την εταιρεία εμβιομηχανικής Bioglow που το δημιούργησε, το φυτό-«πυγολαμπίδα» αποτελεί τη φθορίζουσα εκδοχή του φυτού Nicotiana alata και έχει δημιουργηθεί με τη βοήθεια φθοριζόντων βακτηρίων ώστε να λάμπει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του (δηλαδή περίπου δύο με τρεις μήνες). Στόχος των επιστημόνων ήταν να δημιουργήσουν μια πηγή «πράσινου» φωτός χαμηλού κόστους.
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι πρόκειται για το πρώτο φθορίζον φυτό στον κόσμο. Η πρώτη «φουρνιά» των λαμπερών φυτών θα δημοπρατηθεί ενώ η εταιρεία δέχεται ήδη παραγγελίες για την επόμενη φουρνιά που αναπτύσσει στην παρούσα φάση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ